måndag 8 juli 2024

Den stora tröttheten ... 


Pigg i morse. Pratade länge med vännen i Falun, hon som bara längtar efter döden, men rent hopplöst är det. Den tycks aldrig komma. 

Igår skickade hon bilder via mejl som visade hennes balkongblommor och hon bad om ursäkt för "en åldrings tillkortakommanden", men bilderna var hur fina som helst! 

Och idag läggs vännen från Tyresö in på sjukhus och förbereds för operation i morgon. Ett nytt - eller i alla fall ett annorlunda liv - väntar. Stomi. Och rädslan att det ska ha spridit sig. 

Här hemma hav vi arbetat flitigt. Pv köpte sig en lie för ett tag sedan och nu slog han ängen, den upp mot slänten. Det gick väl si så där. 

Själv tömde jag krukor med sallad som vuxit sig halvmeter höga och där bladen visade sig vara beska. 

Rengjorde fågelbadet (ekorrarna har ännu inte upptäckt att vi kommit hem, eller kanske har de blivit överkörda .., eller bytt matställe, samma sak med hackspetten. Nåja, kanske återvänder dessa små vänner. (Nu fick jag svårt med de eller dem .., valde dessa, men känslan är de.)

Så ringde pv:s yngste bror och pratade evighetslänge, som det ofta blir när han hör av sig. 

Jag låg nästan raklång i trädgårdsstolen och lyssnade förstrött. Solen mot ansiktet och Pv som mest hummar eller inflikar någron mening. Det handlade om bilköp, besiktning, leukemi och skilsmässa, men det sistnämnda handlade inte om  honom. Det var inte långt ifrån att jag somnade. 

Tidigare idag städade vi ur båten riktigt, riktigt noga. Så skönt. Ingen ny seglats är planerad, inte den närmaste tiden i alla fall. 

Vi träffade en man som ofta är i hamnen och han berättade om ovädret som kom i förrgårkväll och sa att "jag såg en segelbåt på väg in i hamnen, det var just när det börjat blåsa upp så hemskt och den gungade hit och dit!" 

"Det var vår ..., det var när vi tagit ner alla segel (som redan tidigare revats, dvs, pv minskade själva segelytan på dem ) och var på väg in mot hamnen", sa jag. 

Vilken enorm tur vi hade som lämnade Höganäs så tidigt. Enligt SMHI skulle den hårda vinden inte komma förrän senare på kvällen, vid 22-tiden, men jag litar aldrig på deras prognoser. Nej, jag vill ha såväl hängslen som livrem och vill aldrig mera hamna i någon slags oväder. 

Nu ska jag bjuda pv på god middag! Ps. Underbart att högerkrafterna i Frankrike inte fick egen majoritet!! Ds.

22 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Läser och tänker på din vän i Falun.
Begravningsdikter dyker upp i mitt huvud, liknande som den här:
"Skönt är att vila när krafterna domna. Trött efter årens möda och strid. Djupt i den eviga vilan få somna. Vi önskar Dig alla Vila i frid".

❤️

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: Ja, precis så känner hon det nog. Alla vänner är antingen döda eller icke-kontaktbara. Man kan ju lätt tänka sig in i hur det då ska vara. Ensamt. Framför allt e n s a m t.

Monet sa...

Jag är mest glad för er skull att ni precis hann undan ovädret i tid. Åska är ju det värsta, många är de segelbåtsmaster den slagit ner. Inklusive vår egen då när det begav sig. Trots höga tallar vid klippan vi låg vid och med startkablar fästa vid stagen och ner i vattnet. Som det blixtrade och fräste!

Jag förstår verkligen om du inte vill ge dig ut i brådrasket igen. Det får väl bli under en period när det verkligen är garanterat blås och blixtfritt. Sköna seglingsdagar kan verkligen på några sekunder förvandlas till mardrömssituationer!

Monet sa...

PS. Det där med att vilja lämna jordelivet är nog också högst individuellt. Min mamma har nyss fullkomligt oväntat fyllt 99 år. Fysiskt skröplig med kontinuerlig hemtjänst. Och förstås också utan alla vännerna som nästan alla dött. Och barn med egna barn och barnbarn kommer bara undantagsvis förbi. Mycket för att hon själv inte orkar. Men som hon är med; följer familj, politik, är insatt i både svensk och internationell utveckling och har ett perspektiv på livet som ligger långt ifrån våra. (Hon hade blivit direkt upprörd om hon läst tidigare kommentarer om nuvarande statsministern och hans längd som något slags mått på kompetensen). Hon roas av alla sina hemtjänstpersoner från alla jordens hörn, gläds åt precis samma saker som du: ekorrar och småfåglar, färger och former och dagarnas gång. Trots ensamheten som hon accepterat för länge sen! Så så olika kan det också vara.

