söndag 8 mars 2020

Igår ....


... blev en sån underbart härlig dag!

Vi besökte Sandladan i Falkenberg, dvs, återvinningsstationen .., och där, i containern för brännbart, hamnade åtta banankartonger fyllda med böcker och inte en endaste liten banan!
Att slänga böcker är sannerligen inte det enklaste, men det gick förvånansvärt bra.
Pv hade helt enkelt bara fyllt kartongerna och sen gjorde vi en sortering när jag väl var hemma igen från Ystad. Somligt blev kvar.
Många fackböcker, vackra böcker ., böcker som verkligen har betytt nånting.


Den här, t ex, som jag fått av pv.
Ögonblick fångade under en och samma dag/samma dygn i vårt land; fångade av allt från amatörer till proffs.


Det var den 3:e juni 2003 som svenska folket förevigade vad som hände just då.
Gissa, om det kom in bidrag!!! Det finns text till varje foto, eller iaf en liten förklaring.



Och om jag inte minns helt galet, så på någon konstrunda på Österlen, så besökte vi denna Walter Huber. Ja, tittade in i hans ateljé, alltså. Om denne konstnär, född i Schewiz, kan man läsa här.


Den här boken fick verkligen vara kvar; den är en bit - en stor bit - av min barndom!
H u r  många gånger läste inte mamma den för mig och när jag sedan - många, många år senare - läste den för mina barn, upptäckte jag att jag hade exakt samma betoning på texten som mamma hade.


Där är dom ..., Petter på väg ut ur sin lilla stuga, där är katten Murre Svart och dom fyra getterna.


Rena kalhygget blev det ju när geten Vit varit i farten!
Och Petter blir uppbragt förstås.


Murre Svart, han gör det katter ska göra, fånga möss.
Kanske borde Murre ha kurser för latmaskar som vår Sigge, som inte bryr sig nämnvärt om små möss.


Ack, en sådan bedrövelse!
Gissa, om det var spännande att vid läggdags få ta del av getternas öde! Nåja, det slutade lyckligt förstås .., för "utför berget ramla trollet och gick sönder, helt och hållet!"
Och getterna klarade livhanken.


Här en annan bok som inte kommer att lämna mig.
Lars Ulvenstam var - enligt mitt sätt att se - mästerlig på att låta människor komma till tals.
Och vilka Sommarprogram han hade!


Så här, t.ex.

Ja, det blev andra böcker också som fick vara kvar .., böcker om båtar och hav hamnade hos pv .., flera trädgårdsböcker .., "Blond" av Joyce Carol Oates (sönderläst nästan)  .., några exemplar av Bodil Malmsten .., ja, lite sånt. Någon slags bokhylla eller förvaring torde jag nog få skaffa i det som blir mitt rum.

Nu ska jag förbereda lite inför söndagsmiddagen tillsammans med friherrinnan och - hopefully - Sonja. Men Sonja är nödbedd .., man får kämpa lite.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Petter och hans fyra getter var en av de få böcker jag hade som barn. Jag tyckte inte så mycket om den vita geten, för jag förstod inte vad aptit betydde! Tyvärr belev den nog så sönderläst att den inte finns kvar. Jag har också gått igenom en del av bokinnehavet och kasserat ett par lådor. Främst skönlitteratur som jag inte kommer att läsa om. Skulle behöva det som är lite mer av ”fackböcker” också, men det blir säkert lite svårare att välja bort. Men jag körde mina lådor till Kupan. ellem

Elisabet. sa...

ellem: kupan i falkenberg översvämmas av böcker; i nästan varje rum finns det oändlig hyllor fyllda med somligt som vi själva slängt. Ja, det är ju jättesummor som man har betalat under alla åren - totalt sett -, men skönt ändå att få bort det.

annannan sa...

Se där, en sådan röjning som jag gjorde i föräldrahemmet då när jag skickade Esther Blenda Nordströms bok till dig! Det var bara en enda hylla jag röjde, de andra står orörda...och jag kommer från en familj där det älskats och köpts böcker sedan i alla fall min morfars generation...

Walter Huber och min pappa har varit lärarkollegor. Och pappa älskar också Lars Ulvenstam och hans sommarprogram. När jag pratar med pappa kommer han ofta in på att han suttit och läst (han har en väldigt skön fåtölj och bra läslampa precis vid en av bokhyllorna! jag älskar också att sitta där; har inget lika bra läshörn i mitt eget hem) och allt som oftast är det någon av Ulvenstams samlingar han har läst i.

Elisabet. sa...

annannan: Tack som delade med dig!
Och i mitt barndomshem var det helt annorlunda. Jag såg inte pappa läsa en enda bok förrän advokaten Henning Sjöströms första bok kom ut - den handlade om uppväxten i Burträsk - inte långt från där pappa växte upp. Jo, pappa studerade - med största intresse - Västerbottens Läns Stövarklubbs årsböcker, då han ju höll på med avel av stövare :)
Mamma hade vuxit upp i en helt annan miljö och även om hon i sin tur mest läste bibeln, så hade hon poesiböcker i bokhyllan.