torsdag 25 januari 2018

Och så blev han frikänd ...

Lasse Kronér, alltså.
SVT-profilen.

Jag har sagt till pv att tänk tanken att några elever (pojkar eller flickor)  blir putt på dig .., kanske tycker dom att du har satt för låga betyg .., och för att ge igen anmäler dom dig för trakasserier; att du har varit för närgången.
Tänk också om du vore helt oskyldig.

Tänk dig Hallandpostens löpsedlar eller inslag i Hallandsnytt.
Skulle någon tro dig?

Tänk dig att du finge ta time-out från arbetet, men slutligen blir helt friad.
Hur många skulle bry sig?
Hur många skulle lägga den notisen på minnet?

Tänk dig att du går på byggshopen och handlar och märker viskningarna.
Människor som inte har läst att du friats.
Kanske får du hatbrev som läggs i postlådan.

Man får ont i magen bara vid tanken.
Eller jag får.

Tycker jag att #metoo är galet?
Nej, verkligen inte.

Men alldeles enkelt är det inte heller, detta när det blir en slags "gatans parlament".


7 kommentarer:

Babsan sa...

Jag tycker #metoo är en bra rörelse men håller med dig i ditt resonemang

Elisabet. sa...

Babsan: jag blev chockad när det kom hur somliga män betett sig! Totalt chockad! Rent vämjeligt var det. Men ..., det hindrar ju inte att man kan tänka sig in i hur det är om man är oskyldig. Kommer vi alltid, när det gäller SVT-profilen, att tänka "ja, ja, ingen rök utan eld", eller blir han helt friad? Oj, så knepigt det blir!

Steel City Anna sa...

Det har blivit lite mindre trevliga konsekvenser av MeToo men det har det å andra sidan varit för kvinnor hela tiden. Vi är så snälla hela tiden och nu oroar vi oss för männen :) jobbar man med människor finns det alltid risker och 100% professionalism krävs hela tiden, eller borde ha gjort det också hittills för samtliga kön.

Elisabet. sa...

Steel City Anna: ja, jag håller med i allt, men oron att bli felaktigt dömd gäller ju även oss kvinnor, nu tog jag bara pv som exempel. Jag blir mörkrädd när jag läser kommentarer om helt andra saker på nätet, där det till slut hetsas och blir närapå lynchstämning.

AP sa...

Jag bara älskar #metoo och dess syfte och vad det kommer medföra men ogillar starkt när enskilda individer hängs ut vind för våg och döms oerhört snabbt. Vi tycks älska att smutskasta och hetsa till mer hat. I rätten vill jag att domar tilldelas. Oavsett ämne.

WalkaboutSweden sa...

Fasansfull tanke.

Att man själv eller de man älskar skulle anklagas för något sådant här, eller liknande.

Elisabet. sa...

Till er alla: nu är det bäst att jag förtydligar här. Jag menar INTE att kvinnan som anklagat L.K. har gjort något fel eller ljugit, det är inte så jag menar. Nej, det är mer det här att ett drev, ett lynchdrev, vad det än månde vara, så snabbt drar igång. Det kan gälla en sida på nätet som handlar om sniglar eller barnuppfostran (framför allt det senare!!)eller nästan vad som helst, ja, så kan det starta och man häpnar över vad människor är i stånd till att skriva!
Exemplet L.K var enkelt att ta, eftersom han nu frikänts. Kanske är det hela också preskriberat?
Men alldeles enkelt är det inte.
Och vi har ju även "radioprofilen", men hon kanske gick självmant? Bra att gamla beteenden tas upp och jag tror verkligen att "metoo" kommer att förändra tillvaron, det tror jag, såväl för män som för kvinnor.