måndag 25 januari 2010

Oooops!


Idag på morgonen diskuteras känslan av kyla i lokalradion.

Meteorologen Pär Holmgren, han med det långa eller numera korta håret, menar att detta med att människor säger att .."ja, tio minusgrader i Skåne är/känns minsann mycket kallare än motsvarande temperatur i Västerbotten!", det är bara en myt.

Så är det inte.

Säger Herr Meteorologen.

Och det har inte det minsta med luftfuktigheten att göra heller, fortsätter han.

Det är i den stunden jag lämnar sängvärmen .., knatar nerför trappan .., sätter mig vid datorn iklädd bara nattlinnet och så skriver jag ett mail till Radio Halland och berättar hur det är .., ja, att som västerbottning upplever jag det minsann just så .., tio minusgrader hemma i Malå känns som töväder .., här, är det som arktisk kyla.

Efter någon timmes tid läser programlederskan upp brevet.

Mitt brev.

Åååå, jag går omkring i köket ., lyssnar och ler lite väldigt förnöjsamt.

Såja.

Äntligen ett expertutlåtande som heter duga!

Tänker jag.

12 kommentarer:

Annas mamma sa...

Väldigt bra de fick hjälp av expertisen;-) Och kul de läste upp det! Visst är det så, minus 10 här i Stockholm, vid vattnet, gå över Kungsbron bara eller någon annan bro, blåst, det skär genom märg och ben, piskar rått i ansiktet, jag tänker på hemlösa, hur kan de överleva? Så är man i fjällen och åker skidor, i alla fall i minus 10, mer ibland tror jag det varit, lugnt och stilla, snövidderna dämpar kanske, man fryser inte alls, och det beror inte på klädseln eller rörelse, för här har jag mössa och stor sjal lindad runt huvudet, och rör mig snabbt också. Och det är ren pina.

Love, literature and gardening sa...

Heja Elisabet!

Jag har inget att jämföra med för jag har aldrig varit i Norrland men en sak vet jag i alla fall - att när det är 10 minusgrader här i Skåne så stannar man inomhus. Helt och hållet oavsett hur det är i Norrland.

annannan sa...

Är det då breddgraden i sig det beror på? För så bitande kallt som det är när det är nollgradigt här i Porto....

Elisabet. sa...

Annas mamma och Love, literature ..: ja, jag tycker verkligen att det känns kyligare här ..., sen kanske folk här nere inte har täckbyxor och långkallingar i samma utsträckning som hemma, men människor jag möter på mina promenader, nog tycks dom rejält klädda nog?

Elisabet. sa...

annannan: men ni har väl iskalla Atlanten i närheten ...?

Bert sa...

Jag har i och för sig inte hört inslaget eller ditt brev. Men jag vidhåller nog att långkalsongsfrekvensen inte är lika hög (eller vad man nu säger om frekvenser) i sydliga nejder.

Jag minns en enkät på stan i någon stad i södra Sverige någon gång på 80-talet då det också var kalla vintrar i t.ex. Stockholm. INGEN av de som hade tillfrågats hade långkalsonger trots att det var minus 20. Tro sjutton att man fryser då.

Elisabet. sa...

Bert: nej, jag skrev bara vad jag själv och nästan alla som flyttat ner norrifrån säger, - i MIN bekantskapskrets - att kylan känns av mycket värre här!

Det går liksom inte att stänga ut den. Den går genom märg och ben.

Mer i Ystad än här, det tycker jag, men det är ändå annorlunda.

Det är en råare kyla, än t.ex. hemma i Malå. I Luleå kanske det är helt annorlunda?

Bert sa...

Jag vet bara att vi hade minus 6 i Stockholm i lördags morse. Inte tyckte jag att det var någon skillnad mot de 6 grader vi har här nu. Och inte ens jag har långisar, när det är så varmt. ;-)

Anonym sa...

Jag håller med Elisabet.Det är råare och känns kallare .Gick hem från jobbet idag, 40 min promenad i vad jag trodde var minst 12, 13 minus men det var bara -7° och som jag Frös med långkallingar på.Men Bert jag är ju född mer söderut än du./Babsan

Elisabet. sa...

Bert: ja, frånsett Bert så tycker jag att alla som JAG känner som har flyttat, framför allt till Skåne, säger samma sak.

Anita sa...

Håller med dig!

10 graders kyla i Sthlm är i s a n d e kallt! Jag frös jämt där nere när tempraturen höll sig under minus 5. Här uppe kan 20 graders kyla kännas riktigt behagligt.

Åtminstone ibland... ;)

Bert sa...

Nädu, Babsan. Nu får du allt ta fram kartboken. Jag är född i Boden och har vuxit upp i Kiruna och i Luleå.

Malå är snudd på mellansverige.

;-)