tisdag 13 september 2022

Trettonde september ...


 

Vaknar vid femtiden till ösregn och blåst. Två timmar senare strålar solen, men då har pv - som egentligen vill cykla till jobbet - redan givit sig av med bilen. 

Förresten har han krångel med sin cykel som borde lämnas in för repartion.

Det allra bästa med att vara pensionär, det är morgnarna. Att inte en enda gång behöva titta på klockan .., aldrig behöva slänga ett öga på mobilen för att se om där kommit något sms från jobbet ("kan du möjligen ...?"), nej, bara detta att komma ner i köket .., ordna frukost, titta på morgonens nyheter (just nu analyser av valet), tända ett ljus .., ja, lite sånt. 

Det är det bästa.

Att därefter - när man diskat undan och plockat bort rent allmänt - ta harry på promenad, gör inte det hela sämre. 

Utanför Ecke och Britts hus står en kranbil och lyfter över virke till det som nu ska byggas. Hitom bäcken, där det nu är grönsaksland, ska det bli parkeringsplats och jag upptäcker att runt  e n  del av landet har det byggts en mur av betongstenar.

Det är inte Ecke och Britt som bygger, utan en av sönerna som tar över sommarhuset (eller husen, det är ju ett större och ett mindre).  Det mindre huset har målats grått och fått vitt tak (förut var det gult) och det större huset ska väl få samma färg; det är det taket som skymtar i mitten av bilden.














Passerar hästhagarna och Harry drar som vanligt till vänster .., vill på inga villkor komma nära dom fyrbenta krabaterna i hagen. Det märks att det har regnat. Jorden är lerig. På vägen där vi går, syns tydligt spår av hästhovar. När jag ser bilden nu, tänker jag .., va, är där en stenmur vid hagen? Nej, degt är ju översta brädan på staketet, förstås!

Och valet. 

Hela tiden har jag sagt att jag inte blir det minsta förvånad om SD går framåt än mer än tidigare.

Åkesson vid bensinpumpen som klagar på bensinpriset .., ja ,det skulle garanterat locka mängder med män - inte minst i inlandslänen med långa avstånd - och när man på sociala medier har tagit del av det enorma hatet mot t.ex. Miljöpartiet i allmänhet och Märta Stenevi i synnerhet (oftast från män), ja, då var jag övertygad.

I morgon lär valresultat fastställas och det blir åtskilligt med övertid för herr talmannen Norlén 

Tänka sig att det kan bli en sverigedemokrat i hans ställe - det blir nog annorlunda det -.



Tittar på resultatet hemma i Malå 1. (I Malå 2 är förhållandet ungefär likadant, men nåååågot jämnare mellan V och  S).

Vänsterpartiet får flest röster (29.7 procent), med Socialdemokraterna på andra plats (28.1 %). Därefter kommer Malålistan och Liberalerna och först på femte plats dyker SD upp (5.4 %). Då faller lite min teori om män i inlandet och förhållandet till SD, men det finns ju som bekant fler inlandskommuner i vårt land.

Miljöpartiet då i Malå? Noll röster. 

Ja, ja, det är tur att man inte arbetar som valanalytiker, hälsar f.d. kassörskan Nilsson.

8 kommentarer:

Gunnel sa...

I Malå röstar man i kommunvalet på en person man litar på och känner väl. Spelar mindre roll vilket parti den personen tillhör.
I riksdagsvalet röstar man på sitt parti. Allt detta enligt min bror som har gjort precis så.

Elisabet. sa...

Gunnel: jo, det skrev jag om för ett tag sedan, att hemma var det enklare, där gick jag själv på person istf parti. Men jag är ändå förvånad, inte en enda röst på miljöpartiet. Undrar om Lennart Gustavsson fortfarande är aktiv i V? / Elisabet

Gunnel sa...

Ja, jag tror det. Vänsterns många väljare i Malå visar nog att han är välkänd och pålitlig. Miljöpartiet lyckas inte så bra på landsbygden, tydligen.

Bert Bodin sa...

Även om jag själv inte röstat på MP, så tycker jag att det är synd att folk på landsbygden/glesbygden inte är mer omtänksamma om sin livsmiljö. Ändå är det ofta de som drabbas värst av t.ex. klimatförändringar. Skador på skog, förändrad tjäle, med mera, med mera.

Elisabet. sa...

Gunnel igen: då förstår jag. Lennart är en sån människa jag själv skulle kunna tänka mig att lägga min röst på, enbart för hans skull. Lugn och sansad.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: vad jag inte kan förstå är ändå att inte EN enda röst lagts på dem? Eller känner man det som en förlorad insats?

Turtlan sa...

Ja bensinpriset har säkert spelat en stor roll. Sen nu elpriset. Man driver en politik med sakfrågor och rakt på sak. Sen skylla allt eller nästan allt på invandrare. Vi och dom. Miljö löser man med Bygg kärnkraft. Sen att man spelar på att Sverige är förstört och liknande. Populism.

Det är så tragiskt för mig att detta parti gått framåt. Tror inte alls att deras parti kommer att gynna de som röstat på dom. Skrämmer mig att de anses mer och mer rumsrena.

Här i kommunen eller kanske mest i regionen kan de bli vågmästare. Inget block har gått majoritet så det hänger på SD.

Alla har rätt rösta på vad de vill men vet folk verkligen vad de röstat på och vad partiet står för?

Elisabet. sa...

Turtlan: jag tror att du sammanfattade vad hälften av befolkningen tycker. Och befarar. / Elisabet