måndag 17 februari 2014

Utflykt till paradiset ...


Ägg måste vi ha med oss till Sälen, så jag tar bilen och kör till Ugglarp, ja, en bit norr om Västergård - där vi tidigare köpt ägg - lite mer norrut bara, och där, väl synlig från vägen, syns en skylt som berättar om glada och frigående hönor och jag svänger in och kör tills vägen tar slut och en pil med texten "ÄGG"  visar var man ska parkera.
Jaha, ja.
Från lagården hörs ett stillsamt kackel .., och i solgasset - mot söderväggen - ligger hönor och gottar sig solen.
En man och kvinna är ute i samma ärende som jag själv..., turister .., det är knappt att dom hälsar.


Ett flak kostar 50 kronor .., vill man köpa styckeägg, blir det 2 kronor stycket.



När jag lägger in äggflaket i bagaget, hör jag ett våldsamt brääääkande från en öppen lagårdsbyggnad intill. Lamm! tänker jag .., och går försiktigt i lervällingen .., tänker att jag får inte fördärva min anorak eller bryta handleden .., och där inne vimlar det av små nyfödda lamm och ägaren till det hela är en man i 45-årsåldern kanske och vi blir stående ett bra tag och pratar om hur det är att föda upp såna här godingar!
Om han trivs med sitt jobb?
Ja!


Femtio kilo  ska lammen väga när det är dags för slakt.
Lite dåligt samvete får jag allt, men är glad över att djur ändå kan ha det så här bra.
Det brääääks och jag ser en tacka på väg att föda sitt andra lamm för dagen .., på små höbalar skuttar veckogamla krabater och puttar på varandra!
Och den mörka damen, hon var den enda som vågade sig fram.
Hej på dig du! sa jag.


Och en bit därifrån står tackor som väntar på att föda.
Dom är liksom på mödravårdscentralen och ska inte ha småttingar förrän om några veckor.

Tänk, när jag åker hemåt, är jag helt salig .., och harry vet inte till sig och noooooosar på mattes händer och under skorna .., vad är nu detta .., var har matte varit!

12 kommentarer:

Ulrika sa...

Snart kommer det att krylla av lamm på mitt jobb också. Längtar! :-)

Pernilla sa...

"Mödravårdscentralen" - du är ju för underbar! Tack för titten på landet, det måste ha varit alldels ljuvligt. När är det dags för hönor hos er då?

Anonym sa...

Tänker inte kommentera din trevliga berättelse utan
vill istället ställa en fråga.
Har du bytt mobiltelefonnummer?
Har sms:at dig idag på ett 073-nummer men har upptäckt att du har ett 070-nummer.Vilket är det rätta eller har du kanske två?
Kram/Solbritt

Anonym sa...

Härliga bilder från landet! Och riktigt nära kom du också, om du inte manipulerat dem i nåt fotoprogram. Djur gör mig alltid på gott humör. Det ligger något i det gamla ordstävet ; Ju mer jag lär känna människorna, desto bättre tycker jag om min hund.

Elisabet. sa...

Ulrika: ja, du arbetar ju paradiset!
Lyckans ost!

Pernilla: jag skulle gärna vilja ha höns, men vet att det lätt drar till sig råttor .., vi hade massor av den varan i Ystad, så njaaaa. Och så blir man ju ännu mera bunden.

Solbritt: 0707 - 511 825
Det är nog ett eller två år sedan jag bytte ,-)

Norbergianblue: javisst blir man glad av djur (men av människor också ,-)!

Fröken Blund sa...

vilken fantastisk dag!
tack fina människa för att du delar med dig, det känns nästan som om jag själv var där, och dofterna och solen och ljuden...och att få klappa ett lamm och hålla halvvarma ägg i sin hand.

Elisabet. sa...

norbergianblue: nej, ingen manipulering alls !

Fröken Blund: det var en sagolik dag och lätt att dela med sig av! Tack som tittar in!

Rexxie sa...

Men... tror du inte att det finns ägg att köpa i Sälen?

Elisabet. sa...

Rexxie: det är skillnad på ägg och ägg ,-)

Steel City Anna sa...

Haha, ja det är ju nästan som att ta med svenskt kaffe på utlandssemestern ;) så söta lamm, det är nästan så man vill hålla sej till bara ägg resten av livet.

cruella sa...

Jag är kluven till den sortens fårhållning, även om djuren säkert inte far illa i den meningen. Minns att jag läste om det här med vårlamm på våra breddgrader och hittade också artikeln från Taffel.se.

http://taffel.se/artiklar/i-sasong-frossa-i-lamm

Elisabet. sa...

Steel City Anna: ja, visst är det dumt, men dom är så mycket godare än köpeäggen från vilken affär som helst, så det är inget problem att ta med sig ett flak eller flera. Barnen brukar få med sig nåt flak också ,-)

cruella: ja, jag delar din åsikt. Dom här lammen får ju inte gå ute och beta, utan det måste ju vara hö och kraftfoder som gäller?
Inte långt från affären, vid Särdals kvarn, där går hundratals små lamm med tackorna sommartid och det måste ju dels ge ett kött som är mer smakrikt (nu låter det ju enbart egoistiskt det här), men OCKSÅ ge dem ett bättre liv! I alla fall det vi tror är ett bättre liv för små lamm.