fredag 31 maj 2024

Denna dagen ett liv ... 


Det slår mig så ofta, detta vilken ynnest det är att få vara pensionär och få möjlighet att njuta av allt det som man tycker så mycket om. 

Och att man är så pass kry att man hänger med. 

I morgon åker pv med bussen till Ljungby och 50-årsjubileet (sedan han och klasskamraterna tog studenten) och detta ser han verkligen fram emot. 

Idag fick han veta att en av klasskompisarna - M - som seglat med pv och är en god vän, just idag har drabbats av vad läkarna tror är en propp i hjärnan. 

Nu ligger denne M på Lunds lasarett och det otroliga är hur länge han fick vänta på en riktig undersökning; det vet man ju väsentligt det är med snabb behandling! 

Nej, någon klassträff blir det nu inte för M i morgon och jag tänker på skylten på bilden, så snabbt tillvaron kan rasa samman. Så lite man vet om vad som väntar och tur är ju det. Men bättre att det händer i Skåne med två stora sjukhus inom räckhåll, än i Ljungby. 

Själva tillbringade vi tre timmar i Skallkrokens hamn. Pv skulle sträcka mast-stagen och det innebar att han fick klättra upp till "spridarna" och själv fick jag säkra honom med en tamp - delvis förankrad i en sele som han hade runt magen -.

Att ställa en stege på däck, binda fast den med ett rep och sen klättra upp .., är nog inte det vettigaste man bör göra i vår ålder. Ack, så lätt att dråsa i backen och slå sig fördärvad.

Och jag som tittat på många ambulansprogram från England, där äldre män (oftast män) fallit från hustak eller stegar, vet ju vilka skador det kan bli. Frakturer på ryggkotorna och annat elände.

Nåja, det gick bra och nu är stagen spända och perfekt att hålla sig i när man (jag) ska tråckla sig till fören eller aktern på båten. 

Långt och trevligt samtal blev det med en man från Lindome. Han hade arbetat som polis i alla år, hade med sig sin svarta pudel - modell större - en sååå vacker hanhund med så mycket stolthet inom sig!

Sex gånger tog jag mig en simtur och egentligen hade jag kunnat ligga i mest hela tiden. Tjugo grader visade termometern. Båtgrannen Dan tvättade sin Maxi-båt och på andra sidan piren satt några bohuslänningar (av dialekten att döma) och ordnade lunch och pratade och pratade. 

Åkte hemåt. Regnet kom och åskan. Efteråt däckade jag  t o t a l t   och sov två timmar rakt av, liggandes i trädgårdsstolen, den som man kan fälla bakåt och ligga så skönt i. Och igår övernattning här av Hilda och Edvin. Om två månader fyller Edvin 6 år och han ägnade en stor del av dagen och kvällen åt att bygga med lite av spillvirket. Han är otroligt påhittig och med hjälp av lim och annat, förfärdigade han en slags ställning att luta sin lilla I-pad på. På förmiddagen idag åkte han och Hilda vidare till Martin i Mölndal. 

Sist av allt ett besök i Haverdal hos Eva och den halvlånge. Vi hade med oss en "å-vad-pv-har-varit-idog-tårta" och bjöds på god smörgås för den som så önskade, samt kaffe eller rosévin.

Mest pratade vi om olika tv-program, men även om sjukhuskostnader och lite annat. 

Hela tiden föll ett stilla regn och hela tiden flög småfåglar fram och åter på altanen och önskade sig lite smulor från familjens bord. En tårtbit hade nog suttit bra, tror jag att dom tänkte.

(Bilden visar pv:s så solbrända hand. Tårtan ännu icke påbörjad.)

Så blev den här dagen.

Inga kommentarer: