söndag 14 maj 2017

Om Halvard ...

Micke och Halvard (idag är det förresten Halvarddagen).

Så här är det: igår när det var Efit (ett påhitt sedan många år tillbaka av Micke, t.v. på bilden), så berättade han, så där lite i förbifarten, att dagens namn var Halvard och det hette hans pappa och denne Halvard, han var en filurig man som instiftade även Halvard-dagen och naturligtvis även Annandag Halvard.

Vilken vansinnigt underbar människa! tänkte jag.
Påhittig!
Och jag såg framför mig en man som var lite filurig och så bad jag att Micke skulle berätta mera om sin pappa och det gjorde han. Då framträdde  v e r k l i g e n  bilden av den här mannen som gick sina egna vägar.

Nu på morgonen kom ett mejl och jag kopierar det rakt av.
Så här berättar Micke om sin pappa.

Den där Halvard ja..

"Född i början på 30-talet på en bondgård 15km "utanför stan" som en av 6st syskon, fattigt hemma och började jobba redan som 14 åring på stuveri och lärde själv upp sig till snickare senare som han höll fast vid hela livet. Arbetsnarkoman kan man säga, men tog hand om oss barn (jag har en 3 år yngre syster med) mycket bra ändå.

Byggde 3 hus, 3st sommarstugor och ett flertal byggnader till ute på "ranchen" som var hans uppväxt-/hemställe och som han köpte redan på slutet av 60-talet av sina föräldrar.

Gillade inte renovera, det skulle vara nytt!
Troligen för att han växte upp väldigt spartanskt då de bodde alla 6 barnen + mamma & pappa i nästan bara 1-2 rum under hans uppväxt.

Angående alla byggnader som byggts så har bara 2 sålts till "utomstående".
Både syrran & jag bor "hemma", jag i ett hus han (de, mamma var med på mycket också som blanda till betong osv..) bygge som hus nummer 2 och är från början av 70-talet och syrran med familj bor i ett från slutet av 70-talet.
En stuga (på nästan95m²) fick vi som barn (när han hunnit bygga en ny några år senare..), syrran 7år och jag 10år.. men den har syrran köpt ut mig ifrån för kanske 10år sedan.

Började tidigt (på 50-talet var det inte många som var ute och sprang!) med orientering, var väldigt bra måste jag säga.. som 43-åring spöade han hela norrlandseliten och då var motståndet de från 21 år och äldre. Var med på O-ringen/5-dagars varje år i minst 20 år (det var vår semester som barn..) Åkte skidor med, mycket och gärna.På bilden en gammal gräsklippare han skaffade så barnbarnen skulle ha nått leka med i stugan. Naturligtvis med klippaggregatet borttaget! (bilden 14år gammal) D.S.

Vad finns mer att säga.. jo, sommaren -87 så var min syster sugen på åka utomlands efter alla studier, jorden runt typ.. fick inga kompisar med så hon sade:
- Ska inte du hänga med pappa?
- Japp svarade han, sade upp sig som snickare 55 år gammal men skulle bara göra bort älgjakten först som många här hos oss :)

Så, nån gång på senshösten åkte de två, och kom hem i april 5,5 månader senare.
Ingen engelska kunde han heller, det hade inte sex års folkskola lärt honom.
De köpte bil i Australien, körde 1500 mil där, var två månader på Nya Zeeland också och hann med nån månad i Asien också. Under den tiden hann mamma och jag åka ner och besöka dem i en månad och hann med att åka runt i  450 mil i den bilen också.

På äldre dagar, blev han aktieintresserad, sjöng i kör och mamma och han "avverkade" också två  husbilar där de var ute på många, långa resor runt Sverige-Norge.

En rätt så fantastisk pappa!"

Mikael

Det runda potatislandet sett från ovan ...

Och självklart hade inte Halvard ett vanligt potatisland, det hans gjordes som en cirkel!

// Tack Micke som berättade! Det var en ÄRA att få ta del av det här om din pappa!11 kommentarer:

Lena i Östersund sa...

Vilken fin berättelse.

Anonym sa...

Tack för en underbar morgonläsningen . Vilken papp.

Friherrinnan

Babsan sa...

Vilken härlig man😊😊😊

Micke sa...

Värt nämna är att första bilden är från hans 80-årskalas i slutet av maj 2012. Fyllde egentligen år 4 månader innan men ville inte fylla år mitt i smällkalla vintern :) Men, han gick ju och dog knall och fall 15 månader senare när han höll på med sätta skogsplant.

Sen angående det runda potatislandet så har jag förgäves försökt hitta nån bild men var 2 år innan jag köpte första digitalkameran 2001. Så pass länge sedan var det. Inte illa att det ännu syns på Google Maps då. Men försvinner det helt, nån ska odla marken. Hittat det på Eniro.se också och kan mäta det där och var 60 meter i diameter ytterst. Minns jag rätt så var det 3, kanske 4 rader pärer (som vi säg) och sen 5m lin som lyste blått och sen utanför det 5 meter gula solrosor. Skulle önskat jag sett det från ovan då.

Elisabet. sa...

Lena i Östersund, friherrinnan och Babsan: ja, men visst blir man upplivad av en sån människa!

Micke: tack som berättade även det här!

Ulrika sa...

...och det är inte konstigt att Micke är den han är - en av de mest underbara människor jag någonsin mött!

Elisabet. sa...

Ulrika: jo, det tror jag att jag kan tänka mig! Hur kan en sån man få gå lös?

Ulrika sa...

Det är ju egentligen skandal!

Micke sa...

Puss på're!

Micke sa...

Haha knäppisar båda två! :)

Ulrika sa...

;-)