torsdag 26 mars 2009

Fylld av beundran är jag ...

Tänk, vilken ork LO-ordföranden och andra höjdare har!

Icke allenast har dom ett Mycket Ansvarfyllt Arbete som genererar oerhört höga löner just därför .., nej, dessutom sitter många av dem i tio, femton, ja, upp till tjugo olika styrelser i nästan bara stora företag.

Ja, men tänk bara .., dom måste ha en förmåga långt över den man själv förfogar över.

När jag kommer hem från arbetet är jag ofta intill döden trött och ramlar ihop i soffan som en disktrasa.

Skulle jag därtill sitta i tjugo styrelser, skulle jag nog få migrän.

Titta här bara, ja, på Folksams VD Anders Sundström från Norrbotten .., han orkar med en hel del.

Anders Sundströms uppdrag: Sitter i styrelser, förutom i Folksams dotterbolag, i Boliden, Alka, Luleå Tekniska universitet, Bommersvik AB, ICMIF, KFO, Koopi och Försäkringsförbundet.

Det är en himla tur att såna som orkar med allt detta får gå i pension flera år tidigare än oss vanliga latmaskar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja herreminje. För ett tiotal år sen var en professor vid Handels i hetluften för att han hade så mycket konsultuppdrag att man kunde ifrågasätta hur mycket han egentligen ägnade sig åt det arbete han uppbar statlig lön för. Han försvarade sig med att han var en av de aktivaste på sin institution, handledare som han var för tjugotalet doktorander.

Det hade varit intressant att höra deras uppfattning om hur mycket handledning de fick. Jag vet hur fullt upp man har med fyra-fem.

Men styrelseuppdrag är förstås en helt annan sak. Förstås.

Jom Manilat sa...

Lite mera statistik. Det finns många som har stor kompetens och förmåga:

"Det finns idag 8 800 personer som har minst fem styrelseuppdrag och över 1 300 med fler än
10 styrelseuppdrag enligt ny statistik från Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. Av
samtliga styrelseledamöter är 52% över 50 år och 82% är män."

Anonym sa...

Och jag tror att det ofta bara handlar om galjonsfigurer. Det är tjusigt att ha en kändis i styrelsen. Yta räknas. Och ger bra betalt.

Eller också kan man förstås tänka att de trots sina höga löner på sitt ordinarie jobb bara jobbar halvtid. Och då får man ju förstå att de måste knäcka extra. Hur ska de annars få det att gå ihop?

Anita sa...

Hon är undersköterska, Vanja. Bolagschefernas löner kan hon höja utan att ens ta reda på hur mycket - men sina egna kollegors löner förmår hon inte höja. De - liksom övriga LO-grupper - som verkligen behöver och är värda det.

Bra skrivet Elisabet.

Turtlan sa...

Måste vara övermänniskor..host host...

Finns ingen rimligthet hinna med sitta i flera styrelser och vara insatt i vad som är på gång samtidigt. Så tänker jag. Men pengar pengar, det drar!

Kesu sa...

Jo du, man inser sin inkometens när man läser hur mycket dom där klarar av. Not. Igår sa en bekant till mig: "Det går ju inte att pedagogiskt förklara det här!" Hon är lärare. Och hon har helt rätt. Liksom du!