torsdag 20 maj 2021

Vid niotiden en torsdagmorgon i maj ...


Den tjugonde är det idag .., oj, man hinner nästan inte med! 
Tar Harry på promenad (har någon hört den meningen tidigare ...?) och just då kommer regnet, så det blir en kort sväng bara. Möter Majas mamma med hunden Manou ., någon minuts småprat bara, hon väntar en elektriker och så är det ju regnet förstås.

Efter en sån ovanligt seg vår .., har det tagit tid för syrénerna att blomma, men nu är det väl ändå snart dags, tänker jag. Hela den långa häcken hos Ecke och Britt består av just syréner; såväl vita som lila.


Blir varm i hjärtat när jag ser hur den som klippt vägrenen längs Ejdervägen sparat några vildvuxna påskliljor, vilka säkerligen rymt från Eckes tomt. Ja, dom ville väl se världen.
Lika inutivarm blev jag i Malå, då, när fotograf Åke Burwall alltid lät bestånd av blåklockor bli kvar när han klippte gräset. Som små öar av blått var det och vittnade - i alla fall för mig - om en slags omtänksamhet i såväl stort som smått.


Blir spännande att se när dom slår ut, dom här vackra liljorna.
Medan jag går hemåt upptäcker jag att min klänning är trasig och den har jag strosat omkring med i säkert en veckas tid!! 
Den ska nämligen läggas upp och för att pv skulle köpa rätt färg på tråden, så klippte jag ut en bit av fållen och skickade med honom, men det hade jag förstås helt glömt bort! 
Aj, aj.


För övrigt?
Tittade på CUF:s ordförande som raljerade över "Britt-Marie 45" som tillbringar tiden i fikarummet och därför inte borde skyddas av Las och jag tänkte att Réka Tolnai i alla fall inte delar mina erfarenheter av arbetslivet. 
Å andra sidan tycker jag kanske inte att Las är världens bästa verktyg, men förmodligen skulle väl alla äldre ryka per omgående om Las inte fanns? Eller? Vad tror den som eventuellt läser här?


Foto: Mark Makala.

Tittade också på den amerikanske utrikesministern Antony (ja, utan h) Blinkens möte med hans ryske motsvarighet - Sergej Lavrov - och när jag googlar dem, upptäcker jag att båda herrarna är Vädurar. Lavrov född 1950 och Blinken 1962. Jaså, på det viset


Foto: Saul Loeb. 
Jo, men här ser han ju nästan lite glad ut Lavrov. Kanske uppmanar han sin kollega att slå sig ned .., "varsågod och sitt herr Blinken".

När jag först såg denne Blinken tyckte jag att han saknade pondus, vilket väl ändå torde vara en bra egenskap för en utrikesminister, men nu såg han lite mer säker ut. Lavrov, som jag aldrig sett le, verkar ha gott om den varan.

Och idag tid hos tandläkaren. 
Fy farao. 
Detta är det värsta jag vet, nästan värre än att få ny knäprotes. 
Operationer bekymrar mig inte det minsta, men detta ..,!  Dessutom är det ju dyrt!

10 kommentarer:

Rexxie sa...

...och jag som tycker att det är lite småtrevligt att gå till tandläkaren! Så olika det kan vara!

CUF är helt fel ute när det gäller LAS och Britt-Marie!

annannan sa...

Jag är inte uppdaterad på diskussionen om LAS, men någon gång de senaste åren har Centern väl drivit att arbetsgivare med mindre än 10? 20? anställda skulle undantas från LAS, och det tycker jag är rimligt.

Det som det handlar om enligt min erfarenhet som chef och människa är:
- anställda som inte gör sitt jobb och som skyddas av ett alltför välvilligt anställningsskydd
- anställda som gör sitt jobb men som av någon anledning inte uppskattas av dem som bestämmer och som riskerar att förlora jobbet om anställningsskyddet är dåligt
- små arbetsgivare som är beroende av att alla gör sitt jobb och som har svårt att hantera om en av fem anställda inte drar sitt strå till stacken
- stora arbetsgivare som kan klara av att ha en på femhundra som maskar

Jag har haft anställda i projekt på visstidsanställning som jag verkligen skulle ha slitit mitt hår över om de hade varit fast anställda i min verksamhet. De tar upp lika mycket plats och utrymme och kostar lika mycket som den som gör sitt jobb, och det gör stor skillnad för verksamheten.

Det handlar ju om en liten minoritet, men på de platser där de "jobbar" har det betydelse.

Elisabet. sa...

Rexxie och annannan: jag tyckte att det lät förfärligt på det sätt hon uttryckte det, CUF:ordföranden, men eftersom jag är en å-ena-å-andra-sidan-människa, så kan man ju tänka sig om man själv har ett mindre företag (vi var ju åtta stycken som drev Ica under två år) och så kommer en nyanställd in som har nya idéer och kunskaper och är driftig, då kan jag förstå att man som ägare kan bli förtvivlad om just den personen ska gå, medan någon som är t.ex sextio och bara har några år kvar får stanna.
Hur man än vänder och vrider på det, så blir det fel för nån.
Annannan, hur är det hos er i Portugal? Gäller samma regler där? (Det kanske är EU-regler?)

annannan sa...

Huruvida det här ska regleras på EU-nivå är en het potatis, men det är huvudsakligen nationella regler som gäller.

I Portugal är anställningsskyddet väldigt starkt om man väl fått en anställning. Men det finns också stort utrymme för att mer eller mindre lagligt komma runt det genom att inte ge folk anställning utan att ha dem som frilans, så kallade "gröna kvitton" efter färgen på kvittot för de sociala avgifterna som frilansare själva är ansvariga för att betala in. Det är ingen bra kombination, en grupp har stort skydd och en annan nästan inget.

Bert Bodin sa...

Jag tyckte CUF:erskan var väldigt osympatisk i sitt uttryck. Dålig stil!

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, hon uttryckte sig helt galet nonchalant! Nu sa hon att det inte var menat så, men ändå.

Vonkis sa...

jag tänker på det illojala vårdbiträdet Stine hos Attendo. Hon hade rykt rätt snabbt utan LAS. Och mattanterna som filmades i smyg och utan varning sparkades för att de (eventuellt) tog hem mat utan att få någon varning innan, de sparkades trots LAS. Den ena hade jobbat där på skolan i 16 år.

Min erfarenhet av "Britt-Marie" är att hon är en klippa att luta sig på, kanske inte den snabbaste varje gång men måste man vara så jäkla snabb hela tiden?

Btw, utan LAS hade garanterat jag och mina kollegor rykt från jobbet för några år sedan när vi dristade oss till att på vår fritid prata med en tidning och säga att vi var oroliga inför de neddragningar som aviserades från kommunen. HR ringde och var rasande. Vi var illojala fick vi höra, trots att vi inte sa något dåligt om vare sig skolan eller kommunen utan bara uttryckte en oro över hur kommande läsår skulle bli.

Elisabet. sa...

Vonkis: och utan LAS hade jag rykt när vi fick nya ägare i lilla Icabutiken.

Babsan sa...

LAS är bra om du frågar mig

Elisabet. sa...

Babsan: en sak som är väldigt bra med LAS, det är ju att det förhindrar inställsamhet hos cheferna.