Elisabet. sa...

Monet: Nej, nu är jag nöjd för ett tag. Jag vill också vara hemma hos Sigge och sköta om allt som hör till, ja, blommor, tomater och så vidare. Helt garanterat blåsfritt (åska-regn) får man väl aldrig, men jag vill ABSOLUT inte vara ute om risken finns. Jag skäms inte ens att erkänna att jag är harhjärtad, men så är det. Numera tycker jag dessutom att det blåser betydligt hårdare vindar och att regn och annat kommer så plötsligt. Skyfall och åska! Hu, så utlämnad man blir.


Apropå lämna jordelivet. Jo, men jag förstår henne. Hon blir 96 år i december, har problem med gula fläcken, säger att hon så tydligt märker hur minnet försämrats .., hon saknar huset och trädgården, har svårt att se på tv .., och så det där med vännerna. Hon, som varit så aktiv, rest runt i världen, är och var så väldigt allmänbildad och skärpt, arbetat som lärare .., och så faller det mesta ihop likt ett korthus! Nej, det kan inte vara särskilt upplyftande. Underbart för din mamma, men något sådant har jag ju inte att jämföra med. Om mitt eget alternativ är att bli som mamma, föredrar jag att få somna in och att det inte dras ut på tiden. Man kan ju önska, iaf.

Elisabet. sa...

Ps. Monet igen: Nej, jag är fullständigt övertygad om att bettan INTE menar att en människas längd har någon betydelse huruvida de är kvalificerade för sitt arbete! Ds.

bettan sa...

Tack kära namne. Du känner mig och du har så rätt.
För kännedom, IQ är inte längdrelaterat

Monet sa...

Min mammas liv är också extremt begränsat och ett ingenting av hur hon levt förut. Hon har också svåra fysiska begränsningar och får tas in akut med ambulans med jämna mellanrum och då tror man förstås att det är över. Sista väninnan dog för ett par veckor sedan. Men hon beklagar sig inte, håller envist fast vid att hon vill fortsätta att bo hemma men har en fantastisk förmåga att hitta nya saker att engagera sig i i vardagen. Men hon är fullständigt klar i huvudet och hennes minne är knivskarpt - det är väl det som gör skillnaden förstås.

Både hon och jag delar uppfattningen att man inte överhuvudtaget uttalar sig så respektlöst om människor som det gjordes. I synnerhet inte politiker (om de inte är korrupta eller på annat sätt missköter sina uppgifter). De är personer som ofta drivs av starkt engagemang och vilja att förändra och de arbetar hårt för oss andra som valt dem. Att man sen inte är överens i sakfrågor eller delar de politiska värderingarna innebär inte att man kommenterar varken utseende eller ”uppfattad vakenhet” på raljanta och fördomsfulla grunder. Personligen tycker jag att svenska politiker som Ulf Kristersson, precis som Magdalena Andersson är rakryggade personer som i svåra tider beter sig sansat, klokt och som de ”vuxna i rummet” som nu behövs. Att världen i stort med rätta är djupt oroade över Putin och de två äldre männen i USA är en annan sak. Men det betyder ändå inte att man tillskriver dem negativa egenskaper baserat på deras yttre. Hade min mamma sagt om jag frågat henne!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Monet: Det är ju skönt för din mamma att hon känner så, men jag förstår ändå vännen i Falun. Jag hyser själv inga drömmar - eller ens längtan - att bli jättegammal. Människor är olika. I är less och önskar att livet ska ta slut.Hon är inte den som gnäller, men hon är helt enkelt nöjd med det som varit och ser fram emot att få somna in. (Det här med kroppslängd som ett mått begåvning/statsmannaskap, det kan vi glömma. Det skriver även Bettan.) Elisabet

Anonym sa...

Jag tycker hedgrenskan ska gå på husvisning, de säljer nu och öga mot öga säga detta till Ulf, så barnsligt av en gammal tant men många tycks bli värre och värre genom åren, det dummaste hon läst, kan inte vara mycket läsning där, tänk mannen i öst vad han uttalar och tänk massmördaren vad han uttalar om Sverige efter sin vunna frihet där det är sorgligt att inte fler fick den i utbyte men allt kan nog inte Ulf bestämma, men sååååå många som skulle göra allt sååååå bra om de fick bestämma. Arma land då.
Lite sorgligt och även allvarligt med så ful ton här. Ful, rent hemsk är den.

Elisabet. sa...

