tisdag 17 augusti 2021

Lite kulturell, men bara lite ...


Efter tolv år här i landet Halland, beslutar jag mig idag för att äntligen besöka konstmuséet, ljuvligt beläget nära Nissan. Regnet har  ö s t  ner på vägen dit, men jag kommer mig in torrskodd och kan låsa in väska och plånbok i ett litet fack på nedre planet. 
Därefter blir det till att spankulera omkring och ta sig an konstverken.


I ett helt rum finns mängder av Irving Penn´s bilder; många liknande den här ovanför. Men hur proffsiga såna här bilder än är, säger dom mig egentligen ingenting. 
En vacker kvinna - ja - men inget mera.


Det gjorde däremot den här - av samme fotograf - även om jag inte skulle vilja ha den på väggen kanske. 


För att inte tala om den  här målningen! 
Konstnärens namn är Eva Waller (f. 1949) och titeln är "Porträtt av en liten flicka".


Och den här .., som jag upptäcker i ett häfte om en av Halmstadgruppens medlemmar, nämligen Erik Olson (med ett s). 


I lilla butiken finns affischer och annat att inhandla och jag köper bums ett exemplar av Mona Johansson. Så roligt att hon på varje kopia skrivit en snutt. Och alla som har haft - eller har kattungar - vet att då vimlar det minsann av lyckostunder. 


Ja, jag köper även den här. 
Snäll med igelkotten Nikodemus var hon också Mona .., han får vatten eller mjölk från "hjärtefatet". I en artikel från Hallands Nyheter i december 2013 kan man läsa följande: "Mona Johansson bodde i Göteborg, men under trettio år tillbringade hon sina somrar i Varberg. Hon var ett vanligt inslag på Varbergs torg där hon stod och sålde sina verk, gärna med lite naivistiska motiv från Varberg".


I väntan på att pv ska hämta mig, går jag en sväng i omgivningarna. Där är en gångväg längs Nissan och på andra sidan finns bostäder - precis på samma sätt som norra hamnen i Helsingborg eller västra hamnen i Malmö. 


Klistermärken förstås. 


Från någon av våningarna ovanför entrén, vänder jag ryggen åt konstverken och ställer mig och tittar ut över Nissan och framför allt på dom underbara rabatterna nere vid "gårdsplanen", om man kan kalla det för ett sånt. 


Det mesta är färgstämt och när jag berättar för kvinnan i receptionen att nästan det vackraste av allt .., det är nog ändå rabatterna, så ler hon och säger att det är "Holms trädgårdstjänst" som är ansvarig för detta. 
I en liten vas på disken finns små blommor, plockade från rabatterna. 
Sååå fint! 


Frånsett ett krigsmuseum i London, har jag nog aldrig besökt ett museum utan att i deras - ofta små butiker - ha köpt några kort. Samma sak nu!
Nu blev det sex kort, plus ett litet häfte om Halmstadgruppen - det är den längst till höger. 
Den ska jag läsa ikväll, tror jag. 

Ja, så var det idag.

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Tack för fina bilder och lite kultur en regnig tisdag.
De där husen längs vattnet. Såna finns också här och även längs vattnet här.

Elisabet. sa...

Turtlan: ja, varje stad med närhet till vatten har nog såna här bostadsområden. Jag skulle mer än gärna bo så, om jag skulle bo i lägenhet. Och om jag hade ett välfyllt bankkonto ,-)