tisdag 26 mars 2019

Det här med att gå i pension ...


För den som aldrig brukade studera det orangefärgade kuvertet särskilt noga - eller egentligen, aldrig öppnade det förrän det var så dags - så blir det här med pensionen en enda karusell!

Så här var det: jag tackade för mig kring midsommardagen förra året, 2018.
Själva pensionen började jag inte ta ut förrän i september.
Det var ingen stor summa, knappt åtta tusen i månaden.

I mitten av januari fyllde jag sextiofem och blev alltså Riktig Pensionär.
Då började karusellen.

Först får jag en utbetalning den 3:e varje månad, så den vanliga pensionen den 18:e (som då blir rejält högre än den innan jag var sextiofem), sen tillkommer ytterligare utbetalningar den 25:e och den här gången fick jag tre på en gång, från Folksam. Sen kommer ytterligare nån mindre insättning, jag har glömt vilket datum.
Några av utbetalningarna varierar i storlek, allt efter hur börsen går och det är ju lite nervöst, men hittills har det bara ökat.
Varje kvartal ska det komma 2500:-, i fem års tid.

Dom här tre som kom igår, fick mig att gapa stort.
Men hur gick detta till?
Och var det en engångssumma?

Alldeles nyss kontaktade jag Folksam och fick prata med en urtrevlig "Oskar".
Jag frågade vad i alla världens dagar detta handlade om, mest orolig för att jag skulle bli återbetalningsskyldig.

Nej då, det är en pensionsförsäkring som arbetsgivarna betalat in sedan 2007 och det kommer att utbetalas i fem år; det är den tid jag själv valt att få tjänstepensionen på, alltså inte den allmänna.
När denne Oskar förklarat, kände jag tårarna rinna nerför kinden .., det var en sån underbar lättnad!

Och till er som har långt kvar till pensionsdagen: håll koll!
Öppna era kuvert!
Planera i tid!
Här blir det den ena överraskningen efter den tredje och även om det bara är positivt - hittills - så kanske det svänger och blir mindre angenämt om ett år. 



6 kommentarer:

Rexxie sa...

Jag rekommenderar att man går in på https://www.minpension.se/ och kollar lite. Där kan man också göra simuleringar på vad som händer om man blir arbetslös, tar ut pension tidigare osv.

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, precis! Pv höll till där bra länge och gjorde olika beräkningar!

Bert Bodin sa...

Här kommer det pengar från 5 ställen för närvarande. Jag vet knappt varifrån, men vet att två av dem försvinner när jag haft dem i fem år. Men se ...då kommer två nya. Rörigt har det varit, men nu har jag börjat förstå strukturen. Rekommenderar att försöka hålla koll via minpension.se och orangea kuvertet.

Babsan sa...

Jag går in på minpension flera ggr i veckan.Räknar ut olika scenario...ikväll är maken på andra informationsträffen.Han blir 65 i okt.Jag har ju nyss fyllt 62 men förhoppningen är att vi går juni 2020 båda två.Men oj så mycket funderingar man har.....det mesta kretsar kring pension tycker jag🤣Jag har ledsnat på min arbetsgivare så jag ser fram emot den.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, nånting som kommer efter sjuttio, det har jag inte. Men jag håller på att fixa en buffert till dess ,-)

Babsan: Jag bestämde mig på tio minuter utan att reflektera, kände bara att nu fick det vara nog, men jag var ju så nära ändå. Den dagen jag lämnade in min uppsägning, då hade exakt nio månader kvar att arbeta. Som en graviditet. Kanske var jag inte less på jobbet i sig, men den djävulska stressen på somrarna, alltid kvällar (jag hade kunnat säga nej) och jag var helt enkelt trött och slut på. Pv gjorde som du; jag vet inte hur många olika uträkningar han hade, beroende på när han skulle gå och om han skulle arbeta eller inte. Det är jätteknepigt.

mossfolk sa...

Ojojoj, här är en som inte öppnar kuverten... Det är ju ändå så långt kvar och man vet ju inte ens om man lever så länge... tänker jag...