onsdag 22 januari 2020

Ringvägen 29 ...


Sista dagen hemma i Malå - det var någon gång i maj 1993 - stod jag i köket och pysslade med nånting, när jag genom köksfönstret såg ett gäng grannar komma gående längs Ringvägen, mot vårt hus till. Dom var så finklädda och det var knappt att man kände igen dem.

Där var Margareta som lärde mig spela kort och som mest brukade ligga i trädgårdslandet och rensa ogräs (och alltid gick med en fot väldigt mycket inåt) och hon hade tagit på sig sin fina kappa ..., och nån bar på ett paket och allesamman såg så allvarsamma ut. Och där var Simon och Märta, Kerstin och Sture, där var Ebba Frank och där var underbara tant Sylvia och den yngsta av dem alla: Helene och kanske har någon annan fallit ur minnet.
Det var som om hela min barndom kom på besök.

Då förstod jag. 
Dom kom för att säga hejdå.

Så jag gick ut på "bron" och började storgråta innan jag ens hälsat på dem .. och jag minns inte vad som hände .., bjöds dom på kaffe eller .., (hela huset var i flyttkaos!) ,och det där paketet som var ett tack för alla åren på Ringvägen 29 (jag hade ju dessutom vuxit upp i samma hus), det visade sig innehålla en tavla, en akvarell målad av Åsa Ohlin, vars föräldrar en gång bodde bara några hus bort.
Så här skarpt gult är inte gräset framför det gamla huset, det är lampan som åstadkommer den färgen.


Mer så här.
Och sååå glad jag blev!


Alltsammans påminde mig på nåt vis om Dikanäs där mamma är född och lillhuset som en gång varit affär och så almöken och allt det där naturligt slitna. På bilden här ovanför syns just det huset, där nu min kusin Ulf bor mellan varven. (Det var där vi bjöds på stekt röding, pv och jag själv).

Den dagen som jag på riktigt blev ensamseglare, då hade jag möjlighet att ta med den här tavlan till den lilla lägenheten där jag då skulle börja ett annat slags liv, men jag hade inte hjärta att plocka ned den från väggen .., hur gärna jag än ville. Alltså blev den kvar hos mina barns pappa och där har den bott och haft det bra dom senaste sjutton åren.

För en tid sedan skulle T röja i nåt skåp på övervåningen och där upptäckte han då den här tavlan. Så hörde han av sig och undrade om jag möjligen ville ...?
Gissa, vad jag svarade!

När vi besökte Malmö i helgen som var, då stod tavlan och väntade där.
Det finns inte ord för hur glad jag blev och hur mycket den betyder!
Nu ska den komma på plats!
Och jag är så glad, så glad, så glad för den!

4 kommentarer:

walkaboutsweden sa...

Tårarna trillar...


Barbro D

mossfolk sa...

När jag läser om finkappor och "Tant Syliva" och de andra, då är det nästan så att jag tänker mig femtiotal snarare än nittiotal ;)
Så fint av dem att komma med en avskedspresent. Klart att den måste få en plats på väggen!

Elisabet. sa...

mossfolk: men när berättar om dem är det tidigt 60-tal för mig, så du är rätt på det. För mig var dom alltid som jag minns dem från när jag växte upp ,-).

Evas blogg sa...

Vilken fin avskedsgåva och vilken tur att den hamnade i det gula huset till sist!