onsdag 12 mars 2014

I växthuset ...


Sent på eftermiddagen när jag är hemma igen efter alla svängar på sjukhuset, slår jag mig ner på en trädgårdsstol i växthuset.

Alldeles slut på är jag - mest mentalt - efter bakslaget med den inställda, eller uppskjutna, operationen.

Nåja, det är väl så det blir .., jag är inte den första och lär inte bli den sista och någon förklaring fick jag inte, det var kanske någon mer påstridig som fick gå före i kön och en sextioårig kvinna kommer säkert inte att klaga så värst högljutt, så kanske man tänker.

Tre veckor till.

Nåväl.
Det finns människor runt om i världen som aldrig någonsin får en chans till ny knäled .., människor som får halta omkring bäst dom kan och någon sjukskrivning blir det förstås inte tal om heller, det är bara att bita ihop och jobba vidare.
Ingen väntelista.
Ingen vårdgaranti.
Allt är som bekant relativt.

Så där sitter jag ute i växthuset - det är första gången som jag verkligen  n j u t e r  av att sitta där -, för även om solen har strålat hela dagen, så betyder närheten till havet även isiga vindar .., men i växthuset är det lä .., - och där är visserligen skräpigt och på stengolvet ligger torkade blad ..., där är tomma plastbyttor och lerkrukor och i en stor lerkruka ser jag dom spretiga resterna av  citrontimjan, den som i somras doftade så överjordiskt ljuvligt -, men ååå, så härligt där är!


Så dyker sigge upp.
Sigge Nilsson är ingen tuffing .., en bra stund står han och tittar in genom dörröppningen, tvekar lite ..,. men så tar han mod till sig och kommer in i själva växthuset .., snirklar sig runt mina ben .. jaaaamar lite .., för att till sist hoppa upp och sätta sig i den avskavda trädgårdsstolen.

"Men ååå, så skönt .., det här var ju riktigt trevligt, vilket härligt ställe ...!" kanske han tänker.

Så där sitter vi någon halvtimme, allt medan småfåglarna kvittrar så glatt ..., harry håller koll .., han väntar på husse ..., och själv tänker jag på dom tre veckornas sjukskrivning - det är första gången i mitt sextioåriga liv som jag är sjukskriven utan att vara opererad -.
Jag är sextio år har skuldkänslor.
Det är ju helt enkelt inte klokt.

Ungefär så var det.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Trist medden uppskjutna operationen.Men skönt för dig attvila ditt onda knä Njut nu av våren..Kram Babsan

Elisabet. sa...

Babsan: ja, det ordnar sig ..., men hu, så besviken jag blev när det kom så där som en överraskning bara!

Anonym sa...

Jag tänker att det där med skuldkänslor kanske hör samman med att du arbetar i en liten organisation, där allas frånvaro påverkar varandra.

I en större arbetsskara behövde man (läs jag) aldrig känna så.

Allt har för och nackdelar...

Önskar dig underbara lediga dagar utan för mycket smärta!!
Ja helst utan någon smärta alls förstås. :)


afBabs

Elisabet. sa...

afBabs: jo, det är ju så det är. Vi har haft mycket nu på affären .., en annan som varit sjukskriven och hemma i säkert en månads tid, just för sitt knä .., en annan ska väntar barn och slutar nu till helgen .., och så L som gått i pension och jag som har mitt och så ändras det mitt i alltsammans och dom har ju planerat schemat efter de uppgifter jag fått.
Jag tycker så synd om Mattias som ska pussla ihop schemat och några av sommartöserna som arbetat mycket extra i höst och vinter, ja, dom reser nu jorden runt och nån är au pair i Australien ,-)

Hela dagen har jag tagit det lugnt; det är ju min lediga dag. Så, för en stund sedan, tog jag harry på lillrundan.
Det var knappt att jag tog mig hem, så ont hade jag i båda knäna och då tänkte jag .., nä, jag behöver inte känna minsta skuld.

Sven Teglund sa...

Nej, inte behöver du känna skuld, det är dig väl unt att sitta och vila dina ben i växthuset. Ständig smärta, det är ju det värsta, och så tröttande.

Katter. Så fint att de kommer så där, lite försiktigt, kråmar och hoppar upp, Fascinerande varelser.

Ruta Ett sa...

Så trist det är med sådana överraskningar, men skönt att du blev sjukskriven när du nu har så ont!
Det kanske var meningen att du ska vara hemma och förbereda dig mentalt inför operationen.
Kram på dig från madamen i Göteborg

Steel City Anna sa...

Skuld är ju en helt meningslös känsla egentligen, för ingenting blir ju alls bättre av det, såvida du inte ställer in operationen så att det skulle bli lättare med schemat, och det är det nog ingen som vill. Inte ens han som gör schemat :) dom där som reser jorden runt ägnar nog inte schemat många tankar, och det är inget fel med det. Så slappna av nu med kissen och vila.

cruella sa...

Även om du ska få nytt knä och förhoppningsvis slippa smärtor är det jätteviktigt att du är i form, utvilad och hyfsat utsövd inför operation och rehab! Helt rätt av doktorn att sjukskriva dig, ha det nu så skönt!