måndag 1 februari 2021

Prinsessan ....

Så började ikväll på SVT 1 den norska serien "Atlantic Crossing", den som handlar om hur Norge 1939 ockuperades av tyskarna och hur kronprins Olav och hans svenskfödda hustru Märta (längst till höger på bilden) skyndsamt lämnade Oslo och vad som därefter hände; dvs, hur Märta och dom tre barnen vistades i USA under krigsåren, medan maken, kronprins Olav, flydde till London.

Bröllopsfoto av Märta och Olav. Nuvarande Kronprins Haakons farmor, alltså.

Märta var dotter till den svenske prinsen Carl (mitten på översta bilden) och hans danskfödda hustru, prinsessan Ingeborg. Märta var även kusin med vår gamle kung, Gustav den VI:e Adolf ..., hon var därtill en av tre systrar, varav den ena - Astrid - blev drottning av Belgien (och omkom endast trettio år gammal i en bilolycka) och Margareta, prinsessa av Danmark.

I serien är det Sofia Helin (från tv-serien Bron) som spelar Märta och hon är väl den som har huvudrollen. Ska bli intressant att följa det hela. Detta var det första av totalt åtta avsnitt och här finns en länk till programmet.

Ja, det var dagens avsnitt av Svensk Damtidning.

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Den var spännande. Hoppas det fortsätter så.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: verkligen! Det blir ju lite som en historielektion, sett från norrmännens sida. Mindre behagligt kanske från vårt håll.

Bert Bodin sa...

Men jag hörde härom dagen att det var lite påhitt på gång också. Historien är inte riktigt trovärdig i vissa detaljer.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: läste det också .., Sverige ska visst utmålas i dålig dager. Eller kanske sämre än det än var. Vi får väl se.

Babsan sa...

Tyckte väl,så där men ska se nästa avsnitt också.Det är ju lite uppdiktat men ändå intressant på nåt sätt

Elisabet. sa...

Babsan: tycker han som spelar Olav är jättebra, S. Helin lite stel.