tisdag 7 maj 2024


Som vanligt blir det akut-akut när man (jag) känner att nu, nu bara måste jag  få håret klippt! 

Att ha kort hår, är sååå mycket dyrare än när jag alltid hade långt och uppsatt och kanske besökte frisören två gånger per år. 

Nu får jag boka tid ungefär var 6:e vecka. Och allt hår som gick förlorat när jag var så dålig i covid, har kommit tillbaka - om än gråare/vitare - än tidigare. Det gör inget. 

Således drabbades jag idag av "nu-måste-det-ske!" och jag ringde den frisering som kapat lockarna de två senaste åren (förutom 2 ggr i Upplands Väsby) och fick en tid bara några timmar senare. 

Tog bilen, parkerade vid slottet och promenerade en stund vid grönområdet vid parkeringen .., såg blommande rhododendron och maskrosor i mängder (så vackert!) och ormbunkar nere vid vattnet, ja, det var outsägligt vackert. Så här såg det ut vid slottet. 


Av någon outgrundlig anledning vill jag alltid vara i VÄLDIGT god tid; det spelar ingen roll vad det gäller. 

På jobbet när det begav sig (ofta en halvtimme tidigare), samma sak vid sjukhusbesök och nu var jag tjugo minuter före utsatt tid hos frisörskan. 

Salongen ligger alldeles nära Nissan; liksom en trappa ner från gatunivån. 

När man sitter i frisörstolen ser man i spegeln människor promenera utanför på trottoaren. 

Frånsett "min frisörska" var jag den enda som talade svenska. Intill mig en kvinna från Slovenien, i frisörstolen en kvinna från något annat land - kunde inte urskilja riktigt pratet, men hon hade precis lika lockigt hår som jag själv och var så fin! Hon sa att när hon blir äldre, då ..., då ska hon låta håret bli lika grått som mitt! 

En annan frisörska såg ut att härstamma från kanske .., Irak och hon gick omkring och fyllde på med frottéhanddukar och gjorde fint i hyllorna med diverse mousse och balsam. Det blev VÄLDIGT mycket prat mellan oss alla .., mest om våra barn och om dessa drabbats/förunnats (bara att välja) hår med självfall.

Frisörskan frågade hur jag ville ha det med håret? 

"Gärna uppklippt där bak och i sidorna .., jag trivs inte när det bullar ut eller blir varmt i nacken!". 

Den unga frisörskan fixade det med den äran. 


Salongen i sig är inte märkvärdig. När det är dags för hårtvätt är det lätt hänt att ens blick fastnar mot taket .., och tanken slår en .., kommer öht taket att sitta kvar ...? Där är många sprickor och ser rejält "raddigt ut". 

Innan klippningen tar sin början, frågar frisörskan om hon får bjuda på kaffe, te eller kanske en kopp choklad? (Nej, tack).

Ett svart, vedervärdigt förkläde som effektivt tar död på den lilla hals man förunnats, kommer på plats. Och så frågor hon hur jag har det med benan? 

"Jodå, jag vet att där finns en, men jag tycker inte om att ha tydlig bena .., det påminner mig om min barndom när pappa alltid kammade mitt hår och var så himla noga med benan ..", förklarar jag.

Kände mig glad när allt var klart och pengarna swishade. 

Promenerade därefter i sakta mak längs Nissan till parkeringen .., körde direkt till Haverdal och  inhandlade en god toscabulle till pv .., och lite annat inför resan till landet Uppland. 

Efter någon timme eller mera i Skallkrokens hamn, bar det av hemåt. Tvättade, samt dammsög och torkade ur bilen. 

Pv är på körövning .., vi fick veta att Hilda efter helgens äventyr ligger däckad i hosta .., och Den Äldsta ringde och berättade att hon, efter kvällspasset och på väg hem längs de nio milen till Malå, var såååå nära att krocka med en älg! 

"Ja, jag blev alldeles skakig efteråt .., så nära ögat var det!" sa hon.

Och jag har ägnat en del av förmiddagen till att klippa gräset.

Så här såg det ut intill slottet. Där är den stora tvåmastade segelbåten som alltid ligger vid kaj .., och i hyreshusen längst till höger på bilden, där bodde under några år Sonja och Gösta. Det här är alltså utloppet till havet. En lyftkran skymtar långt till höger i bilden och där någonstans - i det som kallas yttre hamnen - låg vi med båten två nätter för några år sedan. 

Over and out!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men foto på resultatet måste du bjuda på!
Korthåriga Bloggblad som lägger 2-3 tusen på håret varje år …

Anonym sa...

Men du förstår Marianne, att nu är det lika rufsigt igen! Kanske jag kan lyckas få till det såsom frisörskan ... /Elisabet

Anonym sa...

Å, jag tycker så mycket om att gå till frisören att ju oftare desto bättre! jag tar det på nöjes- och friskvårdskontot! Man ska ha en bra frisör man gillar, det har jag försökt gå efter ända sedan jag först valde frisör själv när jag var tretton. / Annannan

Rexxie sa...

Håller med Annannan, ta det på nöjes- och friskvårdskontot! Där har jag inte frisören i och för sig, men väl fotvården!

Elisabet. sa...

Annannan och Rexxie: Ja, jag är ju tvungen att klippa mig regelbundet, så det ryker från mitt vanliga konto (har låst två konton på längre tid) och det blir nog bra. Men kostnaden blir nog ungefär som hos Bloggblad.