onsdag 29 februari 2012

Vid lägerelden ...


... är vi ikväll många.

I alla fall ovanligt många på min lilla savann,

Här finns Hilda och Patrik, Anders och Josefine och så kom AP och Micke och lilla Nelly och nu har vi ätit mat och mera mat och blivit bjudna på AP:s lösgodis och vi har sett fotbollsmatchen mellan Sverige och Kroatien och pv hjälper just nu sin dotter med Matte-B-uppgifter och jag är glad att jag inte är tillfrågad när det hjälper dylika spörsmål.

Och vi har pratat om stafettvasan (såklart), om hur vi ser året - linjärt eller som en cirkel - de två poliserna, en lärare, en kassörska och en fotograf såg året linjärt, två projektledare och en skribent såg det cirkulärt och en dessutom som såväl cirkulärt som med ett motsolsvarv -!

Om detta surrade vi länge och det blev många skratt.

Och så spelade vi Plump.
Vi voro fyra deltagare och mina läppar äro förseglade när det gäller vem som vann .., men mycket kan jag ju säga .., som att segrarens förnamn börjar med ett E.

Ja, och slutar på ett t.

Om ni nu nödvändigtvis vill veta det.

Och ni då ...?
Hur ser ni året?

Ja, jag är medveten om att den frågan säkerligen ställts här förut, men nu är det ju så .., att har man bloggat i sju år, då ärdet - i alla fall för mig -, oundvikligen så att mängder med frågor återkommer.

Ha förbarmande!

17 kommentarer:

Turtlan sa...

För mig är året en cirkel som går motsols.
Så just nu när mars börjar så är "klockan" snart kl 9. April blir kl 8 osv. November är kl 1 ungefär.

Är Ni med?

Cecilia N sa...

Linjärt? Nä, året går runt som en klocka, med årsskiftet kl 6.

Antagligen har min åsikt sitt ursprung i KFUK-M-almanackan med de söta barnbilderna som man skulle klistra runt lapphögen.

Lundafarmorn sa...

Jag ser året som cirkulärt, medsols, tillsammans med tidigare års cirklar. Lite som ett träds årsringar, men lite förskjutet så att äldre ringar/år ligger innanför och neråt. Pågående år är alltså den yttersta cirkeln i något som då blir lite trattlikanden!

Lundafarmorn sa...

- trattliknande -

Anonym sa...

För mig är året en cirkel och det går medsols. Nyår är vid kl 17 och nu är vi vid kl 19. I min barndom fanns en jättefin tavla av Elsa Beskow eller liknande med årstiderna så.

/Biggan utan inlogg

Lena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lena sa...

Äsch, jag skrev fel: Som en cirkel, som klockan. jag antar att jag tycker att januari börjar vid ettan.
Jag har väldigt svårt att ens kunna föreställa mig ett linjärt år.

Tankevågor sa...

Som en cirkel och med januari vid ettan på klockan....precis som Lena här ovan.

Dessutom ser jag den här cirkeln i färger....efter årstiderna. :-)

gunnar i vaplan sa...

Som en tidsilinje - alltså linjärt.

Evas blogg sa...

Cirkulärt, helt klart. Med små fina bilder i kanten. T ex en tussilago vid april. Tror jag ska måla en sådan cirkel.

Guy sa...

Året är en cirkel, med årsskiftet klockan 12, och året löper moturs.
Januari finns klockan 11 och idag, första mars, ligger på 9:an.

Jag undrar om inte den bilden av året fanns på väggen i mitt klassrum när jag gick i småskolan.

Turtlan sa...

Då är vi inne på samma spår :-)
Undrar hur Bloggmadamen skulle reda ut det ? *L*

Monet sa...

Och jag sällar mig till dem som ser året cirkulärt och medsols. December/januari vid tolv, nu i mars är vi vid trean. Sommarmånaderna lite hopklämda för november ligger vid nio på kvällen.

Färger för mig också, vitt och gråaktigt under vintern, skirt grönt under våren, djupgrönt under sommaren och så höstfärgerna. Hur året kan vara linjärt eller snurra "baklänges" är en gåta för just mig.

Fourmum sa...

Jag har funderat på detta och kommit fram till följande: Mitt år är ett klot, cirkulärt om man så vill. Nyår är längst ner, kl 6 och midsommar, månadskiftet juni/juli är klockan 12. För mig är det mörkt och kallt från kl 16, dvs november och klockan 8, dvs mars så börjar det bli ljust och positivt igen ;) Vet inte vart den bilden kommer ifrån, men det är det jag ser när jag blundar och tänker på året :) Kram

Carita sa...

För mig är året cirkulärt och det går medsols. Månadernas nummer följer siffrorna på en klocka, så mars är nummer 3, eller rättare sagt så ligger mars mellan kl 2 och kl 3. Månaderna är inte bara punkter i cirkeln utan block med fyra sektioner som motsvarar veckorna. Då någon nämner påsk ser jag automatiskt sektion 2-3 i fjärde blocket (mellan kl 3 och 4) framför mig och får sedan justera bilden eftersom påsken inte alltid ligger just där. Jag minns att vi hade en almanacka i förskolan som såg ut ungefär så här, men jag vet inte om det är där det kommer ifrån. Att se året linjärt känns konstigt för mig, men inte fullt lika konstigt som om året skulle gå motsols. För mig vore det som om tiden gick baklänges. När jag däremot tänker på levnadsår och siffrorna 0 till 100 rent allmänt så tänker jag mig en linje som går nerifrån och upp, med en lutning till höger mellan 1 och 10, sedan rakt upp till 20, sedan en svag lutning till vänster till 30, där det sedan går rakt upp mot 40, sedan svagt vänster igen till 50 och efter det i stort sett rakt upp. Om någon säger till mig att den personen är 46 år så ser jag punkten på linjen framför mig. Jag tycker sådant här är jätteintressant!

Mian sa...

Cirkulärt eller kanske mer åt det ovala hållet, motsols.
Jag kan antingen titta på året "framifrån/utifrån" och då är alltså våren vid 9 på klockan, men ännu oftare så ser jag året som en cirkel/oval inifrån min egen kropp när jag tittar framåt och då är våren på min högra sida och sommaren ned mot marken.
Verkar mysko va... :-)

mossfolk sa...

Cirkulärt och medsols! Med månaderna som små tårtbitar.