onsdag 1 april 2015

Dagens fönster och en massa år ...


Jag satt och räknade år igårkväll.
Ett år på Malmvägen i Sollentuna.
(Ja, inte just på själva vägen, men i en fin 3:a, och jag var hemma med en liten ljuslockig tös).
Sen fyra år i Kungsängen utanför Stockholm.
Och arbete i lika många år på B&W stormarknad.'
Vi satt tjugofem kassörskor på rad och jag hade - lätt som en plätt - kunnat arbeta gratis .., detta var det roligaste jag hade varit med om!
Därefter min pappas plötsliga död ..., mitt barndomshem som blev vårt .., totalt femton år hemma i Malå, varav fjorton på Ica Nilahallen.
Det var frukt,- och grönsaksutbildning i Umeå .., textkurs i Luleå .., personalfester i Byske eller på Malå Hotell .., det var underbara arbetskamrater med namn som Adele, Gerda, Marica, Marita, Lena, Jonny, Greger och Berit.

Målning av Eva på Frösön ....

Så ..., flytten till Ystad.
Korsvirkeshus och vintergäck.
Havet!
Sjutton år totalt.
Av dessa tillbringades tretton år i lilla kvartersbutiken på Regementsgatan.
Småttingar som - det första året - kom och handlade i pyjamas .., blev tonåringar och fick barn .., vi var som en enda stor familj. Det blev fyra ägarbyten och till sist konkurs.
I mellantiden blev jag ensamseglare.

Och sen Ica Supermarket i fyra år.
Det var där jag nästan fick hjärnsläpp när chefen meddelade att jag skulle bli ansvarig för kassadelen - schemaläggning, räkning och bokföring av kassorna, frimärksbeställning och växelansvarig -.
Jag tyckte att Ansvaret dignade över mig och fasor, om jag skulle göra fel.
I två dagar låg jag däckad hemma och tänkte att"detta blir min bleka död".
Chefen, som talade gotländska, trodde att jag drabbats av maginfluensa och efteråt sa jag att "nä, inte alls, jag var bara vettskrämd!"
Men tänk, att man överlevde!
Och under värsta skräckdagarna fick jag ett mejl från en vän som hade känt den där räddlivade fröken sedan tonåren - det var då, säkerligen fyrtio år sedan vi sist hördes av - och mejlskrivaren hade på min blogg läst om min skräck och skrev lugnande rader och jag tänkte att detta var då verkligen sann vänskap.

Och vi bar ut mamma. Tillsammans. Det kändes sååå bra. Fonusdamen längst till höger hade bråttom.
Ville väl ha lunch.

2008 dök en småländsk pensionatsvärd upp ..., några månader senare dog min mamma och hamnade som aska i en liten miljövänlig pappkartong några decimeter under jorden .., och efter ytterligare två år sade jag upp mig från ett fast arbete ("är du galen .., vid femtiosex års ålder!" sa en kvinna) .., jag packade blommande pelargonior i tomma bananlådor, sa hej och tack till Ystad ..., lättade ankar ..., och tog sikte på landet Halland.
Det är fem år sedan.


Efter några månader i det nya landet stegade jag in i en Hemköpsaffär, sade till chefen (som sa att sorry, men där finns inte några lediga jobb) att det kanske kommer en dag när ni har varit på personalfest, ätit räkor och blivit dåliga allihopa, ja, men då kan ni ju ringa mig, så kommer jag som ett skott.
Någon elegant utbildning att ståta med, det hade jag ju inte - nej, jag hade inte ens stått på ett lastbilsflak och sjungit att jag tagit studenten, fy f*n, vad jag är bra -, men jag bad några före detta arbetskamrater och en kund att skriva ned det som eventuellt var bra med den där räddhågade arbetskamraten och dom skrev (som alla förstår gällde det här att välja rätt jobbarkompisar ,-) och tänka sig, det fungerade.
Vykort med snällord från tidigare kunder kopierades och lades till ansökningshandlingarna, ja, har man ingen examen, gäller det att vara påhittig.
Har jag inte sagt det förut, så ..., tack Marica, Marita, Åse, Karina, Malin, Berit, gotländske chefen Thomas och kunden Ingalill från Ystad! Tack också till snälla Sonja Falkman!
Hur hade det gått utan era vänliga rader?!

Flyttdagen

Nu har alltså fem år passerat.
Tiden bara susar iväg!
Och landet Halland kom så småningom - nej, inte på studs - att dela hjärterum med såväl landet Västerbotten som landet Skåne ..,. och nästan varje dag i det där gula huset på kullen - det som speglar sig i Eckes fönster -, det som är på bilden längst uppe, tänker jag tacksamma tankar över att jag faktiskt vågade släppa taget och segla vidare.
Ungefär så.

