lördag 24 juli 2010

Hemlängtan ..


"Ja ...,. och vad är problemet med läkare som festar efter jobbet ..?" säger pv.
Det är väl det som kallas för nyhetstorka, kanske.

Från Alingsås styr vi kosan mot Borås.

Det är slumpen som styr .., vi säger helt enkelt att ja, ja, Borås blir nog bra?

Och vägen går längs John-Bauer-skog .., höga granar och mörkt, så där som i Småland ..., och väl framme i Borås ler jag åt en helt ljuvlig installation eller vad man ska kalla det .., det måste vara världens längsta klädstreck som hänger i luften, så där dubbelt och med hundratals klädplagg fastnypade, å, det är så finurligt!

Och på torget pågår auktion .., och vi tittar på underliga sittplatser av sten .., säkerligen tillverkade för människor med långa lår ..., fast sen ser vi att det finns andra varianter också .., och vi äter kryddstark mat från Thailändsk restaurang och sedan kör vi västerut, mot Varberg.


Kallbadhuset i Varberg - såå vackert -.

Två gånger har jag besökt Varberg, frånsett när barnen var små och vi åkte färja över till Grenå på Jylland.

Nu blir det visit på Varbergs Fästning och jag har redan i förväg bestämt mig för att titta på Bockstensmannen, något som jag finner så ofattbart intressant!

Tänk, där ligger kvarlevorna av en död man funnen i en torvmosse .., och där är ekpålen som stacks genom hans hjärta och i en monter hänger mannens ylleskjorta och där är hans knivar .., det är alldeles oerhört intressant, helt enkelt.

Som vanligt tar pv lååång tid på sig för att lyssna till alla hörlure-band där man får ta del av historien och jag uthärdar inte värmen, utan slår mig ner på slänten med utsikt över kallbadhuset, - det är det som syns på bilden -.



I Veddige, någon mil eller eller ett par innan Varberg, upptäcker vi en loppis.

I ett garage eller kanske nån slags förråd, bågnar det av tusentals vinylskivor och där är lampor och porslin, ja, allt man bara kan tänka sig.

Till min glädje hittar jag en LP-skiva av Thorstein Bergman, å, den skivan hade jag själv en gång i världen och nu ska den spelas på pv:s grammofon! En skomakarlampa - modell äldre - blir också min och pv köper fendrar till båten som vi ännu inte har skaffat oss, den vi ska fiska med.

Och nu är vi i Steninge i hans mammas sommarhus och vännen Kerstin från Trelleborg har ringt och berättat att hon är på jazzkväll i Smyge och tänk, där känner hon igen pv:s musikantbror Uffe, ja, honom har hon ju sett så många gånger här på bloggen, så hon vet precis ..., och där ska han spela ikväll.

Och i morgon, då flyttar vi hem till Stensjö.

På riktigt.

13 kommentarer:

Evas blogg sa...

Välkommen hem! Den vinylskivan har jag också, jag minns att jag spelade den mycket och gärna. Blir det ingen tur norröver för er? Utifall jag ska sätta på kaffet eller ej.

Elisabet. sa...

Eva: nej min vän .., kaffet hinner nog kallna innan vi är uppe .-)

Jag ÄLSKADE den skivan, speciellt "när de vilda gässen ...", å, vad den är vacker!

Suzan sa...

gott m thai!!

Suzan sa...

gott m thai!!

Evas blogg sa...

Då brygger jag nytt en annan gång.

Elisabet. sa...

Suzan: OM det är ..-))

Eva: absolut!

*P* sa...

"Hem till Stensjö. På rikigt."

Det pirrar liksom till i min mage och så blir det alldeles varmt.

Lyckta till!

*P* sa...

Eller kanske "Lycka till!" *skyller på nya datorn*

Anonym sa...

Hej hopp. Vilken tur att ni är hemma i morron (måndag) för då kommer jag susandes på besök.
Jag åker frånöstkusten i dag, övernattar i tält på vägen tvärsöver landet och kommer till landet Halland nångång under måndagseftermiddan/kvällen.

/gunnar i vaplan/

Elisabet. sa...

*P*: tack du .., jo, det ska nog bli bra det här .-)

Gunnar: räkgrytan väntar på dig! Du är sååå välkommen!

Ingela sa...

I läseboken för åk 4 som vi använder (Pojken och Tigern, gammal med oslagbar) finns det ett kapitel om Bockstensmannen. Det är oerhört fascinerande för 10-åringar och man brukar få ha ett litet (ibland stort) "Bockstenstema" i samband med att det kapitlet läses.

Amber sa...

Härliga äventyr!

Undrar om inte jag också har en Thorstien Bergman-LP i min samling.Ska, kanske-kanske, sälja en del LP-skivor på bakluckeloppis nästa söndag.

Lycka till i Stensjö!!

Elisabet. sa...

Ingela: tanken slog mig, att för småttingar måtte ju detta vara hur spännande som helst! Jag ska ABSOLUT ta med Emil dit när dom kommer på besök ....

Amber: ja, hela livet är ju egentligen ett enda äventyr, i alla fall om man får vara frisk.