söndag 22 januari 2017

Helgen ....


... har mest bestått av skidåkning och ännu mera skidåkning, men då från Ulricehamn och världscupen. Fantastiskt arrangemang och mycket spänning!

Men det har varit annat också. 
Ett samtal med en "nästkusin" i Hässleholm som ringde mig under en hundrastarpromenad.
Hon berättade att hennes pappa Bertil och min mamma hade haft ett kärleksförhållande, då, i ungdomens dagar, men att respektive mammor (min mormor, nästkusinens farmor) lyckades avstyra det hela, då släktskapet mellan dom två ungdomarna var för starkt.
Dubbelkusiner var dom.

Så här: mammas mamma Betty och Bertils pappa Nestor, ja, dom var syskon och mammas pappa Erhard och Bertils mamma Fanny, dom var också syskon. Och min mormor och hennes man Erhard (han som dog så ung), dom var kusiner. När jag skissade upp det här på ett papper för att lättare begripa det, looooog pv så hääääär mycket och sa "ja, nu går det upp ett ljus, plötsligt ser jag allt så klart och förstår varför du är som du är!"

När jag hade pratat klart med nästkusinen (så kallar hon det) och vi hade bestämt att träffas under något av mina besök i Hässleholm, tog jag fram mammas blå album, det som är så slitet.
Och där .., på flera blad, hittade jag bilder av denne för mig dittills okände Bertil och jag tänkte ..., men älskade mamma, så lite jag vet om ditt liv!Sen bläddrade jag vidare i mammas album .., tittade länge på för mig obekanta ansikten, men tänkte att ju ändå är släkt. På kvällen bestämde vi - i alla fall preliminärt - att i sommar återigen besöka Dikanäs.

Resten av dagen blev gråmulen och disig.
Jag hade sprängvärk och tog mig knappt ur soffan.
Skidåkningen blev den stora glädjen .., det var nästan så att tårarna rann när Charlotte Kalla blev trea i sitt lopp och vi var så stolta över den härliga publiken i Ulricehamn!


Söndagmorgon och lika gråmulet ute. 
Jag fyller en plastpåse med morötter och äppelhalvor och går för att ge hästarna lite godis.
I hagen närmast Eckes går min favorit; kanske för att han går ensam i sin hage.
Hur försiktigt som helst tar han det som bjuds ur min utsträckta hand, men aldrig - inte en enda gång - att jag får klappa honom, ja, kanske att jag nuddat hans kind lite, men det är allt.

Men så kommer "husse" och då blir det annorlunda!
Åååå, som hästen nosar på hans kinder och i hela ansiktet och ägaren säger att det här är den allra, allra snällaste av hans hästar (han har kanske åtta, nio stycken) och hästen heter Prince, är valack och sex år ung och så har han haft bekymmer med maten.

Snart ska han få börja träna .., säger "husse".I hagen mitt emot går två ston och längre bort två andra hästar - jag vet inte om dom är kastrerade, men dom sparkar ofta bakut och jagar varandra - och så finns där ett sto och ett föl på andra sidan lagården.

Och nu är det söndageftermiddag och ännu mera skidåkning .. herrarnas stafett och mellan varven rättar pv prov, men han känner sig krasslig .., hostar och harklar sig och ja, det ser inte bra ut.

För övrigt är allt väl.

9 kommentarer:

Rexxie sa...

Åhh, mitt hus har inte ramlat ihop helt ser jag! :-)

Bert Bodin sa...

Det tog en stund innan jag fattade vad en hundra-star-promenad är.

Nästkusin? Är det en tremänning?

Rexxie sa...

Bert:

http://bfy.tw/9dXc

Bert Bodin sa...

Tack Rexxie. Det märkliga är att det i en del fall är synonymt med syssling, som beskrivs som tremänning.

Men slår man upp tremänning så står det "kusinbarn".

Även i SAOL.

Jag betraktar mina föräldrars kusiners barn som tremänningar. Inte mina kusiners barn.

Viss förvirring råder.

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabet. sa...

Rexxie: men det hänger på en skör tråd ,-)

Bert: jag tycker alltsammans är förvirrande! Och tillhörande en stor släkt där många bodde i närheten av varandra .., blir det än mer krumelurigt!

Rexxie igen: men HUR fixade du en sån smart länk!?

Jag gick i säng halv nio igårkväll, därför kom svaret först nu.

Rexxie sa...

Vet inte om det är en smart länk eller en snorkig länk... :-)

Man skickar ju såna länkar till folk när man tycker att de är lite för lata och frågar om sånt som de kan googla om själva...

Man går till "Let me google that for you" (https://lmgtfy.com/) och så fyller man i det man tycker att någon (i det här fallet Bert) borde ha googlat om själv och så klickar man på "Get link" (och så hoppas man på att mottagaren inte tar illa upp :-) )

Bert Bodin sa...

Jag är DJUPT KRÄNKT!!!

Min advokat kommer att höra av sig.

;-)

Elisabet. sa...

Rexxie: men jag tyckte att den var rätt kul! Det är många som ställer frågor på FB - jag har säkerligen gjort det tusen gånger - där man lätt enkelt kan googla själv.

Bert Bodin: haha! :)