söndag 7 juli 2013

Morgon i landet Halland ...


Visst kan man sätta sig i ett flygplan och susa iväg hundratals mil bort och man kan sitta på en balkong och skriva vykort och berätta om hur ljuvligt vackert där är och man är uppfylld, så där så man nästan spricker.

Sen kommer man hem och tar sin moppe och åker en tidig söndagmorgon längs slingriga vägar till lilla Slöinge och man ser två tranor och känner doften av havre (aldrig har jag tänkt på hur underbart en havreåker doftar!) och man tänker att nånting så vackert som Sverige i frodig sommarskrud, det kan väl omöjligen finnas?


Och man ser morgontrötta kossor och hästar som ligger på rygg och sprallar runt .., vid Vanstad (som bara är någa hus) skuttar en liten harpalt över vägen och gömmer sig bland allt det gröna .., och inne i själva byn Slöinge - just vid Lantmännens stora silo -,  kalasar en skata på en överkörd igelkott.


Man tittar in i ett litet bageri som heter Solhaga och man köper bröd som läggs i en brun papperspåse.


Man träffar en orange-vit-färgad kattmadame - det är just utanför bageriet - och man böjer sig ner och stryker över hennes leeeena päls och man tänker att egentligen spelar det väl ingen roll om man har en eller två katter och kanske skulle vi ändå ...?


Och där utanför träffar man även den elvaårige taxen Kaxe som sakta lunkar fram och hälsar.
Hon som är matte säger att hon är den tredje ägaren till Kaxe och att han älskar att sitta i hennes knä.


Sen åker man hemåt.

Och man ser gulmåra, kråkvicker, stora sjok av almöke .., där är nånting som liknar prästkragar och där är ängklockor och ännu mera hundkäx .., där är kossorna och hästarna igen och där är den där prickiga hästen som jag hälsade på för några år sedan .., och där är cyklister i tajta dressar som cyklar nästan lika snabbt som jag kör moped .., och när jag kommer hem frågar pv om jag såg den överkörda ormen som låg där vid Ugglarp, men det gjorde jag inte.

Däremot tänkte jag väldigt mycket på katten och på hur trevligt det skulle vara med en till .., en som kanske är mer kelig än sigge nilsson och som gärna stryyyyker sig runt benet och inte enbart för att få mat.

Det är vad jag tänker på den här morgonen som är som en enda stor gåva.

10 kommentarer:

Ulrika sa...

Klart ni ska ha en katt till! :-)

Hälsar
the Crazy Cat Lady
som planerar nr 4. :-)

Tony sa...

Vilket härligt inlägg!

annannan sa...

Jag som sitter i ett trettio grader varmt rum och väntar på att det natten till i morgon äntligen ska bli svalare än outhärdligt kan inte annat än att hålla med.

Jag undrade lite försynt för mig själv vad ni skulle iväg för när ni bor i paradiset självt... Ibland kan ju svenska somrar vara hopplösa, men redan badbart i början av juli är väl inte illa.

Så där nästan röda katter är så fina. Man kan ju ha flera stycken, särskilt när man bor på landet.

Cecilia N sa...

Jag studsade till av bageribilden först.

Men det var inte jag som stod där med ett bröd i handen.

Det är läskigt vackert i Sverige.
Norrbottenkustens platta fortsättning på horisonten ville jag stanna vid.
(Här är det ju bara upp ned upp ner upp ner. Fast vackert.)

Elisabet. sa...

Ulrika: 😉

Tony: t à c k!

Cecilia N: ja, jag har mkt kvar att se i sverige'

annannan: men problemet är ju att man vet inte hur det blir. Jag har bara två riktiga sommarveckor och det var skruttigt väder hela tiden när vi var borta.
Nu har vi tankat sol och värme och god mat och andra dofter ., och så njuter jag storligen av allt detta vackra ...,-)

Sven Teglund sa...

Vilken fint och härligt inlägg! Sommarkänsla!

mossfolk sa...

Nu har jag högläst hela inlägget för maken -så härligt skrivet!
Och det är klart att man kan ha två katter. Det sitter så många på katthem runt om i landet som behöver ett riktigt hem och lite kärlek :)

Steel City Anna sa...

Nej det finns inget land som är vackrare än Sverige på sommaren. Jag minns när jag var nio nånting och kom hem från en sen vår i Paris - när jag såg Stockholm från Essingeleden så sa jag att ingenting är vackrare än Stockholm egentligen. Men ibland behöver man åka bort för att se det. Däremot är Sverige bland det värsta som finns på vintern, särskilt i Stockholm :)

Ulrika sa...

Jaa, en katthemskatt vore väl underbart! Då hjälper man ju två katter i en smäll: dels den som äntligen får ett riktigt hem och dels den som då kan få flytta från "gatan" till katthemmet!

En liten Valter kanske?
http://delkertz.getmyip.com/kattfoten/index.aspx?Page=showCat&Add=org&Meny=1&CatID=2136685371

Eller vackra Mi?
http://delkertz.getmyip.com/kattfoten/index.aspx?Page=showCat&Add=org&Meny=1&CatID=2136685348

Eller Blackie?
http://delkertz.getmyip.com/kattfoten/index.aspx?Page=showCat&Add=org&Meny=1&CatID=2136685339

:-)

Jag ångrar inte en sekund att vi tog hand om en katthemskatt!

Elisabet. sa...

Sven: ,-)

mossfolk och Ulrika: ja, men det är inte alls säkert att det blir någon fler katt och det är inte heller säkert att det blir en katthemskatt .., det kanske blir en liten kattunge som ANNARS kanske skulle ha blivit en katthemskatt ,-)

Sttel City Anna: jag håller med!
Och vi hade tur - eller jag hade -, mina två enda riktiga sommarsemesterveckor i år, då regnade det mest här i Halland. Vilken tur att vi gav oss iväg!
Egentligen vill jag inte alls åka den här tiden på året, men vi är ju låsta av pv:s sommarlov .., det är ett elände!
Allt är högsäsong.
Själv hade jag kanske valt att åka i mitten eller slutet av september; då hade jag ändå haft en längtansmorot framför näsan och uthärdat regnet ,-)