fredag 19 augusti 2022

 Finfrämmande ....

För en tid sedan - nej, det var nog på Gunnels blogg som det blev prat om de här med om man får gäster, vad man då kallar själva begreppet -. Nu vet jag vad jag spontant kallar det: idag sa jag att vi fick "främmande" och nu vet jag hur jag använder det. Ecke och Britt, friherrinnan med väninna eller Sonja och släkten .., då säger jag nog bara att vi får besök. 

Men som idag, när Kent från Växjö kom på besök tillsammans med en bugg-vän, då sa jag att vi fick "främmande". Det är alltså någon som inte är här så ofta, eller kanske det är flera år sedan faktiskt. 

Sååå trevligt det var! 

Buggväninnan och jag själv gick på promenad längs havet och jag hade noll ork och nästan stöp när vi kom hem. Detta - den totala avsaknaden av energi - gör mig galen. 



När gästerna tackat för sig, tog pv och jag cyklarna och tog sikte på stranden och havet. Det var lite, lite duggregn, men det spelar ju ingen roll när man ändå ska bada och det var så skönt! 

Tidigare idag, när pv målade friherrinnans köksluckor och lådor, satt jag och funderade på det stundande valet och läget i landet och allt som tas upp och jag tänkte att jag skulle vilja samla människor - såna som jag tycker är kloka - runt matbordet och så finge man höra deras åsikter och tankar och bolla dem - åsikterna - mot varandra. Eller med. 

Det diskuteras rätt ofta här hemma, men i det stora hela vet vi ju vad vi tycker; jag skulle vilja ha mer input, helt enkelt. Så jag tog den första på min inre lista: jag ringde till Guy i Arvidsjaur, ty jag tycker att han är en klok människa. 

Guy är långt mer eftertänksam än jag själv - så det kändes bra att prata eller lyssna till honom -. Samtalet handlade bland annat om integration och hur vi ska lyckas locka ungdomar (läs: unga pojkar) att välja studier i stället för kriminalitet. Att detta kanske är ett tjugoårsprojekt - minst - var vi överens om. 

Vi var också eniga om att ingenting är enkelt. 
Tack Guy att du tog dig tid!

5 kommentarer:

Anonym sa...

När jag växte upp sas det alltid ”främmande” oavsett hur bekanta gästerna var. Tror jag själv också använt uttrycket tidigare. Numera använder jag (nog) alltid ordet ”gäster”.
Hedgrenskan

Turtlan sa...

Jo men häromkring säger man också främmande. Eller rättare sagt att det kommer främmat.
Ja kanske inte den yngre generationen.
Jag säger nog mest gäster eller att vi får besök.

mossfolk sa...

Vi sa alltid gäster när jag bodde hemma. Men nu har jag funderat en bra stund och tror inte att jag någonsin använder varken gäster eller främmande, men däremot besök.

Jag har aldrig tidigare tyckt att det har varit så svårt med ett val som det är nu.

Guy sa...

Tack själv Elisabet! Det lyste upp dagen!

Elisabet. sa...

Hedgrenskan, Turtlan och mossfolk: tack som delade med er! Alltid intressant med olika uttryck och inte vet man alltid heller varför just ett av dem kom att användas.

Guy: tack själv!