Monet: Glömde det här med vakenhet som du skriver, jag vet inte om det är Biden du menar? Jo, jag tycker jag att man har rätt att ifrågasätta hur det egentligen står till med honom? Det är ju inte att man påstår att han är dum på något vis, men nog undrar jag hur det står till med honom. Occh att ha en president som inte kan arbeta efter klockan 20.00 på kvällen, för att - som han uttryckt det - hans hjärna måste vila, det är ju skrämmande.

Anonym sa...

Och dessutom skrev sjuksköterskan Bettan väldigt nedlåtande om ensamkommande flyktingbarn, skäggbarn skrev hon i sin yrkesroll, många undrade över hennes inlägg och kommentarer och satte ned foten.

Anonym sa...

Nej vakenheten syftar på Strömmer som Bettan kommenterade om också.

Elisabet. sa...

Till Anonym: Men fegt att inte våga stå för sina åsikter, hälsar Elisabet, som hoppas att detta inte nu eskalerar och blir helt galet.

Anonym sa...

Elisabet: jag säger verkligen inte att inte din gamla väninna ska få känna att hon levt sitt liv färdigt och gärna vill att det nu tar slut. Jag har tvärtom understrukit att vi alla är olika och i det sammanhanget lyft fram min mamma som ett exempel på motsatsen. Men när hon fick sin senaste hjärtinfarkt och låg på IVA och ingen trodde att hon skulle överleva mer än ett par timmar sa hon också att nu ville hon gärna att det fick ta slut. Och det säger hon varje gång vi pratar om det - jag har levt ett långt och fullgott liv, jag är nöjd som det är.

När det gäller Bettans kommentarer om Kristersson får de stå för sig själva. Jag har aldrig heller tolkat dem som att kroppslängd skulle ställas i jämförelse med den ena eller andra kapaciteten. Jag tycker bara det är plumpt att uttala sig på det sättet, om vem det än må vara.

Monet sa...

Till Hedgrenskan: Det är till någon annan du ska rikta dina kommentarer. Det är inte jag som skrivit om ”husvisning och skäggbarn”, vad som är ”det dummaste man läst eller fula toner i radhus”. Eller ”gammal tant” för den delen. Jag uttrycker mig inte på det sättet, du förväxlar mig med någon annan! Men jag är däremot av annan åsikt än du när det gäller Kristersson och tycker inte att han är en fruktansvärd skam på det sätt du beskriver det. Och tycker heller inte att man uttrycker sig så om sina medmänniskor oavsett vilka positioner de har. Och det får ju stanna vid det! Monet

Monet sa...

Till Elisabet: För att klargöra. Jag har uttryckligen skrivit att man har all anledning att känna oro, både för Putin och båda de två äldre männen som nu slåss om makten i USA. Bristen på vakenhet skrev Bettan om när det gällde Gunnar Strömmer och det må vara hennes uppfattning och tolkning. I min värld är han en av de mest kompetenta ministrar vi har, både när det gäller utbildningsnivå och den juridiska kompetens som behövs för ämbetet. Att han talar långsamt är i hans fall inte ett uttryck för bristande vakenhet. Det kan man däremot helt rättmätigt fundera över när det gäller Joe Biden och det görs världen över, i USA och inom hans parti - ingen kan ha undgått detta efter den katastrofala debatten för kort tid sedan. På samma sätt finns tankarna kring Trump som inte är mycket yngre och också han uppvisar tydliga tecken på kognitiv svikt fast av en annan karaktär.

Min hållning i hela den här frågeställningen som nu spretar åt olika håll är att man håller en god ton, både sinsemellan och också när det gäller att uttala sig om sina medmänniskor, var i världen och i vilka positioner de än befinner sig i - jag understryker det!

Anonym sa...

Monet:
Jag ber om ursäkt! Den som skrev hänvisade på ett sätt så att jag missförstod och trodde det var du. My bad!
Hedgren

Anonym sa...

Monet:
När det gäller UK går dina och mina åsikter vitt isär. En politiker som ljuger en förintelseöverlevare rakt upp i ansiktet och säger att han aldrig kommer att samarbeta med SD har för alltid förbrukat mitt förtroende. Han är i mina ögon bara värd förakt och är inte att någonsin lita på. Skulle jag hålla god ton kring lögnen han serverade Heidi Fridh och inte skriva det vidriga han gjorde sig skyldig till? Nej, min uppfostran till att vara en god medmänniska som känner sin historia förbjuder mig. Ibland måste man ta bladet från munnen för att vara sann mot sig själv och andra människor även om tonen då ibland kan bli hård. Det står jag för!
Hedgren

Anonym sa...

Tack för att ni framfört era åsikter.Anonym vars sätt att skriva är väldigtbekant, borde våga sätta ut sitt namn. Det är bedrövligt fegt, rent ut sagt. Kan vi avsluta här nu? Elisabet.