torsdag 25 januari 2018

Lite nervös .....


... eller mer som lite pirr i magen, ja, det har jag nog inför det där annorlundalivet som tar sin början i sommar. Min pension blir ynkligt låg och det är ingen annans fel än mitt eget. På ett sätt har jag alltid levt för dagen; ja, förutom att jag planerat semesterresor ett år i förväg.

Till mina arbetskamrater säger jag "glöm inte att pensionsspara!"

Nu är det ju så här i världen, att det inte enbart beror på inkomstens storlek, nej, det är väl mera så att det gäller att begränsa utgifterna. Alltså har jag redan nu börjat rensa rejält bland poster som kanske inte är så stora, men som tillsammans blir onödiga.
Amnesty, Unicef, Världsförälder, daghemmet i Ghana .., Rädda Barnen .,. tillsammans blir det större poster än man tänkt sig. Nu blir det lite gallring här.

Och tänk, småfåglarna som nästan äter mig ur huset!
En tjugokilos säck var tionde dag, det blir också en restresa .., ååå, hjälp, hur ska jag göra!?

Och .., farväl Dagens Nyheter! Jag kommer att sakna dig nåt alldeles förfärligt, men 4800:- per år för helgvarianten, nej, för den summan kan jag ta en restresa! (Men jag får behålla den t.om mars! Halleluja! Telefonsvararrösten hos DN-kundtjänst låter smetig värre och säger att personalen ser fram emot mitt samtal .., det undrar jag, när det gäller att avsluta ett förhållande).

Jag har världens bästa abonnemang på min Iphone och väntar bara på att den ska krascha, men så länge den är vid liv och vid full vigör, kommer den inte att bytas ut!

På jobbet sätter vi ned allt som är på väg att gå ut i datum.
När köpte jag köttfärs till ordinarie pris senast?
Evigheter sedan.

Så där fortsätter det och det kan tyckas fånigt, på gränsen till överdrivet, men jag vill verkligen ha KOLL och jag vill inte känna att jag lever på pv. Och jo, får vi vara friska och krya och framför allt: vid liv, kommer vi att klara oss galant, men vem vet vad som lurar bakom kröken?



Nu är det torsdag (om ni inte visste det ..,  jag vet i alla fall en bloggvän - hon som hade så lena händer när jag en gång hälsade på henne - som trodde att det var fredag och att Sydsvenskan skrivit fel dag och datum längst uppe på tidningen) och ikväll blir det middag tillsammans med Sonja och friherrinnan.

Middag i all enkelhet.
Bara detta att vara tillsammans en stund eller två,  hälsar hon som natten till idag var uppe till halv tre, hur pigg som helst.(Förmodligen endorfinstinn efter den spännande handbollsmatchen tidigare på kvällen).


6 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Hos oss är det likadant.

Vi funderar, röjer, slänger, lämnar bort, säljer...
Säger upp prenumerationer.

Tänker på hur många år till som vi behöver äga en bil (vi har ju bra bussförbindelse ner till stan härifrån). Om man räknar på totalkostnaden för en bil per månad, så blir man ju nästan mörkrädd.

Inköp (m ev räntekostnader)
Årliga service:ar
Bensin
Skatt
Försäkring
Sommar & Vinterdäck
Ev reparationer
Värdemiskning

På nåt vis känner jag att detta är positivt (ändå).
När vi gör det självmant utan att tvingas till det i samband med pensionsdagen, så har vi i alla fall en liten känsla av kontroll.




Bert Bodin sa...

Javisst får man sålla i utgifterna. Men för min del har det gått bra. Hittills. Jag har varit noga med att "lägga på hög" i form av pensionsförsäkring sedan jag var 38 år.

Men visst märks det. Jösses så lite som kommer in på kontot varje månad. Det gäller att hålla i utgifterna. Men ... Man blir också väldigt bra på det, utan att göra alltför stora avkall, t.ex. i form av mat.

Shopping har jag aldrig ägnat mig åt, annat än när jag köper något som jag behöver. Det låter kanske trist för många, men jag tycker shoppandet är tristare.

Nu ska jag ta på mig min 18 år gamla duffel, hypermodern och snygg.
Där är ett exempel. Köpa kvalitet, när man har råd, så håller det länge.

Du har ju din anorak. ;-)

Bert Bodin sa...

... Glömde

Det där med DN gjorde vi också upp med för två år sedan, då vi tackade nej till pappersupplagan och sparade 5700:- kronor per år!

Trodde inte jag skulle vänja mig att läsa den digitalt. Men det går jättebra. Kostar bara 179 kr i månaden.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden och Bert Bodin: ja, jag ser det lite som en utmaning också, nästan så att det är lite kul att se hur mycket som kan skalas bort. Bilen måste vi ha, vi har två mil till Halmstad och lika långt till Falkenberg, men en moppe hade jag skaffat mig ,-)
Och jag tänkte, apropå detta med alla Unicef mm, att man kan ge mycket lägre summor, så känns det ändå bra.
Och tidningen .., nu berättade pv att han tagit en superbillig prenumeration på Svenska Dagbladet i fem veckor ,-) Nästan gratis.
Slutligen .., Bert: jag har flera anorakar må du tro!

Anonym sa...

Tack för en väldigt trevlig kväll . Med god mat o vin.
Trevligt samtal med blandad kompott.

Tack för att Ni finns.

Anonym sa...

Ja det var Friherrinnan som tackade .