måndag 20 januari 2020

Män ., män .. och ännu flera män!


Av en ren händelse (förmodligen för att jag råkade sitta i fåtöljen och något annat program var tillända) har jag ikväll tittat på ett ytterst intressant program i SVT 2, nämligen "Världens viktigaste forum". Det handlar om World Economic Forum i Davos och det var alltså förra årets möte.
Här en länk till programmet.

För första gången är vi med bakom kulisserna på World Economic Forum i Davos. Denna exklusiva mötesplats för världsledare, affärsfolk och aktivister skapades av tyske Klaus Schwab för att förbättra världen genom dialog. Men hur fungerar det i praktiken? Medan grundaren talar om vikten av förtroendefulla samtal mellan alla deltagare höjs kritiska röster mot "ett PR-jippo" för män i dyra kostymer som åker privatjet och träffas i slutna rum. Med 700 anställda och kontor över hela världen har World Economic Forum blivit en industri. Efter 50 år är det dags att ställa frågan: Vem är det egentligen som gynnas? Hela mänskligheten eller bara några få? Tysk dokumentär från 2019 av Marcus Vetter.

"Jag ger programmet tio minuter!" tänkte jag, men blev sittande framför tv:n precis hela tiden.

Här visades män och åter män upp och där dök någon enstaka kvinna upp, bland andra Angela Merkel (sååå trygg i sig själv!) och Christine Lagard (chef för internationella valutafonden, syns som 2:a från vänster på bilden) och en vacker, ung sekreterare till chefen för WEF - Klaus Schwab, 83 - och så dök Greta Thunberg upp, liksom ordföranden för Greenpeace, Jennifer Morgan.

Och herr Trump kom ju minsann också på besök och påminde mest om en prålig påfågel med utbredda stjärtfjädrar och många av de olika ländernas ledare såg ut att nästan pinka på sig av glädje över att få tala med denne Store Vite Man. Pinsamt att se.

Al Gore, en gång vicepresident, försökte föra ett vettigt samtal med Brasiliens egensinnige ledare Bolsonaro ..., och pratade med denne man - Bolsonaro - gjorde även Jennifer Morgan och precis hela tiden tittade Bolsonaro rakt upp i luften. Greenpeace ..,  strunt samma! tycktes han tänka.

Och det klappades på axlar och togs i hand och klimatet diskuterades och alla ville att USA skulle investera i just deras område, men där fanns en ung man vars projekt handlade om det fullständigt geniala att med drönare flyga iväg med blodpåsar eller medicin till sjukhus i avlägsna områden - bland annat i Ghana -  sjukhus vilka behöver sån hjälp AKUT!
Här finns en länk till det här som verkligen kan rädda liv.
Och 35 minuter in i programmet kan man titta på det här med drönarsändningarna!

Kanske tänker man att ett sånt här program är dammtorrt .., men oj, så intressant jag fann det!
Lägg därtill förmånen att inte behöva tänka på att gå i säng för att vara pigg på morgonen.
Halleluja! Men nu blir det ändå godnatt!

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Alla sammanhang där Trump visar sig är pinsamma. Så är det bara. Han är en skam för mänskligheten, och framförallt för amerikanerna. 17% av dem ville ha Trump. Demokrati?

Turtlan sa...

Jag började också att titta igår och bestämde mig för att nej detta måste jag se klart på play. Ja jag skulle ju upp på morgonen ;-)

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, jag kan inte svara för alla framträdanden han har, men det jag såg igår var mer än bedrövligt. Och så oförskämd han var mot denne Klaus Schwab!

Turtlan: hoppas att du finner det intressant!