tisdag 5 maj 2020

Tisdag ....


Vi var så omåttligt trötta igårkväll och framför allt pv, så det blev så annorlunda.
Vid halv nio höll han på att somna i soffan och vid niotiden tackade han för sig. Jag anslöt en timme senare .., tänkte titta lite på Falsk identitet men gav upp.
Somnade nästan genast.

Vaknar nu på morgonen av de mest förfärliga mardrömmar.
Jag har blivit blind och kan omöjligen se .., jag står på en brygga och försöker öppna ögonen och ropar till pv att hålla fast mig, tänker om jag ramlar i havet .., och hur jag än bär mig åt, kan jag inte öppna ögonen.
Det är inget annat än fasansfullt.


Man kan fundera på vad sånt beror på?
Nej, jag vet inte.
Inte kan det ju ha varit äventyret när den gamla segelbåten skulle fraktas hem; för även om det - för mig - är ett mindre äventyr, så gick det hela så bra.

Samme man som förr om åren tar hand om förflyttandet.
Han är ett under av trygghet .., kortvuxen och satt och med ett midjebälte ungefär som  världsmästare i tyngdlyftning bär ..., och han är sin egen .., allt är hans och kranbilen sköts minutiöst. Allt på sin plats! Där vimlar av fack i olika storlekar och jag säger att det kan inte vara enkelt för en vikarie att "bara hoppa in" och veta var allt ska vara.

"Nej, egentligen  k a n  jag inte bli sjuk .., det är ju jag som sköter allt!" säger han .


Det blir lite prat om egenföretagandets villkor (ingenting för mig, jag är för räddlivad)  och hur det är nu i dessa tider av oro och ..., men båtar ska i sjön och enbart i Grötvik hade han lyft i närmare fyrtio båtar.
Och så är det ju allt annat, förstås.


När han öppnar dörren till hytten, upptäcker jag en liten hund!
En terrier!
En tysk "gris-terrier", förklarar han och det uttrycket har jag aldrig tidigare hört.
Jo, en ras som ska vara med vild vildsvinsjakt.

Den här krabaten - som heter Eddie - är åtta år och kommer från ett "dog-shelter" och nu har Eddie tillbringat nästan två år hos kranbilsmannen.

"Vi är tillsammans dygnet runt .., ja, han är med mig hela dagarna ..", säger mannen med midjebältet.

Så jag står där och klappar Eddie och kliar honom bakom öronen .. det är högt upp till hytten och lika långt ner till marken och nej, bara en enda gång har Eddie hoppat ner och det gör han inte om.

När jag efteråt går in i köket och möts av Harry, blir min högra hand otroligt genomgången. Oj, så han nooooosar och undersöker!

Nu är det sen förmiddag.
Lyssnar till P1 och Kropp och Själ.
Minns ni mannen som var på nån slags personalfest, lutade sig mot ett glasräcke och blev angripen av en krokodil som simmade i nån bassäng där nedanför? Mannen förlorade sin arm och jag minns att jag tänkte .."ja, han var väl berusad, varför skulle man stå där och vifta med armen när krokodiler simmar där nedanför?"

Så var det verkligen  i n t e.
Om detta berättar den numera enarmade mannen och jag skäms över mina förutfattade tankar! Förlåt! Ungefär 29 minuter in i programmet (trettio kanske) får man veta hur det hela gick till.
Vilken  f a s a!

5 kommentarer:

Rexxie sa...

Länken till radioprogrammet går bara till sverigesradio.se så där finns det inget att lyssna på 10:34 in i programmet.

Jag drömmer jättemycket, men aldrig mardrömmar! Gjorde det när jag var liten och var sjuk och fick magnecyl.

Elisabet. sa...

Rexxie: men nu ska det fungera! Inte tio minuter, utan tjugonio! Åtminstone fungerar det för mig ,-)

Christel sa...

Sådan sömnparalys händer mig med ibland. Väldigt otäckt.
Försöker skrika men inget hörs och kan absolut inte röra mig.
Skönt att vakna då :)

Bert Bodin sa...

Jag är också stordrömmare. Komplicerade och ytterst detaljerade. Kan ibland läsa texter. Men aldrig mardrömmar. Snarare dråplihetsditon.

Tyvärr är de som bortblåsta när jag vaknar.

Elisabet. sa...

Christel: ja, men PRECIS så kändes det! Som om jag var helt oförmögen att röra mig och jag kunde absolut inte öppna ögonen! I flera timmar efteråt hade jag såna olustkänslor!

Bert Bodin. jag tycker att det är så fascinerande med drömmar! Förr drömde jag ofta att jag kom till en stad som hade kunnat finnas i Mellanöstern. Jag hörde till och med språket och i drömmen hade jag inga problem att förstå det heller. Och allt var så bekant, jag tänkte ., jaha, nu är jag här igen! Såna gånger får jag tankar om att man har levt tidigare liv.