torsdag 9 december 2021

Man kan ju fråga sig ....


... ja, hur det kommer sig att vissa saker fastnar så lätt i ens minnesbank, medan annat lika snabbt susar iväg. Det tänkte jag på när jag idag med posten fick tidningen Scandinavian  Retro - en helt underbar tidning med massor av intressanta artiklar -. 

På sidan 82 är rubriken "Teckningar på modet" och jag hajar till på en gång .., så mycket som känns bekant! Illustratörens namn var Gerd Miller och så här står det, bland annat: "I närmare fyra decennier var Gerd Miller en av veckopressens mest anlitade och omtycka illustratörer. Hon tolkade följetonger och noveller för tidningarna, men skapade också bokomslag, ritade klädmönster och serier". 

Alldeles bombsäker är jag att det finns flera i vänskapskretsen som känner igen hennes sätt att teckna. 


Ännu mera Gerd Miller. Och kobratelefonen .., en sån hade och har ännu min syster, men hennes är röd. Så mycket nostalgi det här blev för mig! 
Och jag minns andra illustratörer i samma genre. Christina Nauckhoff  hette en och Ib Thaning en annan. Å, jag minns hur bra jag tyckte att dom var! 


Den här av Ib Thaning. 
Han kom till Sverige från Köpenhamn 1943, anställdes av Allers förlag och kom att illustrera noveller och olika artiklar, men arbetade även med reklamteckning.

Det fanns hur mycket som helst att läsa om i Retrotidningen ..., det ska jag ta senare. 


Annat som gladde. 
Dagens bästa kanske. 
Ett platt julpaket från Australien .., boken "Vaccinet - När Sverige kavlade upp", med bilder av DN-fotografen Anette Nantell och så små textrutor till. U n d e r b a r! Den ska jag ge mig själv i julklapp, ja, t.om slå in den och sätta på en adresslapp. Väl värd pengarna! Jag köpte min hos Adlibris för 259:-. 
(Bokförlaget Max Ström). 

På Hemköp väntar två andra paket, varav ett är en julklapp till Pv. 


Mera glädje. 
Brevet från Eva i Tyresö och detta som var på baksidan av kuvertet. 
Tack Eva! 


Och så kom ännu ett brev, med God-Jul-hälsning till Harry, plus en avlång korvbit inlindad i folie  - från Ecke och Britt -. Oj, så glad han blev! 

Nu ska jag hoppa (nåja ...) in i duschen och tvätta håret, innan pv kommer hem och tar mig med på äventyr i Steninge.

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Flera av de där illustratörsnamnen känner jag igen. Mamma prenumererade på FEMINA från det första numret som kom 1944. Min farbror, som var brevbärare, hade med sig ett provnummer, som mamma fastnade för direkt. Det var en riktig kvalitetstidning fram till ... ja, det var väl på 70-talet nån gång, som de började bli bla-bla-bla med kändisar och skvaller. Då struntade mamma i tidningen. Slut prenumeration.

Men vi hade ju förstås tidningen VI, som på den tiden var en veckotidning med mycket kvalitet och många fina illustrationer. Det är fortfarande en av Sveriges bästa tidningar och kommer nu bara en gång i månaden. Men det räcker.

Syrrorna köpte Veckorevyn. Där fanns skräcknoveller. Alltid illustrerade av Hans Arnold.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Vår grannfru i Malå, Margareta, hon prenumererade på Femina - mamma hade en tid Damernas Värld -. Men aldrig tyckte jag att Femina blev en skvallertidning; tvärtom, den höll fanan högt och gör det ännu, om än med alldeles för mycket reklam, ja, enligt mitt sätt att se det.
Pappa köpte Fib Aktuellt, men hade även bildtidningen Se (tyckte jag om). Fib A. slutade han med när kvinnorna på mittuppslaget slängde trosorna, nej, då var det inget spännande längre ,-)
Håller med dig om Vi och Veckorevyn fanns i huset så länge min ena syster bodde hemma. Minns en super-8-film där hon sitter i en fåtölj, det är julhelg och hon har på sig en orangefärgad stickad kofta med stor krage och läser Vecko Revyn, med Ricky Nelson på omslaget.

Bloggblad sa...

Jag hade Femina i rätt många år, från slutet av 60-talet och tills jag flyttade hemifrån. Älskade de fina teckningar som det fanns många av. Minns bara Ib T och Åke Arenhill (tror jag det var). Namn på illustratör, fotograf eller andra upphovspersoner var inte intressant. Jag slukade allt, köpte färdigklippta kläder från Femina och sydde ihop själv. Satt alltid perfekt. Lagade alla (?) recept ... pappa slutade komma hem på lunchen det året, jag gick ett år på kvällsgymnasiet, pluggade och lekte kock om dagarna, mamma kom hem på lunchen, hon stod ut med den moderna maten.

Elisabet. sa...

Bloggblad: Ååå, tack som berättade Marianne! Skrattar högt för mig själv när jag läser om din pappa som slutade komma hem på luncherna ,-)

lala sa...

Vad roligt att du tyckte om artikeln om Gerd Miller. Åke Arenhill och Ib Thaning hoppas vi kunna visa nästa år. / Viveca, chefredaktör på Scandinavian Retro

Elisabet. sa...

lala: tack för vänlig respons! Jag var lite orolig .,. tänkte att nu kanske man som sextioåttaårspresent får sitta i fängelse, ja, som straff för att man lagt in bilder från Retro på sin blogg :). Tack igen!