torsdag 2 april 2015

Kanske är det hormonerna ...


För en gångs skull tänker jag ha förrätt, varmrätt och dessert, då, när min rödvitrandiga syster och hennes dotter kommer på långfredagsvisit. Det är mycket som ska handlas hem och således tar jag sikte på affären, men först ett stopp hos friherrinnan som idag fick sin tröstprishandduk, den som Ann i Göteborg har sytt och skänkt till lotteriet. Då blir det kaffe och en laxmacka ute vid hörnan, just där det är lä .., och solen värmer och det är hur härligt som helst!
(Ni kan på störten glömma att man kan titta in hos den madamen utan att bli bjuden på nånting!)

En bra stund sitter vi där ., och på grannens tomt - i ett av träden - ser vi hur herr och fru Skata inreder sitt hem med nytt möblemang. Kvist på kvist hämtas .., och det rättas till och görs fint på alla möjliga vis. Vid häcken smyger en svart katt.

Och så åker vi båda till affären och påskhandlar.
Jag har två tunga papperskassar med matvaror och passerar tiggaren som sitter vid postlådan; han sitter på en slags låda och håller i en skylt där vi får veta vad pengarna går till och i en plastbytta på marken - framför mannens fötter - ligger några guldmynt.
Samvetet gnager.
Än värre är det när jag bär ut tjugokilossäckar med fågelfrö, men inte ger nånting till mannen.
Ger jag aldrig?
Jo, men långt ifrån alltid.
Och jag har lättare att ge till kvinnan som ibland sitter där.
Om detta med tiggeriet och det som nu - på vissa ställen - har blivit ett slags kåkstäder .., vad som är rätt och fel och hur man ska få till stånd en lösning på det hela, pratar vi ofta om här hemma.
Ingen av oss har svaret.




Sen hemåt.
Svänger in vid Särdals Kvarn, vid lilla butiken som finns där, och tänker mig att köpa några små chokladpåskharar. I stället fyller jag en vit papperskasse med den allra ljuvligaste lilla bok - "Humlans blomsterbok"  -, med illustrationer som gör mitt hjärta åtminstone ljummet.

Vakteläggen till höger ...., och en liten rad med små påskkycklingar.

Och så faller jag pladask för en liten kaffekkopp med gröna små fiskar simmandes på utsidan.
Såna fiskar såg jag i Turkiet, i det turkosfärgade havet utanför den lilla staden Kac ..., och en gång målade jag av dem.



Mina blev lite långsmalare ..., men jag tror nog att dom kanske är kusiner?

En liten trådkorg med vaktelägg har jag idag fått av friherrinnan.
Koka upp kallt vatten, lägg sedan i äggen och koka dem i tre minuter! säger hon.
Harry och Nelly blir som galna och vill gärna kalasa på pyttesmå ägg .., men får allt gå och lägga sig i stället. 



En bordstablett av det mer uppfriskande slaget fick också följa med hem från affären, den vid kvarnen. Och te, till pv. Jag vaknade vid femtiden i morse av ett fasligt rafsande i en av kallgarderoberna. Det visade sig vara pv som letade tepåsar, såna som dom haft med till kören och blivit över.

Hormonerna då ...?
Ja, precis som att man ibland - ungefär en gång i månaden - drabbas av ett våldsamt, nästan oemotståndligt sug efter köpehamburgare med pommes strips (men nästan aldrig köper), så kan jag på samma sätt bli oerhört köpsugen på just såna här saker!
Mina egna hormoner är väl sedan länge försvunna .., kanske håller jag på att förvandlas till man ..., så egentligen är väl det där skylla-på-hormonerna tämligen ologiskt?

Men nu är det gjort.
Tjopp, sa det från mitt konto!

Och nu ska jag dricka kaffe ur fina fiskkoppen!



8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Fantastiskt tips, Elisabet. Att "koka upp kallt vatten".

Glad påsk!

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jadu, det hade ju kunnat vara ljummet .., hur skulle det ha sett ut ,-)

(Det är nog mitt fel, förstås. Jag skrev först att dom skulle läggas i kallt vatten och sen kokas upp).

Ruta Ett sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ruta Ett sa...

Koppen var ju helt underbar!
Jag älskar muggar och köper en enda då jag ser nåt jag tycker om. Maken tycker att det börjar bli för många och säger att vi inte har plats, men då och då pangas det ju nån och då får man plats för nya.
;-)
Stefan Casta har skrivit flera fina naturböcker för barn (men jag läser också dem gärna!) Han jobbade tidigare på lokalradion i Skåne - Radio Malmöhus, om jag minns rätt!

Anonym sa...

Fin mugg och härlig bok med fina illustrationer! Klart att man måste göra sådana må-bra-köp ibland. Livsglädje helt enkelt. /smålandstjej

Elisabet. sa...

Ruta Ett: ja, jag har nog också lite dille på koppar - och asietter - helst gammaldags såna. Den här koppen känns så härlig att dricka ur.

smålandstjej: det tror jag också!

annannan sa...

Det dar med att rota i garderober efter te kl 5 pa morgonen, det ar val det som verkar hormonbetingat om ngt?!

Elisabet. sa...

annannan: :)