onsdag 4 september 2019

En slags lycka .....
(Nej, en verklig lycka!)


Ja, jag vet .., jag har otaliga gånger vittnat om min glädje över Sveriges Radios utrikespoddar. Först USA-podden med över tvåhundra avsnitt (jo, jag har följt med hela tiden) och så, även Europapodden.

Och jo, jag vet att många tycker att man väl inte behöver lägga så mycket krut på detta med Trump och USA, men själv är jag av den åsikten att vare sig vi vill eller inte, så påverkas vi av hur det går i det stora landet i väster och allra helst när dess president är en oberäknelig herre, där man aldrig riktigt vet vad han ska ta för beslut. Alltså lyssnar jag.

Europapodden har fått ny programledare i form förre utrikeskorrespondenten i London - Claes Aronsson -. Jag tror att det kommer att bli JÄTTEBRA! (På bilden tillsammans med EU-kommentatorn Susanne Palme, en riktig klippa!)

Det här med förnyelse .., ja, jag tillhör ju dom som - i vanliga fall - tycker om det som varit (slutade lyssna på Ring-så-spelar-vi när Lisa Syrén tackade för sig), men i och med hela-havet-stormar-bytet av korrespondenter hos SR, så måste jag säga att det känns ..., ja, inspirerande! Det blir kanske lite nya infallsvinklar och ett annat sätt att rapportera.

Glädjande i gårdagens program var att det som händer i nabolandet Norge togs upp. Det gällde det här med "Bompeng" - vägtullar - och den stora proteströrelse som är igång när det gäller just detta.
Det var SR:s Jens Möller som fick gott om tid att berätta om bompengs-ilskan hos norrmännen och vad det innebär.


Och så fick nytillträdde korrespondenten i London - Daniel Alling - vittna om det allmänna Brexit-kaoset. Denne prästson från Halland som pratar så fort, men jag tycker att han är jättebra och ser verkligen fram emot hans tid på plats i London.

I USA-podden är det mest kvinnor och Ginna Lindberg och Sara Stenholm Pihl har hittat en ton som åtminstone faller mig i smaken. Där är det mycket skratt och ja, jag blir ofta så glad var jag gång jag lyssnat till dem och deras gäster. Och jag tycker också att jag har lärt mig så mycket otroligt mycket mer om det politiska spelet i allmänhet och kanske i USA i synnerhet. (Vilken kanske säger mer om min bristande bildning, än om programmen i sig).

Båda bilderna har jag lånat från Sveriges Radio.

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag har försökt lyssna jag med, för det där intresserar mig med, men jag bara somnar. :-/

Idag ska jag åka till Södertälje och få massage. Och en sorts lycka. :-)

Elisabet. sa...

Ulrika: jag somnar jag med, så varje program hör jag säkert tusen gånger (jag ger liksom aldrig upp och det är inte för att det är ointressant, jag sover alltid när jag lägger mig och lyssnar på nåt radioprogram!) och BORDE därför bli verkligt bildad när det gäller allt det som avhandlas ..., men så bra är det nog inte.

Bert Bodin sa...

Visst är det viktigt att hålla sig ajour med vad som händer i USA. Men jag tycker att bevakninhen är alldeles för överdriven. Varje enskilt lokalval bevakas ju. Angelägenheter på "valberedningsnivå" när det gäller presidentkandidater etc.

Det är mer än vad vi gör i våra egna lokalval, snudd på. USA är, enligt mig inget föredöme. Jag jämställer det nästan med Ryssland.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: nja, det där med bevakningen av enskilda lokalval, det håller jag inte med om och jag håller verkligen inte USA som ett föredöme, tvärtom, men det hindrar inte att jag vill veta vad som händer där och vem som funderar på att bli president - och om hen redan är det - hur det sköts.
Gärna mer från mer närliggande länder - väldigt gärna -! Det ena förtar ju inte det andra! Just därför jag tycker så bra om dom här poddarna.