fredag 29 januari 2010

I pv:s frysbox ...



... finns nästan alltid ett eller flera paket med glass.

Av en händelse läser jag varudeklarationen för Euroshoppers choklad/vanlijglass.
(Tur att jag inte är någon glassfantast ...).

Läs och njut ....

Kärnmjölk, socker, vegetabiliskt fett (palmolja, kokosolja, rapsolja) stärkelsesirap, vasslepulver, skummjölkspulver, kakao ( 0.5 % .., vilket för en förpackning på 940 gram motsvarar 4.7 gram kakao ...), emulgeringsmedel (mono - och diglycerider av vegetabiliskt fett), stabilseringsmedel (natriumalginat, karragenan, fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl), samt, som pricken över i: vaniljarom.


I Vår Kokbok finns ett recept på gräddglass.

3 äggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Smaksättning:

100 gr mörk hackad blockchoklad

Intressant vilken total skillnad där är!

I programmet "Landet brunsås" tas just detta med tillsatser i maten upp, men så synd att man inte vågar göra det utan flams.

Nog hade det varit önskvärt med ett konsumentprogram som på allvar tar upp såna här saker, det tycker jag.

16 kommentarer:

cruella sa...

Jag avskyr både Schyffert och Haag, och Lotta Lundgren har en utmärkt och skitrolig matblogg på taffel.se så Landet Brunsås behöver jag INTE:-)

Det är rätt sjukt med alla tillsatser, och allting orkar man ju inte göra själv. Jag koncentrerar mig på matlagningen, där blir det sällan halv- eller helfabrikat, knappt korv faktiskt. Men godis och sånt är förstås en annan femma...

Mian sa...

Läs Den hemlige kocken.

Elisabet. sa...

cruella: men jag hade gärna sett ett program som tog upp det här på allvar. Lotta L är BRA .. men det övriga tycker jag bara är rent trams .., det är som om dom inte tror att det räcker med själva grundidén, ungefär som när kvällstidningarna alltid erbjuder en film för att öka sin försäljning.

Mian: tack för tipset!

cruella sa...

Ja, ett program som tar det på allvar vore en helt annan sak.

Bert sa...

Jag håller med i sak, när det gäller Landet brunsås. Men ett helt seriöst program om samma tema skulle förmodligen inte ses av andra än "de redan invigda".

Jag gillar att de är så raka och med ironi och satir namnger produkter likt Dafgårds fiskgryta med 0,4 gram fisk, där råvarorna rest runt halva jordklotet, osv.

I ett "seriöst" program skulle de förmodligen bli anmälda till Radionämnden. Och då skulle programmakarna bara lite luddigt ange "matindustrin" istället för produktnamn.

Anita sa...

Jag såg inte programmet, men... jag älskar glass - hemgjord glass! Jag gör glass ett par gånger i veckan ibland, i glassmaskin. Bara äkta grädde, en tsk honung (isf socker), mjölk och ägg. Inga tillsatser och såå gott!

Annas mamma sa...

Ja det är otroligt så mycket annat än mat och rena produkter det är i "maten". Glass gör jag på ekologisk youghart blandad med lite ekologisk vispad grädde och bär eller fruktbitar i, fryser i små glassformar med pinne, barn som är här ibland älskar det och vill inte ha "vanlig" glass utan frågar efter denna. Blev själv förvånad men den blir rätt god och själv är jag ingen glassälskare heller så för mig är det inga problem. Tycker Bert Karlssons program med skolmaten var riktigt bra, han var seriös där, det som förvånade var att minst hälften av föräldrarna var likgiltiga för att inte tala om skolkökspersonalen, fast inte alla. Och tragiskt vilken dålig mat växande barn får.

Love, literature and gardening sa...

Kokosolja är väl nyttigt???

Fast jag gillar Landet Brunsås och den lättsamma tonen och avsaknaden av pekpinnar. Håller med signaturen Bert där.

De talar också om exakt HUR svensken handlar - jo med plånboken! Sen kan vi sitta här och blogga om hur vi gör vår mat på riktiga råvaror, men det är ju uppenbarligen inte så som de flesta gör.

Det är upp till var och en att välja hur och vad vi vill äta. Och jag tror att Schyffert och Haag trots sin pojkaktiga flamsighet gör en insats och upplyser en och annan att fundera lite över innehållsförteckningarna.

Bloggblad sa...

Unga, snygga, kända och flamsiga... det blir mer och mer så i tv, tycker jag.

Fast det här programmet har jag inte sett - jag tappar lusten när jag ser förhandsvisning med de där gossarna. Märkligt att en tjej fick vara med...

Tankevågor sa...

Har inte sett programmet. Tänkte tipsa dig om samma bok som Mian. Läs den om du inte har gjort det!

Elisabet. sa...

Till er alla: jo, jag förstår att man måste locka med lite yngre förmågor .., men för mig hjälper det inte .., jag tycker att dom två herrarna .. ja, det blir som ett barnprogram helt enkelt!

Jättebra det du tar upp Bert, - att dom granskar och namnger - men i det stora hela är det ju så mycket trams, jo, det tycker jag.

Men så är jag ju den sorten som får gåshud av vällust när Sverker är i farten med sitt Plus.

Måste allting göras så himla kul?

Däremot tycker jag att tjejen är bra.

Kesu sa...

Euroshopper tror jag är bland de sämsta märkena. Köper aldrig. Hu! Men hemmmmmmmmmmmmmmmmagjord glass. Aaaahhh! Finns det inte sånt i trakterna där du rehabiliterar dig? Har för mig det. Slöinge kanske? Ut och reka.

Jag håller med dig. Visst, pekpinnar är trist, men det finns en skala där tråkigt presenterad fakta ligger på ena kanten och flamsigt trams på den andra. Efter senaste programmet tänkte jag som så: det här är ju viktiga och intressanta saker, men flamsa inte bort det då. Snuttifiering är ett annat ord i sammanhanget.

Monet sa...

Här i Frankrike finns det en sak som känns bra i de här sammanhangen: marknaderna.

Vi går visserligen inte så himla ofta på dem men varje gång känns det roligt att se pinfärsk fisk, slaktaren med sina varor som styckas framför ögonen på en och så alla grönsaksodlarna som garanterat oftast har varor från den egna gården.

Det finns förstås syntetiska varor här också och mycket hel- och halvfabrikat. Men miljömedvetandet är stort och kommer mer och mer och just t.ex glass/sorbet tror jag inte någon restaurang serverar annat än den hemgjorda! Det dagliga brödet, baguetterna, innehåller garanterat inte annat än mjöl, salt, vatten och jäst. Inga hållbarhetsproblem där med bröd som kan ligga i veckor utan att bli hårt eller mögla.

Programmet ni talar om låter det som jag kan vara utan dessutom!

Elisabet. sa...

Monet: programmet i sig kunde vara jättebra - för det är viktiga saker och INTRESSANTA som tas upp - vad jag vänder mig emot är att man inte litar till att det räcker.

Nu vet man inte riktigt .., är det tänkt att vara ett komediprogram eller ...?

Turtlan sa...

Vågar inte ens läsa på förpackningen till glassen jag åt tidigare ikväll....

Elisabet. sa...

Turtlegirl: haha ...! Nej, akta dig du!