onsdag 21 november 2012

Och när jag röjer lite, hittar jag ...

... mängder med prassliga par-avion-brev från min mamma.

Ett är skrivet den 9:e mars 1980. 
Då bor mamma ute i den argentinska djungeln, ett ökenområde nära gränsen till Bolivia.
Hon bor i ett litet, litet vitrappat hus och där finns ett enda rum som hon använder som mottagning. Runt omkring på "campamentet" vimlar det av rishyddor där indianerna bor.
Mamma är då 59 år, min Anna är 4 och Maria är 8.
Själv är jag 26.

Så här skriver hon som en gång var min mamma.

"Klockan har just gått över tvåslaget, detta betyder som bekant att åter känner jag min människovärdighet komma ..
Solen skiner även denna dag - en underbart vacker dag -!
På morgonen blev det ett tidigt uppstigande, ty Annie skulle ha söndagsskola för första gången under detta år. Hon talade om Moses i vassen och det var intressant. Det var över 100 barn, därtill massor med mödrar och fäder. Sedan drack Annie och Olle kaffe hos mig, Frisisas har varit hit för penicillininjektioner, jag har dragit ut en tand på en fru från Hito, varit ute på campamentet och gett injektioner i tre hyddor, gjort middag till mina tre skyddslingar, diskat och vaskat, steriliserat instrument med mera. Pero, ahora si ahora es tiempo para mi toma una tasa de café.

Jag har kokat detta kaffe som var kvar sedan ni var här. Ett paket med kokmalet hade klarat sig från stenbildningar, så nu ska jag njuta av detta mellan skrivakterna.

Igårkväll lyssnade jag till ett kasettband från december -78 där Anna kammar dig och pratar under tiden.
Det framkom att hon väntar barn. Hennes man hette Iaa något, men vid din fråga om han inte hette Tommy, svarade hon "ipland". Ipland med p.
Hon stammar lite rart och jag njöt av bandet, både Anna och Maria snackar så jag ömsom grät och skrattade! Detta kommer att vara intressant att ha när hon blir äldre - om vi, mot allt vad jag tror - får någon framtid här på jorden.

Annars, vad sysslar ni med en dag som denna?
Kallt och rimfrostigt, kanhända? Ute med hundar och barn - nere på sjön eller uppe i slalombacken -?
För egen del ska jag läsa, bibeln först, sen spanska.

Klockan fem ska jag - jämte Frisias - till Olles på kaffe och tårta. De ska bara bjuda för bjudandets egen skull, det är ingen bemärkelsedag. Jag har ju aldrig orken att böka till tårtor och dylikt, jag har inga ägg heller förresten, ty jag vet ju aldrig om mina fina höns värper eller ej, men Frisias kommer vare sig jag har tårtor eller inte. De känner sig nog ganska ensamma här ute.

För övrigt sitter det ofta kaffedrickare på min galleria, eller thedrickare. Jag har en strid ström av herrar - sällan damer -. Damerna pratar s.g.s. aldrig, så det blir dåligt med tankeutbytet där.
En och annan, Fru Torre och några andra chacener/fruar, hon som bodde intill staketet. kunde också yttra sig ibland.
Men det finns kvinnor som inte vet vad deras män heter. Jag frågade en fru som ofta är hit med sina barn, vad hennes man hette - ty jag tänkte be honom köpa bensin åt mig -.
Nej, se det kunde hon inte riktigt komma på vad han hette. Senare kom hon hit i sällskap med sin syster som är en riktig pratkvarn och hon visste vad han hette.
Hon sade att i vanliga fall visste systern vad maken hette.
Arma människor! Man kunde tro att de tjänstgör som madrasser och inget mera!

Krama nu varandra från mig!
Hälsningar från á mor.

4 kommentarer:

Torun sa...

Du sitter på en Guldgruva, Elisabet!

Steel City Anna sa...

intressant läsning!

mossfolk sa...

Vilken skatt, de där breven! Så intressant att läsa. Och så fascinerande, tycker jag verkligen, att hon bytte liv på det där sättet...

Elisabet. sa...

Torun, Anna i Sheffield och mossfolk: det bästa var att många hade jag inte läst på säkert trettio år!