onsdag 10 november 2010

Imorgonkväll, kl. 20.30



Jag har sagt det förut och säger det igen; en av SVT:s allra bästa korrespondenter (ja, enligt mig är han den helt klart bäste!) är Fredrik Önnevall.

Hans reportage från Kina är alltid intressanta, men det är inte bara det, nej, han verkar ha ett genuint människointresse och han verkar alltid så otroligt s n ä l l.

När han i morse intervjuades i SVT om sin programserie om kinesisk mat, då tänkte jag att ..., skulle jag bli dödligt sjuk, då hade jag önskat att denne herr Önnevall vore den läkare som gav mig beskedet.

Nåväl.

I morgonkväll halv nio, då börjar i alla fall hans serie som går i åtta delar.

Det var bara det jag ville påminna om.

20 kommentarer:

Turtlan sa...

Redan bokat plats i soffan för imorgon kväll!

Instämmer sen länge!

Ska kolla på SVT Play från morgonen. Tack för tipset.

bettankax sa...

HAN är även min absoluta favorit!!

Elisabet. sa...

Turtlan och bettankax: ja, han är så himla sympatisk! och det ska bli roligt (läs: intressant) att följa den här serien.

Kesu sa...

Ja, jag kan bara hålla med, jag. (I dag när programmets trailer gick än en gång, pekade jag på FÖ och sa till B: "HAN är väl BRA?!" "Jaaa", svarade B.)

Förresten: Såg du att jag sent omsider gett dig några dvd-tips via en kommentar på min blogg???

Elisabet. sa...

Kesu: tack för dvd-tips, ska strax kolla!
Jag såg för flera år sedan, då, när F.Ö. var korrespondent i Kina, ett reportage som han hade gjort. Han stod uppe i nån bergsby tror jag och väntade på nånting, då en gammal tant gick förbi.
Så plötsligt vände sig tanten om och tittade förvånat på honom och frågade vad han gjorde?
Och han svarade så vänligt.
Många skulle kanske ha klippt bort den sekvensen, men det här, det gjorde det hela så MÄNSKLIGT.
Och jag tänkte att .., den reportern, han BRYR sig om människorna han möter.

Christina sa...

Jag har ritat en röd ring i teve-tablån sen jag såg att han skulle ha det här programmet:-)

Kesu sa...

Ja, jag fastnade också för honom långt itidgare. Minns ett reportage när han reste med tåg i Kina till den stad han studerat i. Han är mänsklig och genuint intresserad och mästrar aldrig. Är också ödmjuk. Det är förunderligt bra - och lika förunderligt sällsynt hos reportra i dag.

Stefan (Staffan?) Åslund i USA (SVT) är också bra. Inte LIKA bra, men bra. Håller du med?

Sven Teglund sa...

Tack för tv-tips! Det är väl bäst att bänka sig i morgon, nu när du rekommenderar.....dig kan man ju lita på!

Tankevågor sa...

Ja han är en favorit här hemma också. Vi har ju en del anknytning till Kina...
Tack för tipset....hade missat det om du inte skrivit om det!!!
Nu har jag mailat över tipset till sonen och hans kinesiska sambo också. :-)

Elisabet. sa...

Christina: Härligt!

Kesu: ja, han är bra! Sen betyder det ju mycket vilken fotograf dom har med sig när reportagen görs. Jag minns ett inslag i Aktuellt eller Rapport, från Polen, från nån bondgård, och fotografen hade filmat små detaljer från gården .., en katt som satt och putsade pälsen ..,, ja, sånt. Då blev det genast en sån KÄNSLA för hur där var, för mig i alla fall och just nu har förstås namnet på fotografen ramlat ur hjärnan!! Kan det ha varit Dan Jåma?
Med F.Ö. är det precis som du skriver, det är den där ödmjukheten han visar. Respekten för andra människor som han träffar.

En annan fotograf som betyder mycket för ett program, är han som filmar "Solens mat". Jag tror att han betyder minst lika mycket som Bo Hagström.

Sven: haha .. man kan ju hoppas .., du vet, vi tyckte ju lite olika om nån bok senast ,-)

Elisabet. sa...

Londongirl: förlåt, jag såg inte din kommentar! Ja, det måste ju bli extra-trevligt om man själv har anknytning till Kina!

Unknown sa...

upptäckte hur bra programmet är häromdagen. Intressant som bara den

Anonym sa...

Ja, han är o förblir min favorit. Vilken fan-club han verkar ha. Jag gillar honom främst för hans naturliga sätt o goa leende. Hörde honom som konferencier på Malmö konserthus för ett par år sedan. Det handlade då om Kina o Hundens år. Han var helt fantastisk. Då oxå. Det blir nog fina tittarsiffror ikväll
Fru Grå

Elisabet. sa...

Fru Grå: ja, det var ju jättebra det här programmet!!

Kesu sa...

Just det ja, Respekt också. Mmmmmm! Bildvinkeln betyder så klart jättemycket. En duktig (film)fotograf är underbart.

Personligen tycker jag att FÖ är 897 gånger bättre än herr Hagström osm mest hummar buonissimo. Programemn är så mycket same, same. (Tycker JAG alltså.) I vår nye favorit Fredriks program får man ju lära sig så mycket. Tänk i dag när han satt och spetsade marinerat kött och pratade med den ensamstående kinesiskan. Det är rysligt bra journalistik.

Elisabet. sa...

Kesu: ja, jag tänkte på det också. Det här blir inte enbart ett matprogram (det är jag ju egentligen inte så intresserad av), men just detta att man får ta del av hur kvinnan hade det och lilltösen som stod där och sjöng och hämtade tio liter vatten (det skulle dom bortskämda ungarna i tv-såpan se ..)! Och kvinnan som hade en dålig dag på torget. Sånt.

Kesu sa...

Sånt. PRECIS sånt! Jag blir rent lycklig av såna här program. Och inspirerad.

Elisabet. sa...

Kesu: halleluuuja! ,-)

Kesu sa...

Ha-ha-halleluja! :) Praise the Lord!

(Plötsligt får ordet väckelsemöte en ny innebörd. FÖ har väckt nåt inom oss. VI har skådat reporterljuset. Hehe!)

OM någon på SVT orkar läsa hela tråden, vilket jag hoppas, borde detta stärka dem i uppfattningen att vi vill ha ännu fler program av den här sorten. Gärna med FÖ som programledare. Och samme fotograf.

Amen.

Annika sa...

jag har sett många av hans program och han är klart bästa programledaren genom tiderna. Naturlig, ödmjuk,fångar budskapet på ett bra sätt utan att skriva en på näsan, modig, inte framhäver sig själv som så många andra gör.