torsdag 6 december 2018

Titt in i Houston, Texas ...! 


För en tid sedan blev det prat om plastkassar och papperspåsar och annat i butikerna och annannan berättade hur det var i Porto och här kommer Cecilia i Houston med ett bidrag! För mig, som har arbetat i butik i hela mitt liv, är det här så intressant. Hur fungerar det på andra ställen?

I Belgrad gick vi under en dag in i flera små matbutiker och mina barns pappa var väl måttligt intresserad .., i Australien var det ju rena guldgruvan .., så många fräscha matvarubutiker med ett fantastiskt utbud och så fint exponerat!

r det någon fler som är intresserad, så varsågoda .., nu blir det en liten visning av Central Market i Houston. Här är parkeringen. Lite annorlunda byggnad också! Och annat som är totalt annorlunda: det här med var och hur och när alkohol får säljas!

Hej Elisabet!

Vet inte om du vill se en butik i Houston? 
Vi handlar allt som oftast på Central Market som ägs av HEB som är en matbutikskedja i Texas. HEB är ungefär som ICA medan Central Market har ett (ännu) större utbud. Det är inte våran närmaste butik (tar ca en kvart att köra) men den som jag tycker är bäst. Jätteutbud på frukt och grönsaker, manuell kött-, fisk- och delikatessdisk, eget bageri och en bra ostavdelning. Fin snittblomsavdelning och mycket färdiglagat om man tycker om det. 


De säljer öl och vin. 
Alkohollagarna är olika i olika stater och till och med distrikt. I Houston (med en del geografiska undantag) säljs öl och vin (men inte sprit) i matbutiken, men inte förrän efter tolv på dagen på söndagar! Inga restriktioner andra dagar… Sprit (tillsammans med öl och vin) säljs i liquor stores och inte på söndagar. Inom parentes så finns det counties (områden) som har väldigt strikta alkohollagar och flera som är helt torrlagda (dvs man får inte köpa alkohol där). Det finns tex ett litet lokalt område i Houston (tänk dig storleksordningen som ett tiotal kvarter i Ystad) som hade kvar restriktioner från 1920-talet och till för ett år sedan tvingade restauranger och barer att fungera som klubbar (med medlemsregister) om de ville sälja alkohol. 
Efter valet 2016 ändrades lagen - äntligen tycker jag som har två av mina favorit restauranger i området. Vi handlar ibland vin på Central Market, men öl handlar vi i en ölbutik i huset där vi bor. De är väldigt trevliga och välsorterade och vi vill gärna att de ska överleva konkurrensen. 


Vi veckohandlar det mesta på Central Market med lite stödhandling ibland på andra affärer. Jag handlar också gärna på en Farmer's Market där jag kan köpa lokalt odlade grönsaker samt kött och ägg från frigående djur. Det enda kruxet är att ta sig samman och åka dit tidigt lördag fm innan allt tar slut.  
(Elisabet skriver: och jag hajade genast till när jag såg potatislådorna. Finns där någon stor binge att ta potatis från .., annars måste väl det här ta slut kvickt? Eller är det här nån särskild sorts potatis som det kanske inte säljs så mycket av?)


//Elisabet skriver: är dom här kundvagnarna dom ordinarie? Den ser liten ut, även om det finns plats där under.  

Hittade frågorna till annannan och svarar på dem som inte har svarats på redan:

1. Man betalar inte för kassar. Finns plast- och papperskassar. Jag har under mina 17 år i USA bara fått papperskassar utan handtag två gånger i en matvaruaffär (inte i Texas) så bilden man får från en del filmer stämmer inte (längre). Många har numera med sig kassar (typ tygkassar, mina är gjorda av återvunnen plast). På Whole Foods finns numera bara papperskassar och man får 10 cent tillbaka för varje kasse man tar med sig hemifrån.

2. Det finns inte pant för flaskor. Det finns i en del stater, tex i NY när jag bodde där.

3. Det finns köttdisk och fiskdisk, men också vakuumförpackat kött. 


4. Ost är förpackad i snabbköpet eller på fabrik. Det finns ostdisk men det verkar mest vara till för att få osten skivad (så bara amerikansk ost). Den ost som (om)förpackas i butiken kan man be att få en större/mindre bit av. Charkdisk finns (och man får en smakbit) men det finns också fabriksförpackat. 
//Elisabet skriver: oj, vilken tungarbetad ostdisk! Måste vara knepigt att fylla på eller att ha datumkoll på dom översta hyllorna, särskilt om man inte är så lång! Fint med belysning över ostarna. Måste kolla om vi har det? 
5. I den här affären är nästan all frukt och grönt i lösvikt som man plockar och väger själv (sätter på en prislapp på påsen). I mina andra affärer är det lösvikt men det vägs i kassan. 

6. Tobak säljs inte i min butik. Finns i vissa butiker, men jag tror man måste sälja det i en separat del av butiken. 

7. Eget bageri finns men de säljer annat bröd också. Det finns tex Siljansknäcke :-)

I de flesta mataffärer så packar de åt en. Ibland personen i kassan, ibland under helgerna en extra person. Är det personen i kassan så brukar jag be att få packa själv för de har det slitigt nog. 

Tycker det är kul att veta sånt här så jag hoppas att du gillar det också!

Bilderna är så där, men skickar dem ändå. 

Cecilia i Houston

Tack som tog dig tid, Cecilia! Jag tycker att det är helt underbart!! Och bilderna var väl hur bra som helst!



Här en liten film ....

3 kommentarer:

bettankx sa...

Jätteintressant. Så roligt att få inblick i hur det ser ut och fungerar på olika ställen.

Cecilia i Houston sa...

Roligt att ni tycker det är intressant!

Potatisen på bilden är bara specialpotatisen (små typ delikatesspotatisar). Ordinarie sorter (brukar finnas 4-5 sorter och 4-5 sorter sötpotatis-yams) finns bakom ryggen på mig. Jag tycker det är dumt att all potatis ligger ute i ljuset...

Osthyllorna är nog svårarbetade och det finns en till utom bild... Mycket i butiken verkar ganska tungjobbat och de har en väldigt stor personalstyrka. Jag är nästan uteslutande där på helgerna och det brukar vara väldigt många kunder så de måste fylla nästan alla avdelningar under dagen.

Elisabet. sa...

Bettankax: ja, jag älskar också att få ta del av sånt här!