fredag 18 november 2016

Dag 3 ....

Inleder morgonen med att läsa ett mejl från min syster i Australien.
Hon skriver mest om vädret (som numera varierar stort) och vad dom ätit till middag eller vilken film hon har sett eller vilken teater. Hon är kanske den mest "kulturella" i den familj som en gång var vår gemensamma - om man med kulturell menar att hon långt mer än oss övriga går på teater och bio -.

Han med dom håriga armarna .., en riktig vildbase.

Det är nu snart fyrtio år sedan hon och hennes man tog sitt pick och pack, lämnade lägenheten i Vasastan och emigrerade till Australien. Ja, med följde såklart den då lille sonen - han, som så småningom skulle få så håriga armar -. (Samma dag som min pappa dog, fick min syster reda på att hon var gravid .., tala om ödets ironi!).

Flytten gick till Adelaide i södra Australien; det var min äventyrliga syster som drev på det hela och efter bara några veckor hade hennes äkta hälft skaffat sig ett arbete som mekaniker och sen har det rullat på. Då hade min mamma året dessförinnan givit sig av till Sydamerika, ja, tala om att det var som en dominoeffekt och kvar var bara "halva" den ursprungliga familjen; min rödvitrandiga syster (som om ytterligare några år skulle flytta från Luleå till Lund!) och jag själv.

Och precis som när människor från andra länder emigrerar till vårt land, har även min syster och hennes man mest umgåtts med andra som gjort samma resa; det vill säga svenskar från alla håll och kanter. Sonen däremot, som är ett år yngre än AP, är helt igenom "aussie".


Kalle Hall från Höganäs och Anne Lundberg.

När jag idag läste min systers rader, berättade hon - så där apropå - att hon fått femton liter olivolja av Kalle, en av deras vänner som bor en timmes bilresa från Adelaide. Och så får jag veta att "Kalle har varit med i ett svenskt tv-program som heter Landgång".
Det är därifrån bilden här ovanför kommer.

Och nu har jag tittat på programmet och liksom fått träffa denne skåning från Höganäs som verkligen behållit sin dialekt och som tycker att detta är göra sallad, ja, det är kvinnogöra,-)
Jo, jo .., det märks att han har bott utomlands länge och inte tittat på alla SVT:s kockprogram.

Vanessa Kirby - prinsessan Margaret t.h - helt suveränt spelar hon -!

Så har jag ju berättat om detta att jag blev så påverkad av alla hyllningar till den brittiska netflix-serien "The Crown" (inte minst av dig Bloggblad!) som handlar om drottning Elizabeth och hennes familj och allt detta resulterade i att vi köpte en Chrome Cast, en liten pjuttgrej som gör att man kan överföra film från padda, mobil, dator (i mitt fall min Iphone) och det kan jag säga .., att nu har här tittats!

Det började med två avsnitt den första kvällen; igårkväll klämde jag fem avsnitt på raken, men då somnade jag på slutet och har fått börja om idag igen :) Pv, som ägnade sig åt att rätta matteprov, tyckte att vi väl kunde se dem tillsammans, men det klarade jag inte av - att vänta alltså - nej, han får titta i helgen när jag arbetar!

Och jag säger bara: vilken fantastisk serie ., vilka skådespelare!
Även om huvudrollsinnehavaren är bra, så fascineras jag nog ännu mera av kvinnan som spelar prinsessan Margaret! Så otroligt bra hon är! Namnet är Vanessa Kirby.
Frånsett att det här ju handlar rätt mycket om ren och skär historia, så är det också ungefär som att bläddra i Hänt i Veckan med rörliga bilder.
Högt betyg får serien av mig!


Inga kommentarer: