måndag 17 november 2014

Söndag. 
Ghana och vad man heter.


Någon vet vad mamman gärna läser i dagstidningar och skickar en bild från en Ghana-tidning .., en
dödsannons som inte ser ut som våra och där vi får veta att den 47-åriga kvinnan på bilden avled på Military Hospital den 23:e oktober, efter "a protracted illness".
Aha .., långvarig sjukdom, alltså.

Kvinnans pappa är Nana  Boateng, Akwamuhene Anyinase ..., och visning av den avlidna kommer att ske nu på lördag mellan 4 a.m. till 8:30 a.m i familjens hem i Anyinase, Bosome Prebo District, Ashanti Region.

Barn och syskon är, precis som hos oss, också uppräknade i annonsen.

Jag tycker att sånt här är hur intressant som helst!


Foto: AP

Och på lördagen är dottern ledig och går på promenad i Accra.
När jag ser hålen i trottoaren och bristen på gatlysen .., undrar jag just hur många som ramlat och brutit näsor eller handleder när dom dråsat i backen!

Själv går jag inte på promenad i ett afrikanskt land, nej, jag arbetar från halv tre till åtta i en liten butik i landet Halland och jag pratar med underbara kunder om hur många namn dom har .., så där som två, eller tre - förutom efternamnet - och den undersökningen visar att två namn är det i särklass vanligaste .., endast två kunder har tre namn.

Hon som heter Inga Kerstin gapskrattar och säger att se den frågan har hon aldrig någonsin fått i en affär .., och Claes som är i min ålder och ibland har golfbyxor och fluga (sååå stilig!), han har - precis som jag själv - endast ett enda namn och det tycker han är hur praktiskt som helst!

En kvinna - jämngammal med min äldsta dotter -, heter Anja Maria Katarina och det tycker jag är så fint.

Undersökningen påbörjades i lördags och innan vi stängde igår kom en man i 40-årsåldern och handlade och så looooog han och sa .."nå, hur går det med din undersökning Bettan, blir det doktorsavhandling av det hela snart ..?"

Den mannen heter Lars Henrik och har således två namn.

Sånt kan man få veta om man arbetar i butik.

Vilket underbart jobb!

Ps. Kattis pappa heter - det skriver hon i sitt inlägg - Stig,  men jag gissar att han har fler namn.
Hur är det med er övriga., om nu någon människa läser här? Ett eller två? Eller tre namn? Kan ni inte berätta, så blir min forskning ännu mera grundlig!? Jo, det tycker jag att ni kan. Själv heter jag alltså bara Elisabet. Ds.

// Mina två äldsta barn har bara ett namn vardera och tycks nöjda, sonen - som kom långt senare, då jag bestämt mig för att Göra Allting Rätt - han skulle minsann döpas i kyrkan också, fick tre namn. Han är inte nöjd med ett enda ett av dem ...
Pv har tre namn: Nils-Gustav Thomas. Det är bindestreck mellan Nils och Gustav, men det låtsas pv inte om.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart bidrar jag till din forskning. Jag har tre namn, Anna Lena Margareta och kallas för Lena.
Mina tre barn har två namn vardera men två av mina mina barnbarn har fyra!! namn, och långa namn dessutom.
Lycka till med din intressanta forskning önskar Lena i Östersund

Elisabet. sa...

Du är ju bara så underbar, Lena i Östersund! Kram på dig och tack!

Bert Bodin sa...

Jag har två namn: Bert och Ove. (Nummer två är numera lämpligast när jag är sur och tvär. :-) )

Men det där med namn är knepigt. Särskilt i mitt (numera avlagda) yrke.

Internationella flygresor är numera riktiga thrillers, eftersom vi har många gäster, gästforskare, lärare, professorer från Långtbortistan, som ska komma hit för korta eller långa sejourer. Där är det ibland inte bara för- och efternamn som gäller. De har ofta långa haranger, som de av praktiska skäl förkortar till vardags. Sedan glömmer de att vi måste ha alla snirklar, när vi gör bokningar. Vi måste ha det som står i passet och det är inte lite. Det händer till och med att det namn vi "känner" dem under knappt ens finns med, när vi får reda på resenärens verkliga namn. Det är tredubbla efternamn och minst två förnamn. Ja i vissa kulturer vet de själva knappt vad som är deras för- eller efternamn. "Family name", frågar vi försynt, vilket inte gör något tydligare för kunden. För i vissa länder har man inte samma efternamn i samma familj. (Där behöver vi bara gå till Island, även om islänningar oftast vet vad de heter i efternamn.) ;-)

Det har hänt, inte bara en gång, att resenärer med felaktigt namn i flygbokningen, stoppats i gaten och inte fått följa med den tänkta flygningen. Då får vi rycka in och försöka rädda situationen.

Kattis sa...

Min pappa heter Stig Bertil, och min mamma Monica Kristina. Jag heter Maria Katharina, P Pierre Rune Thomas, och killarna Carl Gustav Christian och Viktor Valentin.

DU är underbar! :)

Rexxie sa...

Anders Olov, pappa Bengt Olov och mamma Åsa Birgitta och syster Marianne Elin.

Båthuspernilla sa...

Jag heter Pernilla Maria, min man Frank Edward och vår dotter Maja Linnea.

Mamma heter Ingegerd, pappa Per Jakob, mormor hette Maj Eleonora, morfar Erik Hugo, farmor Irja och farfar Jakob Torvald. Farfar tilltalades dock alltid med Ture.

Anonym sa...

Kulkul, nu får jag ju också hänga på-
Jag har två av femtiotalets vanligaste namn Eva Elisabeth, det sista efter mamma och mormor.
Mina tre döttrar har tre namn var.

Jessica sa...

Jag heter Jessica Marianne.
(Min mamma heter Kerstin Marianne)

Min äldsta dotter heter Amelie Maria Mikaela.
(Amelie för att det är så vackert, Maria efter hennes farmor och Mikaela för att jag tycker det är så fint)

Min yngsta dotter heter Ebba Cornelia.
Ebba efter min farmor och Cornelia eftersom det är så fint och barnens pappa älskar Cornelis Vreswijk.

❤️

Monet sa...

Kanske är forskningsprojektet över? Om inte bidrar jag med mina tre namn. Astrid Monica Svantesdotter. Det sista heter också mina tre systrar. Här i Frankrike är det hopplöst att få till namnen rätt. Man kallas för sitt första namn så här är jag hela tiden Astrid som man känner väl till efter prinsessan Astrid, hon som dog ung i en bilolycka. När jag som ung var i Frankrike döpte man om mig till Monique men numera känner man till italienska skådespelerskor som heter Monica så nu får jag heta som jag heter. Men med betoning på A:et!

För att göra det ännu mera komplicerat uppger man också här sitt flickefternamn vilket känns väldigt konstigt för mig. Mina barn heter Hans Christian, Claes Fredrik och Anna Therese. De kallas för sina namn nummer två. Första namnen är efter Min dotter som vistats i fransktalande länder sedan efter studenten är inte nöjd med sitt fransklingande Therese. Det heter bara gamla kvinnor här efter nåt gammalt helgon! Så kan det gå!