fredag 24 maj 2019

Ring Inga-Britt!!

Av en händelse står tv:n på och själv vilar jag på soffan.
Så går ett program igång och jag vaknar sakta och sen är det kört.
Jag får blodstörtning.

Ett tips till någon som bestämmer i vårt land: snälla, kontakta Inga-Britt Ahlenius och be henne ta över Försäkringskassan och framför allt fusket vad gäller assistansbidrag!

Programmet vittnar om en sån otrolig flathet bland tjänstemän som utan att kontrollera betalar ut miljonbelopp till företag/människor som bedriver rent brottslig verksamhet!
Dessutom blir det ju ännu svårare för människor som verkligen är i behov av assistans att få hjälp, när kostnaderna skenar iväg på grund av fusk.

(Det var inte bara assistansbidrag det handlade om, utan även fusk med att man plockar ut pengar från människor som är döda .., alltså inte meddelar att någon mamma eller pappa har dött och så kan man ta hand om pensionen i flera år. Jo, jag förstår att myndigheter har mycket att göra och att det kanske inte är så enkelt att kolla upp allt, men min syster i Australien måste varje år visa upp sig själv och skaffa ett intyg på att hon är i livet för att få svensk pension - fungerar det inte så överallt -?)

Det här gör mig så upprörd så jag kan krevera.

//Nu är rätt länk på plats.-

11 kommentarer:

mossfolk sa...

Hm, jag kommer bara till "på stv just nu" och just nu handlar det om EU-valet vilket i och för sig kan vara blodtryckshöjande... men det var nog något annat du syftade på..?

Cecilia N sa...

Jag tror Elisabet hänsyftar till "Josefsson".

Att fortsätta få pension i utlandet trots att man inte längre är på den här sidan döden kommer sig från ett tidigare reportage. Jag har inte sett det här programmet utan bara läst om det. Så jag vet inte om det är ändrat, men förhoppningsvis.

Kanske det är så att australiensystern måste visa upp sig till följd av Josefssons tidigare avslöjande?

Elisabet. sa...

Cecilia N: det var inte bara det här med dödsfall som aldrig rapporterats, det var också detta att man utnyttjar system på ett felaktigt sätt, så där så att människor som INTE gör det, får svårare att ta del av vad dom VERKLIGEN HAR RÄTT TILL. Fusk, helt enkelt. Jag tycker att det är bedrövligt, oavsett vem som gör det.

mossfolk: nej, det var inte EU-valet det handlade om, det handlade om bidragsfusk.Och alldeles oavsett om man vabbar och sedan går till jobbet och får dubbel ersättning, eller om man på annat sätt utnyttjar ett system där man inte tänkt till ordentligt och inte kollar upp att det är rätt och riktigt, så tycker jag - det står jag för - att det är skamligt.

Bert Bodin sa...

Håller med; ring Inga-Britt!

Babsan sa...

Jag blev SÅ 👿👿👿när jag såg programmet.Sedan läser man om folk som knappt kan gå som inte får ersättning

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Inga-Britt Ahlenius ... för mig är hon en hjältinna! Hon skulle nog få ordning på det här :)

Babsan: pv klarade inte av att se hela programmet (rädd för blodstörtning)och jag kände hur det kokade inombords och JUST av den anledningen som du tar upp; att det till syvende och sist drabbar människor som behöver assistans! Och också hur fräckt det är, att - oavsett vem som gör det .., om det är Kalle i Åmål eller nån från något annat land - så är det lika skämmigt. När stövarna hade smitit, brukade pappa säga (när dom kom hem, helt tokigt)."men fy ändå så skamligt!" Precis så skulle jag vilja utbrista också!

Bert Bodin sa...

Jo - det var precis vad jag tänkte.

Monet sa...

Cecilia N. För att få fortsatt pension från Sverige som utlandsbosatt måste man varje år personligen gå till ambassad eller godkänd myndighet i landet man bor, visa up sigmed legitimation och lämna in och få stämpel och underskrift på särskilt dokument att man är vid liv. Svenska skattemyndigheten skickar årligen ut sk Levnadsintyg som sen ska skickas tillbaka, vederbörligen godkända innan man fortsätter de svenska pensionsutbetalningarna. Jag har inte sett programmet om bidragsfusk men ska göra det. Levnadsintygen har ingenting med Josefsson att göra, det är rutin sen många år för utlandspensionärer.

Elisabet. sa...

Monet: men programmet om pensionsfusket (när man väl är avliden) är inte nyproducerat, så det KAN ju ha varit en bidragande orsak till att det blev bättre kontroller. Hur som haver är det ju bra att man iaf i görligaste mån försöker stävja eländet. En bekant arbetade med att utreda bidragsfusk och blev chockad över vilka summor som gick till människor som inte alls hade någon sjuk anhörig. Bedrövligt. Och sååå synd om alla som INTE fuskar och kanske känner sig utpekade!

Monet sa...

Regleringen om att svenska berörda myndigheter har rätt att kräva intyg om att man lever kom redan 1999, programmet var från 2005 tror jag. Blanketternas utformning har sen ändrats i omgångar. Det är inte bara myndigheter som kräver detta, privata pensionsutbetalare gör likadant så idag tror jag risken för den sortens fusk är minimal. Däremot är jag skarpt kritisk till assistansbolagen med m-rkliga snställningsförhållanden men tycker samtidigt att största skulden får naiva, godtrogna och faktiskt lata tjänstemän ta på sig.

Elisabet. sa...

Monet: instämmer! HUR kan man betala ut såna summor utan att ens kontrollera ordentligt? Men det kanske är brist på personal?