söndag 16 december 2018

Efteråt ....


Nutidens jular blir ett hopkok av allt möjligt.
Man pusslar ihop och det blir låtsasjulaftnar både en och tre och fyra gånger  och eftersom vi blir  borta det här året (den här julen), så får det bli en sån "lillejulafton" här hos oss idag.

Det är Hilda, Patrik, lille Edvin, Hildas mamma Mymmel, Lotta (kompis till pv från evigheter tillbaka, uppvuxen i Slagnäs - inte många mil hemifrån - har bott i Halmstad, så Skellefteå/Umeå och har nu återbördats till Halmstad och högskolan - och så vi själva då.

Alldeles på tok för mycket mat - precis som vanligt -.
Kanske hälften veganskt, resten vårt eget.
Jag skippar skinkan; väljer sill och salladerna .., Janssons förstås och två prinskorvar och en köttbulle. Och grönkålen - eller långkål på halländska - förstås; det bästa jag vet! (Köps färdigkokt på rulle - ungefär som ärtsoppa på rulle - och frusen .., steks sedan i smör och grädde och kryddas efter behag!) Påminner om upphackat hö, eller ser ut som hackat hö, men hjälp, så gott!
Tunnbrödet hemifrån gör stor succé .., Mymmel är uppvuxen i Jämtland och såväl hon, som den som tillbringat sin barndom i Slagnäs, blir glad över närvaron av Släppträskbröd.



Vad gör vi?
Vi pratar om allt möjligt; kanske mest om filmer (Mymmel är ordförande i Halmstad filmstudio).., men också om dialektala ordvändningar .., (t.ex. klökas, kväljas och tjöjjes - allt betyder samma sak) och det är prat om Sälen i mars och Öppet Spår och logistik och Edvin somnar mot sin mormors bröst, vaknar och hamnar hos morfar .., Lotta är trött efter flytten från Umeå och allt med att packa upp och få i ordning - hon sitter i ett hörn av soffan och löser korsord - själv diskar jag bort så snart vi har ätit - och vill helst göra det själv - pv går ut med harry .., vi delar ut lite julklappar köpta på återvinning och alla tycks glada och nöjda och allra mest nöjd är Edvin som gärna vill äta upp en röd servett, ja, julklappspapper går också bra.

I flera timmar har Harry väntat på besöket (han känner förstås att vi är aningen stirriga ., dukar och planerar och fixar maten ..., jag tänder tio marschaller och gör fint utandörren ytterdörren, allt medan Harry har suttit i soffan och tittat ut), nu är han trött och vid halv nio går han upp i sängkammaren och lägger sig, precis som vanligt.
Vi brukar ropa godnatt till honom, men det glömmer vi bort ikväll.

Vid tiotiden eller mer än så, tackar gästerna för sig.
Åtminstone två av dem ska arbeta i morgon, ja, pv också.

Nu är jag också trött, men först ett par rader till min syster i Australien.


2 kommentarer:

Annannan sa...

Så font! Det är som att ha suttit med när man läser.

Elisabet. sa...

Annannan: så trevligt att ha dig här en stund!