15 kommentarer:

christel sa...

Livet! Visst är det underbart?
Härligt skrivet :)

Bert Bodin sa...

"textkurs i Luleå" .... ????

Å inte sa du nå't.

Nu förstår jag ju din skrivarglädje.
Glasklart!

Dinah sa...

Oj. Har du tänkt dö?
Jag ser att du summerar ditt liv - man brukar ju se livet passera revy under de sista sekunderna har jag hört.
Ja, det är bra att du förbereder dig. Själv funderar jag - för vilken gång i ordningen - på att döstäda. Men nästan allt jag har är sånt som kan vara bra att ha. Kanske jag kan köra det till Erikshjälpen och hoppas på att nån annan än jag ser potentialen i grejerna.

Anonym sa...

och jag som är en nyfiken typ, väntar på en berättelse om hur det kom sig att ni flyttade från långt i norr till nästan så långt söderut som det går i Sverige.
Glad Påsk

Babsan sa...

Vilken härlig beskrivning har hur livet kan förändras..om man vågar ta det där stegen.Jag vågade också och har aldrig ångrat mig en sekund😘

Elisabet. sa...

Christel: ja,jag håller med! Men så har jag inte varit drabbad av sjukdom heller och då går det ju an att vara nöjd.

Bert: ja! det är förstås därför!

Dinah: jag kände mig aningen krasslig igårkväll och tänkte att ..."hä ä lika bra att summera .." :)

Benved: det var ett försök att rädda ett äktenskap - att göra nånting helt nytt -, det höll i ytterligare tio år. Vi hade dessutom - under tiden i Kungsängen - fått smak på vitsippor och inte så långa vintrar, så det bidrog. Och min syster bodde i Lund. Det bidrog också - i alla fall för min del -.

Babsan: och all norrbottnisk dialekt har du kvar också ,)

Jessica sa...

Elisabet, precis vad jag behövde läsa idag.
Som vanligt skriver du på ett så personligt sätt och tack för allt som du delar med dig av!
Dig hade jag mer än gärna haft som arbetskamrat!

Nån gång ska du få en bamsekram av mig!

Om en månad har jag tillgång till mitt och Cornelias blivande hem, en trerumslägenhet i ett hus från -47, som ligger 500 meter från det hus vi byggt och numera sålt.
Jag som är en trygghetsknarkare är nöjd med att vara kvar på samma ställe, som det är nu, sen får man se vad livet har att erbjuda :)

Anonym sa...

Ja jag blev näsran rädd att du höll på att dö så här bara på 1april.

Elisabet. sa...

Jessica: men du förstår .., att jag är också trygghetsnarkoman .., men till slut har man inget val. Det kommer säkerligen att gå hur bra som helst för er, det är jag övertygad om! Och ja, jag hade mer än gärna haft dig som kamrat vid fikabordet i personalrummet!

mossfolk sa...

Vilket underbart cv det måste ha varit att läsa -en massa positiva ord från arbetskamrater och kunder!

Ruta Ett sa...

Du brukar säga att jag är modig, men när jag läser vad du skrivit så tycker jag att du är den modigaste av oss två!
Att göra nåt som man är "dörädd" för, men ändå göra det - DET är mod!

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, det var underbart på alla sätt och vis, det där påhittet. När jag känner mig rent bedrövlig, då brukar jag ta fram papperen och läsa lite och sen lyser solen igen :) Så där borde vi göra allesammans, utan tanke på cv.

Ruta Ett: njaaaa, ser du ..,-)

Eva i Tyresö sa...

Sannerligen mycket modigt!
Från norr till söder
Skilsmässa och gå vidare ensam
och sedan att våga flytta till Steninge och byta jobb och dessutom flytta in till PV!!
Synnerligen modigt.
Jag vågar aldrig några sådana hopp!!!!!Men jag älskar vardagslunken......

annannan sa...

En STOR kram f mig! Om du inte borjat blogga f Ystad dar jag ar fodd hade jag aldrg borjat lasa etc. Och mina farhagor att jag skulle sakna Ystad i bloggen kom pa skam-Halland har ocksa blivit hemma!

Elisabet. sa...

Eva i Tyresö: men ibland handlar det inte om mod, utan att man helt enkelt inte har nåt val ...

annannan: Så bra! Har du vägarna förbi det här vackra landskapet, så är du alltid välkommen!