tisdag 7 mars 2023

Här och nu ....


En lugn och fridfull dag. 

Skickar postens vykort, sådana som man gör själv, väljer egna bilder (om man vill), till en inte alltför hög kostnad. Tjugotvå kronor, närmare bestämt. 

Pv kontaktar Trafikverket angående ärenden som rör Vägföreningen, men den han vill prata med, är inte anträffbar. Det blir ett mejl i stället. 

Själv kokar jag cowboysoppa; ett storkok. Det räcker till lunch till oss båda, samt att fylla två halvliters Siaglassbyttor. 

Perfekt, nu är det bara att ta upp och värma när andan (läs: hungern) faller på. Innehållet idag: stekt köttfärs, spetspaprika i bitar, liksom vitlök, gul lök, kikärtor, vita bönor, en hel del potatis, stjälkselleri och fänkål, vatten, lite grädde och en skvätt kalvfond. Oregano och cayennepeppar, plus salt som kryddor. Klippt bladpersilja över det hela när det hamnat i tallriken. Underbart gott!


Bilden: ny duk på trädgårdsbordet. Vit och fin. 

Och pv gör sig redo för att köra in till Halmstad. Det ska handlas på ÖoB (solrosfrön till småfåglarna) och lite annat och så är det ju sångövning. 

På almanackan har jag skrivit in viktigheter. 

Torsdagmorgon och fram till klockan 13.00 ska pv hämta och ta hand om Edvin, då förskolan är stängd och på eftermiddagen är det dags att åka till Falkenberg med väggklockan som är så underbar. 

Så här stod det i sms:et som kom tidigare idag:

"Nu har jag möjlighet att ta din klocka. Hör av dig när du har möjlighet att lämna den. Hälsningar Urmakarn." 

Å, så spännande det ska bli att höra om han tror att den ska gå att få igång! Går det inte, så överlever jag det också. Den är så fin som den är, där den hänger på väggen .., alltid i blickfånget när jag sitter och skriver. 


Och om det nu går .., undrar hur klangen är när den slår? 

Ja, ja. 

Den som lever får se.

10 kommentarer:

Kristina sa...

Har också kokat soppa, inte på en spik, men på vitkål, gul lök, bacon, kummin, salt vitpeppar, lagerblad, sirap och hönsbuljong. Rekommenderas! Den kan leva länge med tillskott av morot, palsternacka, bönor, whatever...

Elisabet. sa...

Kristina: Oj, det lät spännande! Och så praktiskt med soppor, då man ju kan variera dem i det oändliga.

Turtlan sa...

Soppa är så gott. Har min hittepåvariant på fisksoppa. Lite fusk och lite gott. Eller mycket gott i.
Sen baserat på köttfärs är alltid gott. Finns något som heter Nikkalouktasoppa som påminner om cowboysoppa. Vitkål i den bland annat.

Tänkte slå till göra egen ärtsoppa. En favorit bland soppor.

Anonym sa...

Jag älskar soppor! Ofta så himlans enkla att göra och ändå så goda. Här blir det ganska ofta fisksoppa… eller kookelimux-soppa. Det sistnämnda, det är barnens benämning på den soppa jag gör när det ska gå snabbt och enkelt. Typ tärna potatis och rotfrukter, vatten, grönsaksfond, fryst ärtor/majs/paprikablandning, peppar, ev lite paprikapulver och dragon. Och en skvätt grädde.
/Mossfolk

Bloggblad sa...

Vad duktiga ni är att göra soppor! Jag kan bara en utöver att öppna en burk med soldatens ärtsoppa.

Hörde du senaste ”Språket i P1” apropå ordet ”viktigheter”?

Elisabet. sa...

Turtlan: för första gången någonsin följde jag ett recept nästan till punkt och pricka - det var fisksoppa med bland annat saffran - och såklart har jag väl glömt vilket recept det var, men hjälp, så god den blev! Nu ska jag försöka bättra mig och inte mixtra så mycket :)

Elisabet. sa...

Turtlan igen: Nikkaloukta-soppa är nog det närmaste cowboysoppa man kan komma, frånsett vitkålen.

Elisabet. sa...

mossfolk: grädde gör ju susen i soppor .., jag tycker annars att det blir för blaskigt, vill gärna ha dem lite matigare. Strongt att få barnen att tycka om just soppa .., å andra sidan gjorde jag nog bara köttsoppa med klimp när flickorna var små? Den där kookelimux-soppan låter spännande ,-)

Elisabet. sa...

Bloggblad: nej, det gjorde jag inte, men jag får nog göra det nu ,-). Det är tur att vi är olika .., någon skriver psalmtexter och någon annan kokar soppa.

Anonym sa...

Ja! Både psalmer och soppor behövs!