måndag 10 oktober 2016

Nattinatti med två andra i sovrummet ....


Måndag och ny vecka.
Himlen är gråmulen och småfåglarna väntar på frukost.
Jag dricker kaffe ur älsklingsmuggen - den som inhandlades i Skärhamn, i Bohuslän - och lyssnar till tv-prat;  det handlar om kvällens VM-kvalmatch i fotboll, om komikern Ann Westin och så nattens debatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

I en en och halv timme låg vi vakna - pv och jag själv - och lyssnade till den verbala duellen mellan de båda presidentkandidaterna och alldeles tysta var vi och flera gånger sa jag ..."är du vaken?" och jo, pv - han som stiger upp klockan fem var morgon - var verkligen vaken.

Och jag tänkte, som så många gånger tidigare, att hur är det möjligt att USA med en befolkning på över 300 miljoner människor .., ja, men hur kan det komma sig att man vaskar fram en presidentkandidat som Donald Trump?

I nattens debatt fick "vanliga människor" ställa frågor (i förväg godkända) till de båda kandidaterna och den allra sista frågan fick mig att le: dom ombads nämligen att säga en positiv sak om sin motståndare. Hillary Clinton svarade att hon ...., "respekterade" hans barn (vilket jag tycker var aningen fegt ...) och till min oerhörda förvåning sa Donald Trump att han beundrade sin motståndares envishet; helt enkelt att hon är en fighter.

Ja, tänk om varje debatt kunde avslutas med nånting sånt!

I efterdyningarna av debatten tittade jag lite förstrött på en repris av live-sändningen från nattens spektakel. Om man vill se hur trycka-på-knappen-leenden ser ut, så kan man klicka sig fram till 1:43:00 i inspelningen och framåt.

Särskilt herr Trump (men även H.C) kan den konsten; ungefär som såna här sprattelgubbar/dockor där man drar i ett snöre och så flaxar dom med armar och ben och kanske ler dom också
Fortsätter man och tittar ytterligare några minuter, upptäcker man fru Trump som står där bland alla människorna och ser ut som en främmande liten fågel och så ensam hon verkar .., det är nästan så att jag tycker synd om henne!

Så var det med den natten.

Theresas vänstra hand. Hon är Skytt.

Och jag tänkte på Theresa, den unga kvinnan från Chicago som igårkväll handlade i affären.
Hon, som ingenjör, var här å arbetets vägnar, men eftersom hennes släkt på pappans sida en emigrerat från Eldsberga i Halland till trakten av Chicago, så hade hon flugit hit några dagar tidigare för att se var släkten hade sitt ursprung.
Det var första gången hon besökte Sverige.
Just innan hon tackade för sig och lämnade affären, så frågade hon om vi följer med i den amerikanska presidentvalsdebatten och jag sa att jo, verkligen!
"Vinner Donald Trump och blir president, då vill jag flytta till Sverige!" sa hon och log.

4 kommentarer:

mossfolk sa...

Jag tittade ju på den förra debatten, men missade alldeles den här. Och tur var väl kanske det, för jag blir mest arg på herr Trump... eller kanske än mer på de som har röstat fram honom till att bli presidentkandidat. Alldeles obegripligt tycker jag.

Elisabet. sa...

mossfolk: man kan ju hoppas att han har starka rådgivare, men finns det verkligen kloka människor som känner att "ja, den mannen vill jag stötta!"?

Steel City Anna sa...

När hon flyttat hit är nog Åkesson statsminister. Är inte helt säker på vilket som är värst ;) förresten, om han är statsminister får hon nog inte flytta hit ändå.

Bert Bodin sa...

Mina fördomar om amerikaner; allt anser de som en show.

Skrämmande framtid om Trump kommer till makten.