tisdag 6 augusti 2013

Ljuspunkter ...


Först får jag reda på att min protes sitter löst, ja, det mesta är väl tämligen löst när det gäller mig .., och sen, när jag kommer hem berättar pv att Saaben är utdömd.

Efter tretton års tjänst - inte bara hos oss -, är det fel såväl här som där och verkstadsmannen säger att det kommer att kosta så mycket att reparera den, så vore han i pv:s kläder, så skulle han skrota bilen.

Och så tackar min moped för sig och vill inte alls starta, annat än undantagsvis.

Nåja, i morgon ska pv titta på bil och jag ska lämna in herr Hooper till Lasse, snäll och rar kund i affären som fixar moppar. Hopefully.

Men glad blir man i alla fall när Stig från Bjärlöv i Skåne kommer på besök.
Ja, inte bara Stig, även hans fru Maj-Britt som är faster till pv (lika musikalisk som sin hädangångne bror .. Maj-Britt spelar dragspel!), samt dottern och mågen .., och alla utom Stig har åkt till Ullared, men Stig, han tycker som Ulrika och jag själv, att Ullared är sjunde graden i helvetet, lindrigt uttryckt.

Så han blir kvar här.


Vi sitter ute i solskenet och dricker kaffe och Stig berättar om pv:s farfars bror som nästan sköt en annan man och därefter såg sig nödgad att emigrera till Amerika .., var där några år .., återvände till Skåne, hämtade sin flickvän och tog henne med sig och förblev därefter amerikan.


Stig - som är född i Knisslinge i Skåne -, har arbetat på byggen, förutom de sista sjutton yrkesverksamma åren då han var vaktmästare på ett ålderdomshem ("på den tiden var dom äldre mycket piggare ...", säger han) och så har han, i sin ungdom, spelat fotboll som högerinner, ja, det var i Broby IF det och det var liksom inte igår.

"Ni vet, då ...,hade alla spelare bestämda platser, man bytte inte så där som man gör nu och bäst var ju att vara back .., dom sprang inte med som nu för tiden ...", säger den förre högerinnern och ler filurigt.

Nu är Stig åttiotre år.

Han spelar boule ("vi har inte förlorat en enda match på länge ...", säger han och ser väldigt nöjd ut ...) och på vintern tittar han på fotboll i tv ..., och nu sommartid .., ja, då sätter han sig gärna ute på altanen och pratar lite med folk som går förbi.

"Du vet, vi bor ju mitt i byn, så det är alltid människor som passerar ...", säger han.

Ungefär så är det med Stig Carlsson från Bjärlöv i nordöstra Skåne.

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Mycket klokt av Stig att stanna hos er! :-)

Biggan sa...

Elisabet hoppas innerligt at du kan få hjälp med ditt knä! Du som är en så´n solstråle skall inte behöva ha det så här ..Jag håller tummarna för att du kan få hjälp.
Jag förstår hur ont du kan ha, jag har själv 2 proteser, en i varje höft...
Bilen och moppen="piece of a cake"
materiella ting, din kropp är viktig i nuläget. SommarhetKram
Biggan/Birgit i Hudik

Kattis sa...

Inte sjutton ska det sitta hårt åt! ;)

Personligen hoppas jag på en bra utveckling vad det gäller nya reservdelar. För mig som är så lång erbjuds det bara herrproteser, men de passar uppenbarligen inte kvinnors kroppar så särskilt bra...

Har själv varit med i många studier, gällande läkemedel och behandlingar, och alla har inte heller här fallit väl ut.