fredag 5 februari 2021

Och så två eftermiddagsfönster ...  


Just som jag är klar med morgontidningen, hörs ett pling i min mobil. Det visar sig vara den här madamen som hade fångat två bilder - så där i ögonblicket - med bara två minuters mellanrum. 
:Bilderna togs klockan igår torsdag med två minuters mellanrum. Denna kl. 17:35- 

Så här skriver avsändaren: "Så här såg det ut från min sittplats vid skrivbordet igår eftermiddag när solen höll på att gå ner. Jag pratade med pappa i telefon, han berättade om hur man tog upp betor och jag lyssnade. Hade telefonen i högtalarläge så jag kunde fånga dessa bilder samtidigt."


Två minuter senare .., 17:37 i Porto i västra Portugal.
Och vi får veta att solen går ner 17:56 i Porto, ja, i alla fall igår. 
Det torde väl vara ungefär likadant idag.

Och så bifogar annannan en länk som handlar om detta med betodling. 
Här är den. Och hon fortsätter: "Det är berättat av någon annan, från en gård lite nordväst om Abbekås, så nära dina skånska trakter. Det var detta vi pratade om, hur man organiserar upptagningen och bunken."

Min moster - Margit - tillhörde dem som lämnade södra Lappland för att hjälpa till att gallra betfälten och vår granne Simon i Malå, han berättade - det var samma dag som vårt flyttlass gick till Ystad - att han minsann också gjort samma sak. (Jag har alltid tänkt det som att dom var nere och hjälpte till med skörden, men så var det nog inte.)

Bilden från Hallands kulturhistoriska museum. Stående fr v: Greta på Hallen, okänd, Kloar-Erik. Sittande: Lines-Karl, Anna-Lisa på Hallen, samt drängen. 

Ännu en bild med text finns här.

Och jag minns också en bekant vars pappa i unga år - flera somrar på raken - ägnat sig åt detta slit och att pappan, när det trettio år senare smakats starkvaror, lättat på "trycket" och då vittnat om att det fanns en halvbror just i Skåne, ja, alltså en halvbror till hans barn. 

Tack för fönsterbilderna annannan och jo, minsann .., det är mycket som kan hända här i världen.

Inga kommentarer: