torsdag 5 februari 2015

Det bästa för Cruella/Helena ....


Det bästa den här veckan, och på många veckor, var helt klart gårdagens "prao" på bokbussen i Norrtälje! En god vän till mig ansvarar för den delen av biblioteksservicen sedan i somras och delar körningarna med en riktig rospigg som känner varendaste liten kvist, vägkrök och rödmålad kåk i hela trakten.

Dessa två fick jag den stora äran att hänga med i går, till Blidö via Yxlan. Själva grunden i verksamheten är ju inte svår att begripa: Man lastar en buss full med aptitliga böcker, och så kör man ut och folk kommer och lånar. Och lämnar tillbaka (om man har tur;-) Men bakom kulisserna är det förstås en väldig massa logistik. Vilka böcker ska på bussen, hur ska de roteras in i och ur magasinen, vilka böcker är reserverade vart och till vilken tur och så vidare.

Det är många hållplatser och blandade låntagare. Eftersom bussen går på dagtid är det förstås mest äldre och folk som inte tar sig så lätt till stan av andra anledningar, till exempel för att man sköter om stall och levande djur. Tre fyra förskolor hanns med, och om det finns något sötare än ett gäng halvmetersbarn i overaller och röda kinder som väller in och vill "låna den och den och den", ja, då vet inte jag. Vilken kulturell fostran och gärning! Det finns något mäktigt i att de här barnen så självklart får veta att det här är till för dem, hela livet.

Att dagen var klar och fin och med något som påminde om vårljus över fjärdar och snöbemängda buskar och träd gjorde inte saken sämre. Och på återvägen skymde det och började snöa och i husen lyste det så hemtrevligt.

Världens bästa jobb har jag alltid tänkt, och jag ändrar mig då inte efter gårdagen:-)

/Helena

PS. Den här texten återvann jag just till min skendöda blogg.

Inga kommentarer: