onsdag 21 januari 2015

Och Agnetha har namnsdag ...


Kanske känner jag fyra Agnethor, med eller utan h?

Agnetha Jonsson från Malå som var så vanvettigt förtjust i Kevin Kostner .., Agneta Bjuhr på andra sidan sjön - också i Malå - som delar födelsedag och år med mig .., och så Agnetha Stensdotter-Bergström som, liksom den första Agnetha, numera bor i Skellefteå.

Och min kusin Agneta förstås, i Oskarshamn och Agnetha Forslund i Malå, hon som föder upp långhåriga taxar och det var hos henne och maken som vi köpte Snobben, - då var jag kanske elva år eller nåt sånt -?

Frånsett namnsdagstänket gör jag inte så mycket på min lediga dag.


Vid halvelvatiden kommer Friherrinnan på besök och i ena handen håller hon en brun papperspåse  och i denna ligger två ljufvliga wienerbröd från Börjes konditori i Harplinge.

Så sitter vi tillsammans i tv-rummet ..,dricker nybryggt kaffe och kalasar på wienerbröden (utan minsta tanke på att detta eventuellt skulle vara syndigt ...)  och vi pratar om allt möjligt och friherrinnan har precis besökt frisörskan och är snygg i håret, ja, snygg hela hon!
Hon är glad och nöjd .., säger att hon trivs så bra med livet som pensionär.



Och vi pratar om ljuset som har återvänt.
Friherrinnan, som från sitt vardagsrumsfönster ser havet, berättar om när hon var sex år och stod vid fönstret och så sa hennes mormor att .., "när solen kommer fram där borta .., då Lena, då kommer du att ha lärt dig att läsa ...", och så blev det också.
Det tog väl några månader, förstås.

Friherrinnan har alltid koll på solens läge.

"Nu är den där borta vid Särdals håla ...", eller "nu är den vid svarta stenen - där vi gick i och badade i somras ..., jag tror att somliga kallar den för paddan -", säger hon.

Själv ser jag skillnaden när solen tar sats och svingar sig över kullen, mot söder.




Så här såg det ut i morse när jag lämnade sängen, ställde mig vid fönstret och tittade ut.
Då var världen vit.
Nu är den bara halv-vit.

2 kommentarer:

Kattis sa...

Wieneråttor är ju något av det där allra bästa! :) Min personliga favorit är de med sylt i ena mellanrummet.

Elisabet. sa...

"Wieneråttor", men det är ju ett finurligt namn! Jag undrar vilken jag åt .., det kommer jag inte ihåg, men god var den!