fredag 27 januari 2023

Så lite man vet ....


Snett mitt emot oss bor Birgitta, ja, i alla fall tillbringar hon en stor del av somrarna här i Stensjö. För övrigt bor hon i en härlig lägenhet inne i Halmstad.

Hennes hus, liksom hennes granne Alexandras och pv:s .., var alla  arbetarbostäder och tillhörde då Stora Stensjö (där hästhagarna är). 

Igår tittade Birgitta in här och satt vid köksbordet och drack kaffe och kalasade på pv:s uppvärmda giffel, allt medan hon berättade att hon har sitt sy-rum i sommarhuset och där hade hon nu tillbringat två dagar med just sömnad. 

(Hon berättade också om små möss som tagit sig in i besticklådan i köket och kalasat på smörknivar av plast och en långfransad brödpensel i gummi!)

Jag undrade vad hon sydde?

Jo, det visade sig vara väskor som hon gjorde av gammalt jeanstyg (tänkte då på dig Bloggblad) och andra tyger förstås och dom allra flesta motiven var här från Stensjö .., det var havet och klippor och jag kände mycket väl igen vyerna. 

Här ovanför syns en av tavlorna - som inte blev en väska - utan tvärtom inramad. 

Jag bara gapade! Allt har hon sytt på sin gamla Husqvarna symaskin!

Och här en annan väska och att motivet är härifrån, är ju ingen konst att se!

Den här segelbåten färdas tydligen söderut.

Jag vet inte hur många bilder Birgitta visade mig och det var den ena väskan vackrare än den tredje och jag gullbad att få visa dem här på bloggen! 

Hon var lite tveksam (eller mycket), nja, det var väl inget särskilt, men se, det tycker jag att det är. 

Så kreativt! 

Snart har alla barnbarnen (många vuxna nu) fått var sin väska och tänk, vilket minne att ha den dagen deras farmor eller mormor inte längre finns i livet! 





Och här ännu en!

Men nu håller förrådet av jeans på att sina .., ja, det gäller förstås att få dom rätta nyanserna! 



Hur trivsamt som helst var det att ha denna kvinna på besök .., hon som har sån otrolig energi är så pigg, trots relativt hög ålder. 

Birgitta som arbetat inom skolvärlden - men inte som lärare - har bland annat haft Ecke som chef och om honom hade hon bara gott att säga, då, när detta kom på tal.

Själv är hon "rumpkulla", född på gränsen mellan Västmanland och Dalarna, men växte upp i Dalarna och har bott i såväl Ludvika som Borlänge. 

Hennes bortgångne man hade järnverket som arbetsplats, så ock här i Halmstad. (Det var inte länge sedan jag fick reda på att här funnits ett järnverk).

Tack att jag fick visa bilderna, Birgitta!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Så fantastiskt vackra bilder och kassar. Och tavlan sen, trodde den var målad! ellem

Elisabet. sa...

ellem: ja, men visst är den fin och jag trodde först att linorna på båten var broderade, nej, dom hade hon sytt på maskinen .., men att få till det så jämnt!

Bloggblad sa...

Fantastiskt att få med så fina broderier! Tekniken i övrigt är jag mer än bekant med efter att ha slaktat tjogtals med jeans... Men det blir allt svårare att få tag i jeans av ren bomull, stretchen blir inte lika bra. Jag har ett antal väskor, förkläden och mängder av grytlappar i förrådet... jättebra som present i stället för en blomma.

Jag har en del knypplade figurer från min svärmor, ibland har jag sytt på ett knypplat äpple på en fick - eller ett bokblad! Hon var lärare i knyppling och gjorde många saker efter eget huvud och utan mönster att gå efter.

Kristina sa...

Beundransvärda alster!

Elisabet. sa...

Bloggblad: jag minns så väl dina alster (ja, inte alla), men hur flink du var ett tag på sånt här. Birgitta säger samma sak .., att nu tryter jeanstygen. En gång i världen fick jag a i textilslöjd och det har jag i alla förstått, att vår lärare måtte ha förväxlat mig med någon annan i klassen, för händig är jag tyvärr inte. Och SOM beundrar alla som är praktiskt lagda. (Men å andra sidan kan ju inte alla ha samma egenskaper. Jag gjorde god palt förra helgen, det tröstar jag mig med ,-).

Elisabet. sa...

Kristina: ja, verkligen! Och du kan inte tro hur likt det är .., jag såg direkt att det var härifrån.