måndag 21 december 2009

Och ...



... så ligger man där i tandläkarstolen och är som Svävande Damen, allt medan tandläkerskan roterar dom hullingförsedda nålarna långt nere i rotkanalerna.

Tra kanaler ska rensas.

I Ystad fick jag veta att "allt var klart för att fyllas igen ..." och det berättar jag nu, ja, när jag har satt mig i stolen och fått vit haklapp av papper runt halsen.

"Det är bara att fylla igen .., lätt som en plätt ...", säger jag, liksom uppmuntrande.

Men tandläkerskan tycker att vi ska kolla först.

"Kolla först" ..... betyder att man tar en liten hullingförsedd nål och skruvar ner den i rotkanalen och OM det då inte känns nånting .., dååååå, kan man fylla igen det hela, ty då är tanden avliden.

Jag säger att vi ju kan ta lite bedövning ändå .., ja, utifall att.

"Njaa .., men då vet vi ju inte hur det står till med den ...?" säger tandläkerskan vänligt.

Nähä.

Så jag gapar stort och ligger där med ihopknäppta händer och när den första nålen roterat några sekunder i kanalens djupa grotta, då vet vi: tanden lever!

En timme drygt, tar behandlingen och någon rotfyllning blir det minsann inte, näää, nu ska jag tillbaka och rensa ännu en gång och ingen bedövning då heller, för man måste förstås veta ..., och jag tänker att fy faderullan!

Efteråt .., när jag har klivit upp och torkat svetten ur pannan och smajlat lyckligt över att bli befriad från detta .., kommer pensionatsvärden och hämtar upp mig.

Vi åker till Väla köpcenter och där befinner sig just i det ögonblicket hela Helsingborgs befolkning och jag blir närapå kräksjuk av all stress som singlar i luften och det blir bara akuthandling.

"Nä, vi åker hem!" säger vi unisont.

Och pv har blivit förkyld och hostig och äter Vicks Citron och nästan hemma tvärtittar vi in på Hemköp i Haverdal och köper julgran och polarbröd och varmrökt bog (min idé) och att komma hem till landet där det är tyst och lugnt, åååå, det är som paradiset.

Ungefär så var det.

13 kommentarer:

Anita sa...

V e m kan berätta som du, Elisabet? ;)

Du är makalös (och möjligen tandlös..;))

Allt gott! Smulan

Evas blogg sa...

Aj! Jag kan fortfarande känna smärtan då nerven ger sig till känna. Det gör ont! Förstår att du blev svettig. Ja det är kaotiskt överallt just nu. Människor stressar omkring som små myror i en myrstack. Idag gick jag en runda på stan, hade inget att handla (hade varit hos optikern) jag gick där och flanerade med en god vän och det var så mysigt och stämningsfullt. Ingen stress, bara en stilla promenad. Så kan det också vara några dagar före jul. Och jag kan tänka mig att det var skönt att komma ut på landet igen.

Love, literature and gardening sa...

Jag var i Malmö ett ärende idag och förstår precis vad kräksjuk av stress betyder... Och när ens sämsta sidor kommer fram och man norpar en parkeringsplats fast det står 3 bilar i kö från andra hållet. Hu nej.
(Hädanefter ska jag gå till tandläkaren tre gånger om året och borsta tänderna flera gånger om dan för en sån hemskebehandling vill jag aldrig vara med om!)

Cecilia N sa...

Känns det här?
*%&%¤)(/=)(/!!!*

Jaha, här sa du?
*%&¤#@$=!!*

Hela det här?
*%#&%@$%#!!!*

Jotack, och då var det ändå inte roten de var och petade på i min mun.

Ibland tror man att de nog har vissa anlag ...

Helen sa...

Din stackare!

Både tandläkarbesök och julstress på samma dag...fy bubblan!

Tur att du får komma hem till Pelle och lilla Sigge. De, om några, kan nog få dig att glömma allt elände.

Kram!

Jom Manilat sa...

Tack för din målande beskrivning av rotfyllning.
Jag har nyss fått veta av min rara tandläkare att en av mins tänder skall rotfyllas i början av nästa år.

"Det är bara att fylla igen .., lätt som en plätt ...", gäller tydligen inte...

Anonym sa...

Älskar dina beskrivningar!Skriv en bok vet ja.Vila nu ut efter denna utflykt/Babsan

Elisabet. sa...

Till er alla: nu STUPAR vi i säng, sååå trötta är vi!
Klockan är tjugo i åtta och man får betänkna att vi trots allt är i mitten av de femtio ,-))

Jom: jag ler i mjugg ..-)))
Men det finns ju bedövning, trösta dig med det och jag har överlevt gud vet hur många rotfyllningar.

För övrigt tackar jag för snällord.

Gud, vad jag älskar er!

Bloggblad sa...

Du får t.o.m. ett tandläkarbesök att låta intressant... undrar om jag ska berätta om mitt besök på fotvården i morgon då...blir no´g jättespännande med naglar och förhårdnader.

Annas mamma sa...

Bra att du berättar, du ger mer information än tanddoktorn:-). Jag har gjort exakt detsamma som du idag. Från att aldrig någonsin haft tandvärk till blivande rotfyllning. Och huvvaligen vad halva ansiktet värkte ända upp i örat och i hela över-underkäke innan jag fick hjälp. Jag hade bihåleinflammation dubbelsidig samtidigt så jag visste inte vad som var vad och väntade därför lite med tandläkeriet. Så fick jag rensat när jag väl kom dit och idag rensat igen och även lagat i underkäken. Bedövningen där tog efter behandlingen så jag kunde inte prata på 4 timmar, tungan helt bedövad, kändes lite fel innan den släppte. Sen blev jag tveksam över hela proceduren men låter väldigt lika din. Efteråt var det som en fasa på stan (Stockholms city) och pendeln hem är som ett lotteri. Nu undrar jag varför bor jag här?:-) Himmel vad jag är trött på Stockholm och buffligt folk. Just nu i alla fall.
Men efter lite gott kvällste med diverse tillbehör känns det genast bättre.

Annas mamma sa...

Min rotfyllning väntar alltså också och min tand lever också;-). Jag trodde att man rotfyllde i ett nafs efter rensning men det är bra att de är noggranna tanddoktorerna.

Anita sa...

Jisse Elisabet, så fel det blev...

Jag menade givetvis "Du är makalös, men i n t e tandlös!"

Suck, får skylla på yrseln... ;)

Kram!

Kerstin sa...

Jag håller med anonyma Babsan, skriv en bok. Jag har sagt det förr. Men om du nu ska arbetsträna lite som rehabilitering kan du väl sätta ihop några korta berättelser och skicka till lämpligt bokförlag som prov....
Ett boktips till dig som älskar engelska beskrivningar, filmer mm. Guernsys litteratur och potatisskalspajssällskap. Du måste bara läsa den. Helt underbar!!!!
Ja julgran tittade jag ut och märkte upp med rött plastband när det var barmark. Nu ligger snön sen den 7 oktober och jag tar mig inte dit. Men det gjorde sonen med familj och skoter och hips vips ståtar min fina julgran inne redan. LillMartin tyckte den skulle in och stjärnan skulle upp i topp. Där sitter den och trots att han försökte handskas med den försiktigt är det guldspån överallt i huset. Men än glittrar den fina stjärnan som jag köpte för 11 år sen i på julmarknad i Bryssel.
Mycket honungsvatten, men bara ljummet ska du hälsa Tomas att han ska dricka så blir det nog bra till jul.