måndag 25 mars 2019

Idag ...


Bästa dagen - vädermässigt - på evigheter.
Ljuvligt.
Filmtajm vid halv två.
Jag kommer aningen senare än vanligt och då är salongen nästan fullsatt och den fåtölj på balkongen som jag brukar välja, är upptagen. Alla andra också. Den enda som är ledig är den som inte har någon spärr bakåt; det blir som en tandläkarstol när den är helt i nedfällt läge.
Bestämmer mig för att hålla i mig i sidoräcket av balkongen.
Det är få lediga platser och jag känner mig obekväm med att inför alla gå omkring och tränga mig fram.
Att bli alltför synlig.



Jag hade sett fel på filmprogrammet och förväntade mig Cold War .. det var det inte alls, det var "När fjärilarna kommer", en turkisk film.
Annorlunda. Jättefint filmad. Ett vackert turkiskt landskap.
Hus av sten. Barndomsuppgörelser. Frågor. En far som är död.Galenskap.
Ändå så ..., ja, jag kan inte sätta ord på det.
Filmen har blivit rikligen prisbelönad, kanske var jag för trött?
Efteråt mådde jag illa och trodde att jag var på väg att få ett njurstensanfall.
Köpte mig solglasögon och ville kräkas när jag åkte hemåt.
La mig på soffan .., drog en filt över mig .., strök med handen över Harrys framben - det som han älskar - och när jag slutar lyfter han tassen över min hand .., så där som "fortsätt matte!"
Så jag fortsätter.


Pv har körövning.
Jag tittar på Vem bor här och fascineras över hur människor kan få till sina hem så perfekta?
Hur jag än bar mig åt, skulle jag inte fixa det.
Det är inte bara pengar det handlar om, det är nåt annat.
Själva känslan.

Därefter Bonusfamiljen som är det bästa jag vet.
Nog märks det att manusförfattarna själva upplevt skilsmässor och personerna är inte alltigenom det ena eller andra. Inget är svartvitt.

Nu är klockan snart elva och jag ska göra natt.
Om inget annat inträffar är jag fri i morgon, men onsdag och torsdag är det jobb.

5 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Uuuuunderbara bilder!


Bonusfamiljen är toppen. Fast jag inte själv upplevt de familjeförhållanden som skildras i serien, så tycker jag den verkar så tonsäker.
Precis som du säger, att manusförfattarna själva har erfarenhet från många utav scenerna.

Evas blogg sa...

Mår du bättre nu? Jag gillar också Bonusfamiljen. Jag har själv inte upplevt någon skilsmässa men kan ana hur det kan vara. Och just igår detta med arvet, hur förhåller man sig till sådant?

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: tack Barbro! och ja, det måste bero på att dom har nånting att ta av .., från sig själva eller från frågespalter eller kompisar ,-)

Evas blogg: nja .., jag är så fruktansvärt trött. Tappar helt orken mitt på dagen.
Nu eldar jag och försöker hålla mig varm. Och ja, det här med arvet är ju verkligen så svårt. Jag förstår pappan och även han som är morfar, men förstår också hur Lisa tänker. Det blir så svårt. Var nog en bra lösning det här med resan.

Monet sa...

Jag älskar också Bonusfamiljen. Den har varit till stort stöd inför återflytten till Sverige eftersom den på ett så genuint och äkta sätt speglar, inte bara familjerna men också de många förändringar som skett i det land vi lämnade för över tio år sen. Men när det gäller arvsfrågan är man helt ute och cyklar. Lisa och Patrik är gifta men de har också särkullbarn plus ett gemensamt. Det finns mycket strikta juridiska arvsregler kring detta och under inga omständigheter kan Lisa kräva att Patrik ska ge en enda krona av sitt farsarv till Lisas barn i förra äktenskapet och betrakta dem som lika parter i den nya familj de lever i. Om inte Patrik fått sitt arv som enskild egendom (då han helt bestämmer över hur arvet ska förvaltas) har Lisa giftorätt (hälften) i detta vid skilsmässa eller dödsfall men har ingenting att säga till om under pågående äktenskap. Att kräva att Patrik ska köpa en mobiltelefontill Eddie för att barnbarnet William fått pengar av sin farfar är både fräckt, barnsligt och okunnigt. Hade någon förklarat för henne hur det ser ut rent juridiskt hade det kanske varit lättare för henne att förstå att enbart biologiska barnbarnet Lo som hon har med Patrik kan omfattas i ett senare skede av arvet efter sin farfar. Eddie och Bianca har inte ett dugg med detta att göra. Lisa bör istället vara oerhört glad och tacksam över att Patrik däremot betalar av på lånen på det gemensamma huset så att deras gemensamma ekonomi underlättas men det enda som får henne att sluta sura som en tonåring är när Patrik mer eller mindre tvingas in i att köpa en resa för ”hela familjen”. Hon är överhuvud taget väldigt ekonomiskt oansvarig, verkar inte bidra till ekonomin eller förstå något alls - sushi till studentmottagning, hyra trädgårdsmöbler t ex. Det är genialiskt gjort som rollkaraktär men visar också på vilka fullkomligt onödiga svårigheter man råkar ut för om man inte har det minsta koll på juridiken i olika nya sambo- och äktenskapsförhållanden. Väldigt bra serie är det -helt genialisk!!

Elisabet. sa...

Monet: men jag håller med dig, vi diskuterade det här igårkväll, pv och jag själv. Men jag förstår också vilka problem det kan bli, så det blev ju en vettig lösning på det hela. Är ni hemkomna nu? Känns det bra?