fredag 28 april 2017

Fredag i slutet av april ...


Vilken ljuvlig dag vi fick igår!
Solsken och visserligen kyliga vindar, men så är det ju nästan alltid här om våren.
Och om vintern och ibland om hösten.

Vid tvåtiden åkte jag in till stan, till en hundbutik där en rar och trygg ung kvinna klipper klor på alla möjliga och omöjliga (somliga med munkorg) hundar och det i raketfart! Det var många svansar som gick under magen på respektive hund .., tänk, att detta ska vara så obehagligt!

På väg hem såg jag miljoners vitsippor i skogsdungarna .., det är så oändligt vackert så det är inte sant! Och bokens löv är på väg att spricka ut ..., spireorna skirar nu rejält i grönt!


Allt är så sent i år; i alla fall för att vara här.
När jag letar regnbilder, hittar jag den här. Det var för två år sedan som det prunkade så fint i blomlådorna; i fjol var det inte ens hälften så fint!


Sedan någon vecka tillbaka eller kanske två, har vi bevattningsförbud i Halland.
Det här med den sjunkande grundvattennivån, den kan ju sannerligen få en att bli förskräckt.
När hade vi ett  r i k t i g t  störtregn senast?
Nej, jag kommer inte ihåg det.


Men så hittar jag ju bilden från något år tillbaka eller två, då när friherrinnans gräsmatta förvandlades till en liten insjö .., när kan det ha varit? Och då hann förstås inte vattnet rinna undan, utan det svämmade över alldeles hejdlöst!

På sociala medier kan jag läsa kommenterar om bevattningsförbudet.
Hur kan golfbanorna få vattna sina banor? undrar någon. (Dom tar vatten från en damm).
Och alla pooler som finns här i Halland (och annorstädes) .., alla fina sommarhus i Tylösand .., kommer sommargästerna att vara solidariska och spara på vattnet?
Sånt funderar människor över.


Natten mot idag kom så äntligen lite regn och pv var förutseende och hade ställt ut hinkar för att samla ihop regnvattnet .., ja, det är olustigt det här med klimatet och vad vi har ställt till med.

Men annat är trevligare!
Ikväll ska vi besöka Halmstad Teater och få träffa Gunnars pojke Joakim Rindå och så får vi se uppsättningen av "Landet inuti". Spännande! (Länken - den första - går till en intervju med denne Joakim som alltid ser så himla snäll ut).

För övrigt?
Fick igår en så rar kommentar på instagram från en kund i affären och det gjorde min dag igår.
Mer behövs inte.
Det är det lilla här i livet som sätter spår, är det inte så?

5 kommentarer:

Anonym sa...

När min gräsmatta blev en sjö var det året som hela Getinge var översvämmat det blir det var 2015. Då kom det ett rejält skyfall.


Friherrinnan

gunnar i vaplan sa...

Hälsa min son ;-) !

Båthuspernilla sa...

Mitt båthus ligger på en ö som är så liten att vi inte har något tjänligt grundvatten, utan bräckvattnet från Saltsjön tränger in. Där har det alltid varit regnvatten samlat i vattentunnor vid husknutarna och vatten i en stor pöl mitt på ön som varit det man vattnat med. Jag reagerar faktiskt alltid när jag ser hus utan vattentunnor vid stuprören. =)

Sedan några år tillverkar vi vårt eget dricksvatten genom en avsaltningsanläggning och det funkar utmärkt och är en lyx att slippa åka till macken på fastlandet för att hämta vatten i dunk, MEN vi vattnar fortfarande med regnvattnet vi samlar upp.

Alla samhällen som har en kust mot hav borde överväga att bygga storskaliga avsaltningsanläggningar och ansluta till det kommunala nätet och därmed minska beroendet av grundvattentäkterna. Eftersom vår påverkan på klimatet gör att vädret står på ända kommer problemet snarare att öka än minska framöver.

Bert Bodin sa...

Vill du veta när en bild är tagen? Tänker på den där "sjön" hos Friherrinnan.
I mobilen gör du såhär: Håll ett finger på bilden och välj ladda ner.
Ta fram bilden i galleriet och tryck "Mer" i överkanten på skärmen. Tryck "Detaljer" så dykar bl.a. fotodatum upp.

Hej hopp!

Elisabet. sa...

Friherrinnan: bra där, att du har koll!

Bert: men förutsätter inte det att jag tog bilden med mobilen?

Båthuspernilla: i helgen ska det införskaffas tunnor att placeras ut, den saken är säker!Och ja, det här med avsaltningsanläggningar torde nog bli nånting som samhället måste ta sig an?