måndag 27 juni 2022

Sommarvikarier, hetta och lite annat ...

För första gången någonsin ligger Harry och sover på det vita trägolvet i mitt sovrum. Det är den pressande värmen förstås. Och inte hjälper bordsfläkten så värst mycket heller .., och när jag själv var  på väg i säng, funderade jag allvarligt på att duscha i nattlinnet för att helt enkelt få svalka. 


Innan det var dags för sänggående, hade jag några härliga timmar. 

Låg på soffan och läste DN från Midsommarafton och även söndagens. Upptäckte tre dödsannonser med bekanta namn: Catrin Jacobs (en gång programledare för Sköna Söndag), den före detta racerföraren Reine Wisell (såå varma minnesord om honom dessutom!) och slutligen Sture Allén  - en gång Svenska Akademiens ständige sekreterare -. 

Och så var där ju alla andra .., mammor, pappor och syskon vilka inte längre är i livet .., många födda på 30-talet. Det är det man kollar efter .., hur många femtiotalister finns där? Jo, några.

Och så till dig, Turtlan, du som undrade vart systersonen i Australien åker för att ägna sig åt skidåkning. 

Jo, det gör han och Shae i de australiska alperna och dom har hyrt ett stort hus i staden Bright och ska väl utgå därifrån. Hunden Luna får göra dem sällskap. Detta apropå den tre månader långa ledigheten som medborgare i Australien har rätt till, efter minst sju års anställning hos samme arbetsgivare. 

Det finns tydligen olika regler i olika delstater. 

Här kan man läsa om hur det fungerar.

Vilket underbart system! 


Medan detta skrivs, sitter jag i soffan Ektorp och har min laptop placerad på en gul kudde som - i sin tur - vilar på mina utsträckta ben. Flera fönster står på vid gavel och det fläktar lite, lite. Jag när en förhoppning om korsdrag. 

Tittar lite på SVT:s morgonnyheter. Nu är det sommar och semestertider och idag är det Dusan (tidigare på sporten) och Ann-Britt Ryd Pettersson (dotter till Sven Plex) som håller i trådarna. Det går väl si så där, men det kan man ju förstå. Dusan är ju - enligt mitt sätt att se det - suverän när det gäller sport; att vara programledare när det gäller allt annat, är säkerligen mer knepigt. Det blir säkert bra.

I affären  v i m l a r  det av sommarjobbare! 
Somliga känns igen. 

Några har i ett par års tid arbetat på "golvet", det vill säga, fyllt in varor och har nu åldern inne för att sitta i kassan. Blev så glad när jag såg Viktor som jag hann arbeta ett par somrar med. Nu visar det sig att han är den fjärde sommarvikarien från affären som läser till läkare! Det är Hampus (som när jag gjorde min kärlröntgen precis hade gått hem för dagen!), hans bästa kompis Kalle, Lina (gick rond på hjärtavdelningen och jag blev så rörd så jag började gråta när jag upptäckte henne bakom munskyddet!) och så nu, Viktor. 

Jag tror att det är en himla bra erfarenhet att ha arbetat i ett serviceyrke, när man går vidare i livet. Att arbeta inom sjukvården är ju också en form av service.

Nu ska jag torka golven. 
Ajöken, sa fröken.

6 kommentarer:

Babsan sa...

Tror du har fel om Ann Britt Ryds pappa ….

Gunnel sa...

Undrar om inte vi skulle leva längre om vi fick 3 månaders betald ledighet efter 7 år. Låter himmelskt. Jag antar att de har årlig semester dessutom.

bettan sa...

Du vet väl att Dusan nyss blivit pappa? Han och Rebecca Randhawa fick en pojke den 27 maj. Vi undrade ju för ett tag sen just om detta😉

Elisabet. sa...

Babsan: tack, du har helt rätt! Jag undrar var jag fick det ifrån? Googlade och där säger hon i en intervju att många trodde att jag var Plex dotter. Jag var en av dem ,-).

Elisabet. sa...

Gunnel: instämmer! Och ja, dom har årlig semester också. Som jag förstått det tog Australien efter vårt land i mångt och mycket vad beträffar sjukvård etc. Det här med tre månaders BETALD ångledighet låter ju som rena drömmen.

Elisabet. sa...

bettan: jo, jag såg en bild i någon tidning; det var igår! Han tittade ofta in i fel kamera under sändningen .., tänkte kanske på dem där hemma :).