onsdag 4 september 2019

Kvällens fönster .....


Eva från Tyresö vittnar i tidigare inlägg om sin sjukhusupplevelse och hon är  - trots den långa väntan i korridoren - ändå positiv. Från Monet kommer ett annat vittnesmål, nämligen från Norrtälje sjukhus.
Nu vet jag inte hur stort det sjukhuset är, men att gången är annorlunda torde kanske bero på att tillströmningen av patienter inte är tillnärmelsevis så stor som på Södersjukhuset? Kan det vara så?

Så här skriver hon:
"Här ligger man inte i några korridorer, omhändertagande och undersökningar på akuten och röntgen sker ögonblickligen, inom tre timmar ligger man, undersökt, datortomograferad, omklädd och nerbäddad på eget rum."

Utsikten visar personalens uterum "där glada och avspända personer samlas, äter och dricker kaffe och pratar och tar igen sig."

Så kan det alltså också vara.
Tack för fönstret och som berättade!


9 kommentarer:

Ulrika sa...

Ja, det är väldig skillnad på de två sjukhusen. Norrtälje har ca 100 vårdplatser och ca 120 000 patientbesök/år, Södersjukhuset ca 700 vårdplatser och ca 330 000 vårdbesök/år.

Elisabet. sa...

Ulrika: jo, så är det förstås!

Ulrika sa...

Ja. Väldig skillnad på dom två, så det är naturligtvis mycket lugnare på Norrtälje.

Monet sa...

Man kan inte enbart gå på siffror. Det handlar om organisation, bemanningsfilosofi, befolkningsunderlag. Vill Ulrika veta mera om detta har jag mailat Elisabet separat med lite detaljerad information. Den som är intresserad kan googla på konceptet Tiohundra som är unikt för Norrtäljes sätt att organisera vård och omsorg och som gör att övriga vårdinrättningar i Sverige vallfärdar hit för att lära mera.

Ulrika sa...

Jag känner folk som jobbar i Norrtälje, så jag har all info jag behöver.

Glad för din skull att det alltid är så bra runt omkring just dig.
Krya.

Monet sa...

Ulrika, kanske ändå att du saknar det patientperspektiv vi nu fått på kort tid? Att känna personal är en sak, en annan är att uppleva vården i praktiken. Tror inte heller att det är ”just runt mig” allt är så bra, positiva omdömen om Norrtälje sjukhus och den franska sjukvården delar vi med många andra. Däremot är jag väldigt tacksam över att vi fått mycket bra och professionell vård och sluppit det du ofta beskriver - verkar väldigt besvärligt.

Ulrika sa...

Av hänsyn till Elisabet, så kommenterar jag inte mer än så.

Ha nu en strålande dag.

Elisabet. sa...

Till er alla: här finns en länk att titta på
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/17/har-ar-landets-basta-sjukhus--hela-topplistan/

Till min oerhörda glädje kommer NUS (Norrlands universitetssjukhus i Umeå) på första plats vad beträffar just universitetssjukhus! Hurra!!

Bland små sjukhus kommer S:t Göran /Capio i Sthlm som nummer 1 och Norrtälje som 2:a.

Vi kan väl i alla fall vara överens om att det är underbart med ett fint bemötande och bra vård! Ska bli intressant att höra vad Eva säger nu när hon har fått komma hem och vila upp sig lite. Och mycket beror ju på hur dålig man själv är och bemötande beror också på vilken personal man träffar. I Hässleholm har jag råkat på Syster Rachel (från Gökboet) - totalt okänslig - men också rena änglarna!

Anonym sa...

Fast om dessa siffror stämmer så har Norrtälje 1200 besök per plats medan Södersjukhuset bara har 471 besök per plats, d v s Norrtälje har betydligt tuffare förutsättningar.
Thomas