torsdag 26 januari 2023

Glädje .....














Igår när jag läste på den här sidan, blev jag blixtförälskad i den här målningen av björktrasten, fångad i flykten av Gebbe Björkman. Så här skrev han, bland annat: "Det är emellertid en flock fåglar där ute på isen. Trastar, ett tjugotal, som  snabbvingade och nervöst flyktiga drar förbi tätt över istäcket, landar, skuttar fram några hopp, plockar i sig något ätbart och sticker vidare. Det är björktrastar. 

Vad de äter går ju omöjligt att säga men av erfarenhet vet jag att isar och strandmader ofta hyser en ansenlig mängd vintertålig leddjursfauna. Det kan vara spindlar, fjärilslarver, flugbaggelarver, tvåvingar och hoppstjärtar, ofta fler än man kan förstå när kylan ändå biter såsom den gör. Där har vi svaret på björktrastarnas intresse."

Jag blev så lycklig vid åsynen av björktrasten .., den som sååå mycket påminner mig om ljusa sommarnätter hemmavid. Nätter när jag vaknade av trastarnas ilskna tjatter .., det var när vår katt Trisse smög på trastens ungar och oräkneliga är de nätter när jag sprang ut i nattlinnet och tog in katten, så där så trastungarna i alla fall skulle få en chans att klara livhanken. 

Men det var då. 
Nu skrev jag ett mejl till denne - i mina ögon så gudabenådade konstnär - och undrade om målningen möjligen var till salu? Det var den. 

Och tänk, snart ska den hamna inom glas och ram och finnas på en vägg här hos oss.
Hurra!

9 kommentarer:

Rexxie sa...

Härligt!

Bert Bodin sa...

Fint fynd!

Bloggblad sa...

Jag såg den igår när jag klickade på länken hos dig. Jättefin. Det fanns många fina fåglar där.

Elisabet. sa...

Bloggblad: visst är den! Oj, så mycket vackert han har målat!

Elisabet. sa...

Rexxie och Bert: ja, jag är så glad!

Gunnel sa...

Förstår din blixtförälskelse. Den fågeln är så fin.

Elisabet. sa...

Gunnel: visst är den!

Babsan sa...

Alldeles underbar

Elisabet. sa...

Babsan: å, så roligt att fler tycker om den!