onsdag 8 mars 2023

Kvinnodagen ....

... men också födelsedagar, bland annat för Inger i Skellefteå som för några veckor sedan fått ny höftled. 

När jag ringer och gratulerar säger hon: "Ja, jag har just duschat och sitter naken på en stol och maken ska hjälpa mig på med kläderna", så det blir ett superkort samtal.

Inger, f.d. kulturredaktör på hemtidningen Norra Västerbotten och alltid så rar och omtänksam.

Även Ingela (ursprungligen från Malå), numera boendes i Skellefteå, har födelsedag idag. 

Båda damerna är starka kvinnor och i mina ögon bra representanter för den här speciella dagen. 

Jag tycker att jag har vuxit upp med idel starka kvinnor. Mamma förstås, men även mormor och mina mostrar .., kusinerna inte minst .., mina två systrar .., och inte att förglömma barndomens alla tanter; Margaretha (bibliotekarie på vars köksbord det alltid låg mönster från tidningen Burda) och det var Elsy och Marianne och kompisen Evas mamma Dagny som rökte Bill cigaretter utan filter. Och så mammas arbetskamrater på sjukstugan hemma: Anna-Lena, Hildegard, syster Gull-Britt och barnmorskorna Maud och Aina - Aina var för övrigt född uppe i fjällvärlden -. Och så  grannarna: Tant Ann-Britt (vårdbiträde på sjukstugan) .., och Sylvia (som alltid skrattade så gott och var gift med gruvarbetaren Sigfrid. Dessutom hade hon tre söner, varav den äldste - Eilert - blev min äkta man, ja, när jag var sex, sju år. Den glada Sylvia blev således mitt livs första svärmor.)

Mina egna döttrar är också starka kvinnor. Orädda. Eller rädda, men vågar ändå. Inte det minsta kan jag ta åt mig äran av att ha fostrat dem på något särskilt sätt, det är nog mera genetiskt betingat .., eller så har dom fostrat sig själva.


Varför en bild på Harry just den här dagen, kanske någon undrar? 

Ja, varför inte? 

Idag har han gjort matte sällskap i timmar utomhus. Först promenaden nere vid havet och sen in i hästhagen och såå tungt var det att gå och ont i höften fick jag, men det gick ju över. 

Slog mig ned mot västersidan och har suttit där  l ä n g e, med solen mot ansiktet. Harry ville gå in och det var någon timme senare som jag tog bilden av honom. 

Passade på och sådde tomatfrön vilka var en gåva från Kristina i Helgerum (frön av sorten Ponderosa) och kände mig glad och tacksam - och nu står flera små förkortade mjölk/yoghurtförpackningar i köksfönstret och bidar sin tid. Tack Kristina! 

För övrigt? Har talat med P-O, ungdomskompis sedan tiden i Lycksele. Då var han min allra bästa vän. Fick idag ett sms av honom där han frågade hur det stod till och jag ringde upp och det blev en bra stunds surrande. P-O är ett år äldre än jag själv (han gick i parallellklassen, jag började skolan vid sex års ålder) och vi har exakt samma humor. Numera är han såväl morfar som farfar och drabbad av sjukdom, som så många andra. 

"Ja, den har spridit sig ..., och påverkar höftleden, så kanske blir det operation?" sa han. 

Det märks att ens bekanta och en själv har blivit äldre. 

Krackeleringen har tagit fart.

7 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

L i v e t . . !
<3

Babsan sa...

Kommer med värme ihåg alla tanter med värme som min min mamma umgicks med .Likaså min mormor som var en stark kvinna.Blev änka tidigt.Min gammelmormor var en riktig krutgumma överlevde alla sina fyra barn och gick bort två mpnader innan 100 årsdagen.Pigg i huvudet nästan in i det sista.Mina fastrar minns jag också med enorm glädje starka personligheter.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: så är det!

Elisabet. sa...

Babsan: ja, men tänk vad dom betydde, dom där trygga (tyckte jag) tanterna som var så snälla och omtänksamma! Min farmor, farfar och morfar dog ju innan jag föddes, så det är bara mormor jag har att utgå ifrån - på det viset -. Men mammas systrar (och även hennes lillebror) betydde mycket. Ringde ofta till moster Lisbeth - mammas lillasyster - som hade telefonnummer 0940- 10930. Det var åratal sedan jag slog det numret.

Turtlan sa...

Krackeleringen har börjat. Ett sånt perfekt uttryck.
Får jag låna det?

Underbar bild på Harry!
Färgerna och hans mörka päls.
Klappa honom från mig!

Elisabet. sa...

Turtlan: Det är klart att du får! Jag har kanske hört det själv, så är det ju ofta, man läser på så många sidor att till slut vet man varken ut eller in.

Gunnel sa...

Rejäla fruntimmer i min släkt också. Farmor som var byns jordemor, mormor en ursnäll och mager kvinna som alltid var på språng och mamma, lika ursnäll men bestämd när det gällde uppfostran. Älskar också ordet krackelering och kommer att använda det i framtiden.